Borang Permohonan Wang Ehsan
Borang Permohonan Wang Ehsan

 

Borang Permohonan Wang Ehsan Kelantan Ke IPTA. Wang Ehsan Bantuan Sambung Belajar – Biasiswa Pelajar untuk pelajar-pelajar dari kelantan yang berjaya melanjutkan pelajaran ke universiti-universiti awam tempatan dan politeknik

 

Bagi pelajar-pelajar kelantan yang ditawarkan pengajian di IPTA boleh mula memohon secara online di www.ehsan.icu.gov.my

 

UNTUK MAKLUMAN MANA-MANA PELAJAR YG INGIN MEMOHON BANTUAN WANG EHSAN UNTUK TAHUN 2012 HENDAKLAH ISI SECARA ONLINE DI http://www.ehsan.icu.gov.my/

 

SEGALA PANDUAN UNTUK ISI BORANG TERSEBUT ADA DI SEDIAKAN DI LAMAN WEB BERKENAAN..SEKIAN….

 

Sistem Pengurusan Permohonan Wang Ehsan Ke IPTA  e-Ehsan www.ehsan.icu.gov.my

 

Bagi Pelajar yang mendapat tawaran di peringkat Ijazah Sarjana Muda akan mendapat RM2000 manakala bagi pelajar di peringkat diploma akan mendapat RM 1500.

 

IMG03139-20120807-1048

 

Untuk Memohon anda boleh cuba ke pautan Sistem Pengurusan Permohonan Wang Ehsan ke IPTA – e-Ehsan.

 

Syarat Kelayakan Permohonan Wang Ehsan

 

syarat klayakn

Syarat Permohonan

 

syarat pmohonn

Panduan Permohonan

 

panduan pmohonn

 

Untuk Daftar Permohonan Boleh Klik Sini Daftar Pemohonan

 

Untuk Cetak Borang Permohinan Boleh Kli sini Cetak Borang Permohonan

 

Untuk Semakan Status Permohonan Boleh Klik Sini Semakan Status Permohonan

 

Permohonan lengkap perlu diserahkan ke Pejabat Pembangunan Jajahan (PPJ) mengikut parlimen masing-masing. Sebarang maklumat lanjut berkenaan wang ehsan,  Sila hubungi PPJ berkenaan seperti dibawah :

 

  • PPJ Kota Bharu – 09-7455003
  • PPJ Pasir Puteh – 09-7860362
  • PPJ Pasir Mas – 09-7907713
  • PPJ Tumpat – 09-7252589
  • PPJ Kuala Krai – 09-9663902
  • PPJ Gua Musang – 09-9121851
  • PPJ Tanah Merah – 09-9558662
  • PPJ Machang – 09-9558804
  • PPJ Jeli – 09-9467013
  • PPJ Bachok – 09-7783751

#TIPTRAVEL: Sewa Pocket Wifi DISINI sebelum travell! Boleh kongsi ramai-ramai. Boleh pickup di KLIA/KLIA2. Ada 3 pilihan pocket wifi yang korang boleh cuba antaranya Samurai Wifi, TravelRecommends dan RoamingMan.

Perlukan Khidmat Translation untuk blog? Jom ke veqta.com semua bahasa boleh di translate. Bahasa Alien pun boleh!!.

34 COMMENTS

  1. Nak tanya yg 2018 e ehsan ade or tiada…bagi pihak anak perempuan saya…. Polytechnic

  2. Assalamualaikum nk tnye.. Kalau sy isi borang permohonan bulan lepas tapi saya belum hantar lagi.. Boleh lagi ke kalau sy hantar

  3. Saya dah cek wang ehsan utk anak saya dan telah lulus pun. Jadi saya nak tanya bagaimana wang itu akan diberikan adakah kita yang kena ambil di pejabat atau ia akan poskan kepada kita

  4. knp skrg hny rm500 je dan pemberian menggunakn cek . Sy nk tny jika sy bru mdptkn cek buln 11 , cek tu bertarikh 27/6 . adakah cek tu dah mati?

  5. salam, saya nak tanya…saya dah dapat cek wang ehsan..tapi sekarang saya berada di IPTA di luar negeri kelantan. boleh tak kalau saya tukar cek tersebut di BSN negeri lain?

  6. Assalamualaikum..nk tnye sy dh mohon bntuan ehsan,sy check dh lulus bln 11 tp smpai skrang sy xtrime call ke email mcm yer?prlu sy call pejabat?

  7. Assalamualaikum..nk tnye sy mhon bntuan ehsan dh lulus bln 11 tp smpai skrang xdpt mne2 call@email ke..dh check dh lulus tp smpai skrang xdpt.ke kne sy yg call?

  8. Salam nk tnya. Kalau pnh mintak sebelum ni, blh lg ke nak mintak kali ni? Sbb sy mntk dh utk asasi ph nk mntk pulak utk dgree ni. Blh ko dok eh?
    Tq

  9. assalamualaikum . saya lahir kelantan tetapi menetap di Johor . boleh tak sya menerima wang ehsan sedangkan wang ehsan di johor dibuka utk anak kelahiran Johor sahaja . mohon beri penjelasan . terima kasih

  10. salam..macam mana dengan kemasukan tahun 2012, knapa xda tahun kemasukan 2012 walaupun syarat kelayakan 2011.? yang ada hanya tahun 2014 dan 2015?

  11. sapa boleh beri penjelasan bagi soalan ini.

    kenapa hanya ipta sahaja yang layak memohon bantuan wang ehsan sedangkan ipts ditak layak memohon?

    sedangkan bukan semua yang hendak belajar di ipts kaya raya mcm menteri..
    terima kasih.

  12. Asaamuaikum Encik.Saya nktanya.. dulu saya perna isi borang ini.. dan saya telah pun poskan borang serta maklumat ini kpd saudara mak cik saya di kelatan.Namun posman tu x hntar2 boramg ni kt rumah mkcik saya . Now saya dah x boleh ka buat sekali lagi permohonan ini ~~

  13. teringat masa muda dulu nak masuk u.. Walaupun orang tua kerja susah, petani kais pagi, makan pagi, kais petang tapi masih boleh hantar aku ke universiti walaupun terpaksa berhabis beribu ringgit tanpa bantuan awal dari kerajaan. Berkatnya keringat ibu bapa kita mencari rezeki. Kesian pulak sesetengah student berhabis wang pinjaman atau biasiswa untuk enjoy, beli gadjet dan macam-macam lagi..
    brohantu recently posted..Cara Memancing Ikan Siakap KolamMy Profile

  14. Assalamualaikum…
    Wang ehsan kalo mohon http://www.ehsan.icu.gov.my utk Ijazah hanya rm 800 je…diploma rm500…bukan peringkat Ijazah Sarjana Muda akan mendapat RM2000 manakala bagi pelajar di peringkat diploma akan mendapat RM 1500.saya salah sorang pelulus wang ehsan ipta bagi parlimen saya, so saya tau la…
    tq

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge