Home LIFESTYLE Adventure 3 Perkara Penting Perlu Tahu Sebelum Beli Kasut Sukan

3 Perkara Penting Perlu Tahu Sebelum Beli Kasut Sukan

2354
1

Aspek pemilihan kasut yang selesa adalah sangat penting untuk ketika berada di gym. Kalau salah pilih kasut, pastinya kecederaan boleh berlaku terutamanya di bahagian buku lali.

Jadi ada beberapa tip untuk anda memilih kasut gym yang betul. Di sini kami akan berkongsi 4 tip yang anda perlu buat ketika memilih kasut.

1. Ketika cuba kasut baharu, pastikan pakai dengan stokin bersama

Pastikan anda cuba dengan jenis stokin yang anda pakai sepanjang sesi gym nanti. Anda mungkin suka pakai stokin yang tebal dan mungkin suka pakai stokin yang nipis.

Jika anda suka pakai stokin yang tebal, kasut anda juga perlu lebar sedikit supaya memberi ruang untuk kaki bergerak dan bernafas dengan baik.

2. Kasut perlu terus selesa selepas ianya disarungkan

Disebabkan itu anda perlu cuba sendiri kasut yang anda mahu pakai. Jika anda rasa selesa memakai kasut berkenaan, jadi kasut berkenaan untuk anda. Tetapi jika ianya menyebabkan ketidakselesaan, mungkin anda perlu pilih saiz yang lebih besar atau pilih model yang lain.

3. Jangan pilih kasut yang bukan saiz anda

Jangan pilih kasut yang terlalu ketat dan jangan pula pilih yang mudah terkeluar. Kasut yang terlalu ketat adalah kasut di mana jari-jari anda tidak boleh bergerak dan kasut yang terlalu besar pula adalah kasut yang mudah terkeluar dari tumit anda. Cari kasut yang just nice dengan kaki anda.

Tapi sejak berlakunya penularan wabak Covid-19, korang memang tak boleh nak cuba kasut sekat kedai dah. Korang just hanya boleh menilai dari kaca mata sahaja. Baru-baru ni aku ke Genting Premium Outlet pun just tengok dah berkenan pastu saiz tu kena agak-agak muat dan terus bayar. balik rumah baru cuba. Cuma nasib baik diorang cakap masih boleh tukar dekat Mitsui Outlet 2 minggu selepas beli.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge