Home Feature Schizophrenia, Anxiety Disorder, Narcissistic (NPD), Avoidant & Depression | Tak Kan...

[5 Part] Schizophrenia, Anxiety Disorder, Narcissistic (NPD), Avoidant & Depression | Tak Kan Kot!

809
1

Top Adderall Alternatives | Natural & Nonstimulant Options

Looking for over-the-counter alternatives to Adderall? If you’re seeking non-prescription options to manage symptoms related to ADHD, you’re not alone. Many individuals are exploring the benefits and drawbacks of OTC solutions as an alternative to prescription drugs like Adderall or methylphenidate click here https://www.timesunion.com/.

We’ll discuss the growing demand for non-prescription alternatives in adolescent psychiatry and how these OTC drugs can provide a natural approach to symptom management. Whether you’re concerned about potential side effects, dependency issues, or simply prefer a more holistic approach, understanding the landscape of OTC alternatives is essential.

Join us as we explore the closest over-the-counter options to Adderall and delve into their effectiveness, safety profile, and potential withdrawal symptoms. Let’s uncover how these alternatives can offer a viable solution for those seeking a different path in managing ADHD symptoms.

Natural Alternatives for ADHD: Enhancing Focus and Attention

If you’re searching for natural alternatives to Adderall, there are several options available that can help improve focus and attention in individuals with ADHD. Let’s explore some of these remedies and lifestyle changes that can positively impact ADHD symptoms.

Discovering Natural Supplements

One avenue to consider is the use of natural supplements or nootropics. These herbal supplements are known for their cognitive-enhancing properties and can be a viable alternative to prescription medication. Some popular natural supplements for ADHD include:

Ginkgo Biloba: This herb has been used for centuries to improve mental focus and working memory. It works by increasing blood flow to the brain, enhancing concentration and alertness.

Vyvamind: A natural supplement formulated with ingredients like ginkgo, magnesium, and other nutrients that support cognitive function. It helps boost attention and reduce hyperactivity without the use of stimulants.

Magnesium: Studies have shown that magnesium deficiency may contribute to ADHD symptoms. Supplementing with magnesium can help calm the nervous system, reduce anxiety, and improve focus.

Lifestyle Changes for Managing ADHD

In addition to natural supplements, making certain lifestyle changes can also have a positive impact on managing ADHD symptoms. Here are some suggestions:

Regular Exercise: Engaging in physical activity regularly helps increase dopamine levels in the brain, which plays a crucial role in attention regulation. Exercise also reduces hyperactivity and improves mood.

Mindfulness Practices: Techniques such as meditation or yoga can help individuals with ADHD develop better self-awareness, reduce impulsivity, and enhance focus.

Adequate Sleep: Getting enough sleep is essential for overall brain function and cognitive performance. Establishing a consistent sleep routine can significantly benefit individuals with ADHD.

Most Accurate Drug Tests: 4 Top Picks for 2023

Are you tired of unreliable drug test results? Wondering if there’s a better way to ensure accuracy and reliability?

Accurate drug testing is crucial in various settings, from workplaces to rehabilitation centers. It plays a vital role in preventing substance abuse, maintaining safety, and making informed decisions. However, inaccurate drug test results can have severe consequences for individuals and organizations alike more information ndtv.com.

But what factors contribute to the accuracy of a drug test? From home drug tests to panel drug tests, different testing methods yield varying levels of accuracy. We’ll delve into these factors and discuss how certain testing kits, such as immunoassays and test strips, provide reliable results.

So, if you’re seeking the most accurate drug test method or want to understand the impact of inaccurate results, buckle up as we embark on this informative journey. Get ready to uncover the truth about accurate drug testing!

Types of Drug Tests: Hair, Saliva, and Urine

Hair, saliva, and urine samples are the three main methods used for drug testing. Each type of test has its own pros and cons, as well as specific substances it can detect in the body.

Pros and Cons of Each Type of Drug Test

Let’s take a closer look at the advantages and disadvantages of hair, saliva, and urine tests:

Hair Tests:

Pros: Hair drug testing is highly accurate and can detect drug use over a longer period compared to other methods. It can provide a historical record of substance abuse.

Cons: The main drawback is that it takes time for drugs to appear in hair follicles; therefore, this method may not be suitable for detecting recent drug use.

Kalau tanya aku benda-benda ni 2 tahun lepas satu haram pun aku tak tahu apa benda. Benda-benda ni adalah penyakit mental yang sering kita dengar ada dalam kalangan anak-anak muda zaman sekarang. Tak pernah aku sangka benda-benda ni semua terasa begitu dekat dengan aku sekarang. Entah di mana silapnya hingga ianya kini terasa ada dalam diri ini.

Tanda-tanda penyakit ni memang sudah ada dalam diri kita cuma benda-benda yang berlaku dalam hidup kita membuatkan ianya menjadi dominant. Bermula dengan tidak ingin mengambil tahu dan rasa tak mungkin kot ada dekat aku. Lama-lama korang akan sedar yang benda ini sedang ko alami.

Biasanya benda-benda macam ni susah untuk orang yang alami untuk bercerita dengan orang-orang disekeliling sebab salah satu simptom dia susah untuk percaya kat orang. Bila kita mula nak bercerita orang akan cakap ala ni lebih kepada mengada-ngada. Lebih teruk orang mungkin akan cakap ko gila. Hahah.

Jadi kita akan pendam atau luahkan dekat media sosial, tetapi zaman sekarang meluahkan dekat media sosial akan makin mengeruhkan keadaan. Sampai satu tahap ko sendiri pun tak berani untuk buka media social sendiri.

Part 1

Jika diingat balik ianya bermula dengan halusinasi pendengaran sahaja. Ko rasa dekat mana-mana ko pergi sentiasa ada dengar benda-benda yang tak jelas. Terutamanya pada waktu sunyi. Dulu bila aku nak tidur aku akan bukan kipas dan aircond kuat-kuat sebab ianya boleh menghalang dari aku dengar benda-benda tak sepatutnya.

Peringkat kedua ko akan nampak dan rasa. Ini kadang-kadang agak menyeramkan. Mula-mula aku ingat benda ni ada kaitan dengan saka atau benda-benda halus. Puas tanya family tak ada benda-benda macam ni. Termasuklah jumpa ustaz bagai. Memang tak ada. Jadi dekat situ aku tahu ianya diri aku yang masalah.

Bermula di sini aku mula mengalami masalah tidur. Puas aku berusaha untuk selesaikan tapi makin lama makin teruk masalah tidur. Ada juga aku niat nak cerita pasal ini tapi macam biasa kang orang cakap aku ambil dadah pulak.

Alhamdulillah part ini aku sudah boleh hadapi tetapi ianya akan kee peringkat seterusnya dalam rantaian penyakit mental.

Part 2

Insomnia mula menjadi habit dan mula mengacau sistem badan dan otak. Tanpa sokongan orang sekeliling ko akan terus ke peringkat penyakit mental yang seterusnya.

Silap aku bila aku anggap masalah ini ringan. Badan kita memerlukan rehat dan tidur yang cukup untuk membentuk dan menggantikan tenaga serta sel sel dalam badan kita yang hilang dalam menjalani kehidupan harian.

Sampai sekarang masalah ini aku rasa kalau di tahap 10 aku berada di tahap 10 sampai ubat tidur yang dos ringan-ringan pun tak jalan.

Part 3

Disebabkan masalah tidur, ia akan menyerang mental dengan senarai-senarai yang aku buat kat bawah ini.

  • Cannot stop thinking 
  • Cannot sleep
  • Struggle to sleep sampai pagi
  • Mudah terjaga antara jam 3 – 4 pagi
  • Not confidence sometime over confidence
  • Too focus on something 
  • Easy to lost focus
  • Selalu salahkan orang
  • Rasa diri sentiasa jadi mangsa
  • Over thinking
  • Selalu berfikir & merancang masa depan 
  • Rasa stuck pada masa lalu
  • Cepat marah lepas tu rasa bersalah
  • Rasa semua orang tak suka dia 
  • Selalu kaitkan trauma zaman kanak2
  • Mengelak daripada keluarga dan kawan2
  • Mudah terasa 
  • Rasa sedih dan sebak tiba2
  • Mudah trigger dengan duit & kemewahan
  • Trigger bila hilang kawalan 
  • Rasa diri tak berguna, tak dihargai
  • Semua benda buat rasa tak kena 
  • Rasa diri gagal 
  • Hilang minat kepada hobi 
  • Kurang makan bila keseorangan
  • Makan semua benda bila ada orang
  • Tidak kisah makan makanan expired alasan tak nak membazir
  • Selalu mintak maaf tanpa sebab 
  • Belanja berlebihan secara tiba2
  • Cepat bosan buat sesuatu 
  • Risau dan takut berlebihan ditinggalkan 
  • Susah untuk percaya orang disekeliling
  • Selalu mencari backup planning utk dijadikan alasan

Actually ini dah cukup membuat hidup kau fuck up dah. Segala hasil kerja keras seakan hilang macam tu sahaja.

Part 4

Dari masalah tidur, ia mula merebak kepada aktiviti yang ko suka buat dan minat. Hilang terus dari diri kau apa yang korang kenal HOBI dari zaman kanak-kanak lagi. Bukannya ko tak boleh buat, ko cuba je buat hobi kau macam biasa tetapi keseronokan itu yang hilang. Mungkin orang tak nampak tapi kita yang merasa.

Dari aktiviti ianya akan kacau selera makan. Sebenarnya selera makan ini bukan hilang terus. Dia hanya ada selera yang tertentu sahaja macam just nak simple dish je untuk hilangkan rasa lapar. Kadang-kadang bila datang selera tu rasa semua nak makan dan ko akan makan non stop.

Part 5

Last sekali ianya akan menyerang kesihatan ko. Bermula satu-satu ko akan rasa. Dulu ko sihat sekarang ko rasa sihat juga tapi macam ada yang kurang sebab ko boleh pergi kerja, keluar tengok wayang pergi gym bagai.

Masalah kesihatan yang kita rasa ringan dan semua orang akan rasa mula datang sekali gus dan sikit-sikit akan rasa teruk.

Antara masalah kesihatan awal.

  • Pedih ulu hati
  • Sakit dada macam ditinda benda berat
  • Susah nak bernafas
  • Sakit belakang dari leher ke pinggang
  • Bengkak di kawasan kaki dan pergelangan 
  • Lenguh2 di bahagian sendi
  • Cepat penat dan lesu 
  • Bengkak dan sakit di bahagian tertentu bawah kulit 
  • Senak di bawah perut

Punca & Penyebab biarkan aku je yang tahu. Yang penting aku tahu apa penyebab dia.

Alhamdulillah setakat ini ada progress ke arah kebaikkan. Aku mula selesaikan satu-satu di mana yang aku rasa penyebab aku rasa macam ini. Allah bagi kesedaran untuk aku cuba sendiri dulu. Buat masalah sekarang aku belum lagi terbuka untuk berjumpa pakar tentang benda-benda ni. Aku akan cuba dahulu bila aku rasa memang aku tak boleh dan makin teruk aku akan jumpa pakar.

Nak bercerita dengan mereka yang rapat seperti keluarga dan kawan-kawan pun aku rasa belum boleh sebab kebanyakkan mereka pun ada masalah sendiri. Lagipun aku belum jumpa lagi orang yang boleh aku open bab ini.

Setakat ini, aku hanya mampu bercerita di sini jelah. Haha

Tapi aku rasa benda-benda ni masih tahap boleh dikawal. Tak adalah sampai nak bunuh diri bagai tu, pastu termenung tepi tingkap. Kalau difikirkan balik benda-benda macam ni membuatkan aku revalue balik kedudukan diri aku supaya lebih berada pada tahap yang sepatutnya.

1 COMMENT

  1. Semoga dipermudahkan semuanya… Dulu sbelum ambil bidang psikologi.. sy pernah mengalami major depressions dan anxiety.. Alhamdulillah skrg okay dah dan byak dah awareness ttg mental health nie..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge