Kenapa Air Mata Kita Automatik Keluar Bila Menguap? Dan 9 Fakta Menarik Tentang Air Mata. Haa pernah tak korang terfikir benda-benda yang simple selalu terjadi ke atas diri sendiri? Aku pun tak pernah nak ambil tahu, tapi bila tetiba muncul status dari super daddy yang dahulu seorang travel blogger dekat Facebook aku mingu lepas buat aku terfikir kenapa aku tak nak ambil tahu semua benda ni ya?

Kalau korang ada ikuti saudara Khairul Abdullah mesti korang akan dapaat ilmu baru dan menarik setiap hari hasil dari perbincangan dengan anak-anaknya dan hasil carian yang dibuat si Ayah untuk menjawab soalan anak.

Kali ini topik agak menarik tentang kenapa Kenapa Air Mata Kita Automatik Keluar Bila Menguap? Ini jawapanya yang diterangkan oleh saudara Khairul.

Ini jawapan saintifik dia.

Kelenjar air mata sentiasa keluarkan air untuk kegunaan mata. So bila ada lebihan, dia akan keluar ikut saluran khas melalui hidung dan tekak. So mata kita sentiasa lembab dengan air mata yang fresh lah.

Bila kita menguap pula, otot-otot muka menegang dan menekan kelenjar air mata. Jadi bila kelenjar tu kena tekan atau “squeeze” maka air mata pun keluar pergilah ke mata dan cuba berkumpul di situ.

Lepas tu kita menguap ni selalu tutup mata (kecuali menguap dalam kelas) so laluan keluar lebihan air mata akan tertutup. Jadi lebihan air mata tadi tak tau nak pi mana meleleh lah.

Haaa gitu. Jelas dak?

Now the fun facts:

1. Air mata kita ni sentiasa dihasilkan tanpa henti dan kalau dikumpul berjumlah antara 50-100 liter setiap tahun. Menangis lah puas-puas yer. Takde nak keringnya air mata tu.

2. Air mata kita ni ada 3 lapisan dan struktur dia hampir sama macam air liur. Terdiri dari air, lemak minyak dan dan lebih dari 1500 jenis protein. Ada kandungan sodium, sebab tu air mata masin.

3. Ada 3 lapisan/layer yang membentuk air mata. Lapisan mukus yang membuatkan air mata melekat pada mata. Lapisan air, ini yang paling tebal, membasahkan mata, menghalang bakteria dan melindungi kornea. Lapisan minyak yang menghalang lapisan mukus dan air dari mengewap selain dari memberikan lapisan yang licin pada air mata.

4. Ada 3 jenis air mata. Basal tears, sentiasa ada dan melekat pada mata untuk menjaganya. Reflex tears, hanya keluar bila kena asap dan bila potong bawang. Emotional tears, yang ni bila korang emo maka dia keluar menderu-deru.

5. Air mata lebihan keluar melalui saluran khas yang bersambung melalui hidung dan tekak. Jadi bila kita over menangis, hidung kita berair kan? Sebab air mata yang extra banyak tu dia flush out melalui saluran khas tadi dan ada yang masuk juga ke dalam hidung.

6. Bayi baru lahir bila menangis tak keluar air mata kan? Ini kerana kelenjar air mata dia belum siap terbentuk. Selepas sebulan lebih baru ready.

7. Perempuan lebih banyak menangis dari lelaki. Kajian kata sebulan perempuan menangis 5 kali dan lelaki 1 kali. Kajian juga kata perempuan menangis 6 minit dan lelaki antara 2-4 minit setiap kali.

8. Dipercayai air mata emosional yang keluar bila kita sedih atau gembira mengandungi protein dan hormon yang tak terdapat dalam 2 jenis lagi air mata. Protein dan hormon ni memberi kesan melegakan dan menenangkan yang membantu fungsi badan kembali menjadi normal.

9. Bawang ada gas yang dipanggil Syn-propanethial-S-oxide yang dirembaskan ke udara bila dipotong. Mata kita memang tak tahan dengan kimia ni lalu airmata dikeluarkan. Sekarang ni katanya ada bawang baru dicipta tanpa ada gas tersebut. Jadi nanti dah boleh potong bawang sambil membawang dengan gembiranya.

Next aku agak tertarik dengan fakta tentang saudara mara Titatic yang dijawab oleh saudara Khairul.

Sewa Pocket Wifi ketika travel di sini [Samurai Wifi] [Roaming Man]

Khidmat translate semua bahasa di VEQTA.com

Dapatkan Medical Insurance terbaik ketika travel di Medical Departures 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge