Tekanan Bila Tak Dapat Travel

man-stressed-at-work-rawangpost

Tekanan Bila Tak Dapat Travel. tekanan kerja merupakan salah satu penyiksaan jiwa dan raga namun bagi golongan marhain macam aku ni terpaksalah dikorbankan waktu percutian demi memenuhi tanggujawab kpd duniawi yang mencabar ini.

Sepatutnya bulan Sept-Nov ni aku sedang menikmati percutian autumn aku di korea namun entah bagaimana percutian ke korea tersangatlah liat untuk ditunaikan. Dah hampir 5 kali aku terpaksa batalkan perancangan percutian di korea.

Mungkin masih belum rezeki aku lagi untuk menjejakkan kaki di bumi korea. InshaAllah satu hari nanti….

Bulan november ni memang agak tuff dengan kerja. Sabtu ahad pun terpaksa kerja. Tapi tak kisahlah habis je projek ni aku nak amik cuti seminggu untuk menikmati hidup sebagai seorang manusia. Dah penat jadi robot!!!

Kalau keadaan kerja macam ni berterusan serius aku boleh jadi gila. tekanan darah naik, sakit jantung, mcam2 penyakit boleh menyerang.. Rasa macam nak lempar surat resign pun ada kat muka boss….

Cara Hilangkan Tekanan Kerja Dengan Sony CAM

Cara Hilangkan Tekanan Kerja

Swimming salah satu cara utk Hilangkan Tekanan Kerja

Cara Hilangkan Tekanan Kerja Dengan Sony CAM.  Sejak kebelakangan ni tekanan kerja makin bertambah. Bila projek dah nak sampai dateline tapi projek masih lagi delay disebabkan masalah teknikal ni membuatkan org atas pun tak senang duduk.

Jadi bila org atas x senang duduk orang bawahan macam aku ni lagi lah panas bontot. Hari minggu pun terpaksa kerja. tapi tak mengapalah bukan niat untuk memberi alasan cuma sedikit keluhan kepada diri sendiri.

Mencari rezeki halal org kata. Selagi ada kudrat selagi tu lah aku perah keringat.

Ok tujuan entry kali ini adalah perkongsian cara-cara untuk hilangkan tekanan kerja. Dibawa khas oleh SONY CAM.

Seperti biasa salah satu caranya adalah dengan membuat aktiviti yang korang suka. Tak kisahlah travel ke, bersukan ke, tengok tv ke janji aktiviti tu korang minat.

Macam aku dah tentu2nya lah TRAVEL, SWIMMING, HIKING.

3 benda ni antara most of activity yg aku suka. Biar penat janji happy dan puas. Namun bagi merakam detik2 ini semua sudah semestinya aku prefer SONY CAM.

Ciri-ciri SONY CAM:

  1. kecik
  2. boleh masuk air
  3. Wifi
  4. kualiti gambar dan video HD
  5. Senang di bawa

Jadi kemana aku pergi SONY CAM mesti akan menemani pengambaraan aku di bumi Allah ini.

 

DSC00345

Kisah di A Famosa Resort

DSC00380

Al kisah ptg tadi

DSC00390

berenang hilangkan tekanan

DSC00399

Sebulan sekali je aku turun kat swimming pool ni

Semua gambar2 di ambil menggunakan SONY CAM!!

Keputusan UPSR Tak Penting Pun

12243086_1718611628373287_5970898826091205884_n

Keputusan UPSR Tak Penting Pun. OK sebelum aku teruskan dengan entry ni aku nak tegaskan bahawa keputusan UPSR ni bukan betul2 tak penting maksud aku. Ada something yang nak diceritakan..

Berbalik pada tahun 2002 iaitu 13 tahun dahulu dimana tahun aku menduduki UPSR yang mana aku sendiri pun tak sedar aku ada exam UPSR masa tu. hahah hidup aku masa tu pergi sekolah balik sekolah. kadang2 tak pergi sekolah (sebab layan dragon ball dan sailormoon). itu je yang aku buat hari2.

Disebabkan itu keputusan UPSR aku hanyalah 4B1D. sebijik A pun haram nak melekat. Masa tu org disekeliling aku memang pandang serong kat aku. seoleh oleh aku dah x ada masa depan. nak2 lagi aku dibandingkan oleh 2 org abg aku yg dapat 4A dan 3A. Sehingga kadang2 aku jadi benci kat diorang sebab selalu dibandingkan.

  • Kenapa lah ko ni x pandai macam 2 org abang ko!!
  • Ko ni anak angkat ke?
  • Tak beajar ke dengan diorang?

itulah antara kata2 yang aku masih ingat lagi.

Bila dengan kawan2 sau kelas dulu pun aku selalu di ignore kan. Korang faham x perasaan di ignored kan? diorang pandang aku ni macam aku ni bodoh sangat. x layak jadi kawan2 diorang.

bila jumpa mereka masa tu aku akan cuba larikan diri sebab rasa rendah diri gila. Almaklumlah masa sekolah menengah diorang semua kelas number 1 dan 2. Sementara aku, tuhh diaa kelas no 6. kelas budak x cerdik bagi diorang. Nak berkawan pun diorang segan dengan aku.

Tapi tak  mengapa sebab bagi aku UPSR tak penting!!! aku masih lagi ada PMR dan SPM untuk tebus kembali kesilapan aku masa UPSR.

Selangkah demi selangkah. dari  kelas no 6 aku berjaya untuk menduduki kelas no 1 masa SPM (aliran sains/kejuruteaan). Selaras dengan rakan2 aku masa sekolah rendah dahulu dan ada diantara mereka yang mula hilang arah tuju. Dan after SPM aku berjaya menempatkan diri ke IPTA dan berjaya habiskan diploma dan degree maybe next year aku akan sambung master di UK.

Sampai sekarang masih segar di ingatan aku nama2 mereka yang pandang rendah kat aku satu ketika dahulu. teringin juga aku bertanya di mana kedudukan mereka sekarang. Bukan niat utk berlagak.

Dari situ aku mula membina keyakinan diri dan tapak dari bawah supaya nanti aku tidak mudah tumbang. Masa untuk bangkit kembali.

Sekarang aku telah berjaya menjadi Engineer, Blogger dan juga traveler. Dan yg penting aku berjaya menjadi siapa diri aku yg sebenarnya. Alhamdulillah….satu masa masa dahulu, masa depan aku begitu kelam, namun itu hanya awan tebal yg menutupi langit biru yang sangat indah. masa depan hanya Allah yg tahu.

Belajarlah dari kesilapan. Kita ini hanya manusia biasa kesilapan itu sentiasa sebahagian dari manusia. yang penting learn from mistake.

Berusahalah…UPSR it not the END….it’s just a beginning to our journey…Bangkitlah….masih byk dunia yg indah perlu diterokai…