Terbang Ke Danau Toba 3 Hari 2 Malam Dengan Malindo Air. Danau Toba atau Lek Toba  meruapakan salah satu tasik semula jadi terbesar di Indonesia. Pelbagai kisah dan misteri pernah kita dengar tentang tasik ini. Jika korang berpeluang ke sini cubalah tanya-tanya penduduk tempatan tentang danau toba, nescaya korang akan impress dengan fakta serta kisah di sebalik tasik yang begitu indah ini.

Kalau nak tahu kisah mistik tentang Danau Toba boleh baca di sini: 10 Mitos Mistik Tentang Danau Toba Indonesia Mengikut Penduduk Tempatan. Kisah ini aku sendiri yang tulis.

Baru-baru ini aku berpeluang untuk ke Danau Toba. Thanks to Malindo Air kerana membawa aku ke sana. Dan tahniah juga kepada Malindo Air kerana menjadi Airlines pertama untuk Internasional mendarat ke Silangit Siborongborong Airport. Big applause for you. Landing yang cemerlang harus diberikan kepada pilot yang bertugas.

Ok korang gi usha cepat-cepat tiket Malindo Air ke Silangit kalau nak ke Danau Toba. Tak perlu lagi turun kat Medan sebab dari Medan ke Danau Toba agak jauh!

Apa yang ada di Danau Toba?

Aku percaya jika sebelum ini korang banyak dengar tentang sejarah sahaja kan? Terutama kisah masyarkat kaum batak yang hidup di Toba. Yes aku akui memang banyak story pasal kaum batak. Dan sekali lagi aku akui kisah mereka ini agak menarik. Aku yang tak minat sejarah pun boleh leka dengar kisah tentang kaum batak ini.

Lagi satu, kaum batak ini helok-helok dan pandai nyanyi ye. Kalau tak percaya tengok Judika dan Marcell. Aummm!!!!

Kat Danau Toba ni banyak tempat menarik yang korang boleh lawati. Salah satunya aku sarankan korang bermalam di Pulau Samosir. Cuba snediri macam macam orang tempatan hidup di sini. Memang menarik. terutama bila korang stay di pinggir pulau ini. Korang boleh tengok aktiviti mereka sebagai nelayan pulau. Lepas tu view juga cantik. Pemandangan kat sini macam New Zealand pun ada.

Betulkah kaum batak makan orang?

Haip!! Ini hanya mitos rasanya. Ada lah sejarah dia yang korang perlu tahu. Once upon a time… Dulu orang batak ni celebrate kejayaan mereka dengan memakan daging musuh yang telah tewas. Ada juga manusia yang buat dosa di beri makanan kepada kaum mereka sendiri. Itu salahs atu story yang aku dapat kat sana. Actually banyak lagi yang aku dapat cuma malas pulak aku nak cerita sebab panjang. Aku pun dah ingat-ingat lupa. Kalau nak tahu korang kena datang sendiri di sini ya.

Tapi yang menariknya cara mereka hukum pesalah zaman dahulu. Agak kejam tapi dengan kepercayan mereka ketika itu agak menarik untuk dengar. Kot-kotlah korang jenis minat sejarah. Boleh ke Huta Siallagan. Menarik story di sini!

Mitos

Ikan Mas Gergasi

Ok aku nak cerita tentang mitos Pulau Toba. Terdapat Ikan Emas Gergasi Menurut kepercayaan masyarakat Toba terdapat 3 ekor ikan emas gergasi yang wujud di dasar tasik. Ikan emas tersebut berwarna hitam, merah dan putih yang melambangkan warna khas suku Batak. Ramai orang di Toba pernah melihat ikan-ikan ini berengang di perairan Danau. Dikatakan saiz ikan yang nampak melintasi Danau ialan 5-10 meter. Para nelayan juga risau jika ternampak ikan gergasi ini kerana ia boleh menyebabkan pukat rosak. Mengikut kepercayaan mereka juga tiap kali tertangkap ikan bersaiz besar, mereka memelihara ikan tersebut sebaik mungkin dan diberi makan telor dan jeruk. Untunglah ikan tu..

Kalau korang pernah dengar kisah ferry karam di danau ini, menurut mereka disebabkan penduduk tempatan dan pelancong ada buat benda tak baik. Beberapa hari sebelum ferry tu karam nelayan tempatan ada tertangkap ikn mas besar pasti diorang makan. Jadi penunggu danau ni bengang sebab tu ferry tu karam. lepas tu ada juga cerita pelancong kat dalam ferry tu buat bising dan langgar pantang. Sampaike hari ini banyak lagi mangsa yang belum dijumpai. Orang kata kena makan kat ikan mas besar tu.

Tapi biasalah kita datang tempat orang kena behave sikit.

Tempat-Tempat Menarik di Danau Toba

Batak Museum TB Silalahi
View from Batak Museum TB Silalahi

Batak Museum TB Silalahi

Ok ini part yang korang nanti-nantikan. Aku nak kongsi itinerary sepanjang aku di Danau Toba selama 3 hari 2 malam. Dalam ni aku senaraikan tempat-tempat menarik yang korang boleh pergi.

Hari 1

  • Flight from Subang Airport (SZB)
  • Arrive at Silangit International Airport (DTB) – 45 minit
  • Heading to Samosir Island – 4 jam drive
  • Overland via Tele and enjoy beautiful sightseeing on the way
  • Samosir Cottage (stay 1 malam)

Hari 2

  • Niagara Parapat (Breakfast)
  • Explore Sigale-gale (Magical doll of the island)
  • Explore Tomb of King Sidabutar
  • Tomok Souvenir Shop
  • Heading to Aek Natonang (Explore)
  • Heading to Parhallow Hill (Explore)
  • Heading to Tomok Harbour
  • Heading to Parapat
  • Hotel Check-in (Niagara Lake Toba Hotel & Resort)

Hari 3

  • Heading to Huta Ginjang (Explore)
  • Heading to Batak Museum TB Silalahi (Explore)
  • Heading to Silangit International Airport

Ok 3 hari cukuplah. Kalau nak lebih rileks mungkin dalam 4-5 hari. Memandangkan masa aku agak limited sebab tuntutan kerja di Malaysia terpaksalah buat semua ni dalam 3 hari sahaja. Ikutkan nak tinggal terus je kat sana sebulan. Hahaa.

Tele

Tempat ni kena ke Pulau Simosir dengan kereta. Kalau naik Ferry memang tak nampak lah sebab atas bukit. View kat sini memamg cantik gila. Kalau bergambar kat sini background dia macam lukisan kot. Satu lagi aku nak pesan kat atas ni sejuk sangat. lebih sejuk dari genting. Angin pulak kuat. Cuaca dekat Silangit Airport pun boleh tahan sejuk. Walau cuaca panas tapi angin dia sejuk. Rasa macam dekat Cameroon pun ada.

Tempat lain-lain tu banyak tentang sejarah, paling aku tertarik sejarah macam mana datangnya Islam di Toba ni. Walaupun majority bukan Islam namun di sini banyak juga masjid. Lagi satu kalau nak makan makanan di tepi jalan sila hati-hati. Pilih kedai betul-betul sebab orang kat sini makanan favourite adalah sejenis binatang berwarna pink.

Satu lagi aku nak pesan, makanan kat sini sedap-sedap. Kalau korang yang suka makanan pedas memang aku katanya ini tempat korang. Ada satu kedai kat sebelah airport tu sedap.

Samosir Island

Pulau ni berada di tengah-tengah Danau Toba. Keluasan dia macam Singapura. Kat sini agak tenang biasanya kalau datang ke Toba mereka akan stay di pulau ini. Banyak guesthouse area sini. Nak masuk boleh melalui jalan darat ataupun ferry. Nak cepat naik ferry, nak enjoy the view boleh drive.

Ok lah itu sahaja yang aku boleh kongsikan…. Semoga bermanfaat.

********

Malindo Air

Artikel ini hasil dari kolaborasi bersama Malindo Air dan Indonesia Tourism… Malindo Air kini terbang ke Silangit Siborongborong 4 kali seminggu. Dengan harga jauh lebih rendah dari penerbangan lain Malindo Air adalah satu pilihan bijak untuk travel. Selain Indonesia, Malindo Air juga menawarkan penerbangan ke Australia, Nepal, India dan banyak lagi..

Dapatkan tip dan info penting tentang travel di www.triphackerz.com

Sewa Pocket Wifi ketika travel di sini [Samurai Wifi] [Roaming Man]

Khidmat translate semua bahasa di VEQTA.com

Dapatkan Medical Insurance terbaik ketika travel di Medical Departures 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge