View Macau from Macao Museum

Just Wow! 5 Sebab Kenapa Pelancong Muslim Perlu Bercuti Ke Macao | Macao merupakan salah satu destinasi pelancongan “underrated” bagi kaki travel macam aku. Memang tak pernah masuk list langsung untuk bercuti di Macao yang merupakan salah satu kota kecil bekas jajahan Portugis. Actually term jajahan tu tak berapa tepat memandangkan Macao sebenarnya tak pernah di jajah pun. Ianya di sewakan oleh Portugis.

Apa yang orang ramai tak tahu Macao diserah kepada pihak Portugis atas perjanjian pihak China dan Portugal. Macau berada di bawah kekuasaan Portugis dari tahun 1557-1999 (Portuguese Macau) dan diserahkan kembali kepada Tiongkok dengan status satu negara dua sistem sama macam Hong Kong. Dan kini Macao adalah sebahagian dari China. Eh dari Hong Kong nak ke Macao boleh naik ferry. Tak lama sejam jer dah sampai.

Ruins of St. Paul’s Church. Macam dekat Copenhagen, Denmark!
Ventian City! Rasa macam dekat Vanice, Italy

Ok enough tentang sejarah Macao. Nak tau lebih lanjut korang kena datang sendiri ke Macao.

Macao juga dikenali sebagai Las Vegas Asia. Nama yang begitu gah sekali di berikan. Jadi nak ke Las Vegas memang mahal apa kata korang datang je Macao.

Tiap kali aku travel ramai yang tanya macam mana pelancong muslim bila travel. Seriously tangapan diorang tentang pelancong muslim agak tak tepat. Mungkin disebabkan ada diantara kita yang terlebih over hingga itu tak boleh, ini tak boleh sedangkan dalam Islam sendiri menggalakkan kita travel, jelajah dunia, tengok sendiri kebesaran Allah SWT.  Hargai alam sekitar. Tengok budaya orang lain. Bagaimana mereka jalani hidup seharian. Pembangunan di tempat mereka macam mana. Lihat semua tu. Travel bukan untuk menunjuk yang kau mampu ke sana sini. Travel is all about hargai alam sekitar, bersyukur dengan apa yang kita ada. Belajar dari budaya di tempat orang. Pandai membawa di walau di mana kita berada.

Ni kedai Tart yang famous. Nampak je macam tu tp bertaraf Michelin ya
Wajib cuba Tart Telor dekat Macao

Bukan just check in kat airport pastu dah claim ko dah pun jelajah seluruh negara. Hello tu mentaliti jamban ok. Haa ni abg dah nak start membebel dah ni bila masuk bab “traveler kita”.

Ok lah malas nak bebel banyak-banyak. Aku just nak kongsi je pendapat aku tentang Macao dan kenapa Macao ini adalah destinasi yang perlu di kunjungi oleh pelancong muslim.

Bulan april hari tu aku sempat ke Macao selama 4 hari 3 malam. Penerbangan mengambil masa lebih kurang 4 jam kalau tak silap. Ada Air Asia direct dari KLIA2 ke Macao. Alhamdulillah cuaca elok sepanjang penerbangan. Part paling tak best kalau ada air turbulence, kecut perut!

Ruins of St. Paul’s Church

Ok ini aku bagi 5 sebab kenapa pelancong Muslim tak perlu risau jika travel ke Macao!

1. Makanan Halal Senang Dapat

Ini salah satu masalah orang kita hadapi bila travel. Semua bab makanan halal. Salah satu punca orang kita tak berani nak travel ke negara bukan Islam adalah makanan. Katanya susah nak jumpa makanan halal. Hello kak zaman sekarang ni makanan halal memang senang nak jumpa. Termasuk lah di Macao ni. Walaupun majoriti penduduk bukan muslim tapi kat sini banyak makanan halal yang boleh korang jumpa.

Antara tempat makan halal yang aku singgah untuk isi perut tempoh hari adalah.

Dong Lai Shun Muslim Restaurant

Dong Lai Shun Muslim Restaurant

Kat sini menu utama adalah masakan Chinese tapi halal nama pun Muslim Restaurant. Kalau korang nak try makanan jenis steamboat (hot pot) kat sinilah tempat nya. Rasanya mula-mula agak pelik maybe sebab aku tak biasa dengan masakan Chinese ni tapi lama-lama sedap pulak weh. Aku paling suka nasi diorang. Walaupun makan nasi kosong tapi still ada rasa sweet sweet gittew. Lokasi nya dekat sangat dengan Airport. Jadi sebab itu lah restoran ni menjadi pilihan di hari pertama. Sebelum check in kat hotel boleh isi perut dulu.

  • Alamat: G/F, 484 Rua Cidade De Coimbra, Macau, Macau 
  • No. Telefon: +853 2875 5705

Dinner @ Taste of India

Untuk dinner hari pertama kami pilih masakan India. Kalau siang masakan Chinese malam kita rasa kari India pulak. Serius weh kat sini memang power. Bukan nak melobi tapi bagi tekak orang melayu macam aku ni dah kira sedap dah ni. Paling best adalah roti naan dia. Perghh rasa macam ada kat Malaysia kot. Owner pun peramah. Hampir setiap 30 minit datang tanya macam mana rasa masakan. Ok ker tak OK!

  • Alamat: Avenida Sir Anders Ljungstedt, No.22AD Vista Magnifica Court
  • No. Telefon: +853 2872-8413
  • Laman web: www.toimacau.com

Lunch @ Lou Lan Islam Restaurant

Hari kedua ni tuff sikit. Jadi makanan kena power sebab banyak berjalan. Untuk breakfast kami makan kat hotel jer. Untuk Lunch pulak kami singgah dekat Lou Lan Islam Restaurant. Dah nama pun Islam pastilah halal. No need to ragu-ragu. Makanan dia macam masakan melayu sikit even ianya Chinese Cuisine. Chef dia pun dari Indonesia. Masa aku makan kat sini ada juga beberapa orang melayu yang datang makan. Itu menunjuk kan restoran ni memang pilihan orang muslim untuk makan.

  • Alamat: Rua do Teatro (Second Shop)
  • No. Telefon: +853 2853 0264

Seafood Dinner at “Coast”@ MGM Cotai

Haa ini restoran juri Masterchef US, Chef Graham Elliot. Starter pun dah di hidangkan dengan Truffle yang merupakan makanan paling mahal di dunia. Inilah kali pertama ianya masuk mulut aku. Hahah ok lah rasanya. Tapi yang ni dia campur dalam pop corn. Restoran ni jenis Fine Dining. So kena ikut menu dan bila ko dah habis dia akan terus hidang next menu. Kalau lambat makan lambat lah dia hidang next menu. Kadang-kadang rasa bersalah juga kat pelanyan dia duk tunggu kami habis makan sebab nak hidang makanan lain pulak. Ada dekat 7 semua Sampai tersadai lah nak balik hotel pun tak larat.

Antara menu yang kami makan ialah Truffle Parmesan Popcorn with Chopped Chive, Shrimp Taco with Mango Salsa and Shredded Coconut, Macanese Tiger Prawn Curry dan Lobster Risotto with Charred Scallion and Pink Peppercon.

Lunch at Golden Peacock at Venetian (Halal & Michelin Restaurant)

Hari ketiga kami makan sekali lagi masakan India. Kali ni jenis buffet. Restoran ni bertaraf Michelin dan terletak di dalam bangunan Venetian. Paling best yang recommend adalah puding dia. Ke apa tah nama tapi memang sedap.

Macanese Restaurant (Tapas de Portugal)

Taipa Village
Tapas de Poertugal

Last sekali kami makan masakan Macanese. Dah datang sini memang rugilah tak makan masakan Macao kan. So restoran ini terletak di Taipa Village. Not bad jugalah Macanese food ni. Boleh layan dan masuk anak tekak.

Tapas de Portugal terletak bersebelahan dengan restoran berbintang Michelin, António Coelho RestaurantTapas de Portugal juga menghidangkan menu air tangan chef yang sama. Padanlah restoran ini juga pernah banyak kali memenangi anugerah!

2. Seperti Jelajah Satu Dunia

belah kiri tu mcm kat Rome. Belah kanan tu Taipa Museum
berlatarbelakang Eifel Tower Parisian Macao
Santo Antonio

Ok datang sini korang akan rtasa macam jelajah satu dunia. Some place ko akan rasa berada di Perancis, Then Itali, Thailand dan some place macam berada di tempat Makhluk asing pun ada. Kalau tak caya datang lah sendiri. Mesti korang akan rasa gila ar macam ni punya tempat pun ada.

3. Design dan Hotel yang paling “rare” di dunia

Studio City

Satu je aku terfikir bila tengok design-design bangunan kat sini. Macam mana lah arkitek diorang fikir ek. Sampai terjadinya building sepelik macam tu. Macam bangunan aliien kot. Antara bangunan yang rare kat Macao adalah Studio City, Venetian, Parisian, Ada Eifel Tower juga, Galaxy Macao, Grand Lisboa, Conrad Macao, Altira Macao, MGM, Star World Hotel, Sands Cotai Central dan banyak lagi lah.

4. Rasai pengalaman 4D Batman terbaik 

Studio City. Memang superb!
Gotham City

Batman Dark Flight di Studio City, Serius weh rasa real gila. Tak pernah lagi aku rasa 4D macam ni. Rasa macam betul-betul ko duduk dekat Gotham City. Dengan kelajuan jet yag kita naik tu. Aku menjerit macam naik roller coaster kot padahal aku duk atas kerusi tu je. Real wehhh…

5. Bungy Jump paling tinggi di Dunia di Macao Tower

Macao Tower

Yang ni aku tak cuba dan tak akan cuba sebab sejenis Faizal ni memang trauma dengan ketinggian + kelajuan. Kalau ketinggian sahaja boleh lagi. Ni gara-gara naik roller coaster terpantas di Ferrari World Abu Dhabu tahun lepas lah ni. Sampai sekarang masih trauma. Ok kalau korang jenis yang tahan lasak dan suka aktiviti lasak boleh lah cuba. Once a lifetime orang kata. Sebelum geng Running Man penah datang buat Bungy Jump kat sini. Kalau tak silap Song Ji Hyo.

Ketinggian = 233m / 764ft

Walaupun aku tak buat bungy jump tapi aku naik jugalah kat atas tu. tengok view Macao. Tapi sayang masa aku kat atas hujan dan sedikit berawan.

Legend Palace Hotel

Actually banyak lagi sebab kenapa korang perlu ke Macao ni, Panjang pulak kalau aku nak list satu-satu. Mungkin aku akan cover lagi untuk next entry.

Sekian saja perkongsian aku mengenai pengalaman ke dalam trip 4 hari 3 malam di Macao Part 1. Harap ada beri input dekat korang at least sikit. InsyaAllah. Jika korang ada apa-apa soalan, boleh tanya dalam ruangan komen di bawah or terus e-mail ke blog@faizalfredley.com

Artikel ini dihasilkan melalui jelajah media jemputan Muslim Media FAM trip ke Macao dengan kerjasama Macao Government Tourism Office (MGTO), Representative in Malaysia! pada 16 – 18 April 2018. Semua pendapat adalah milik penulis sepenuhnya. Kalau tak puas hati atau ada info yang aku tak kreditkan boleh juga email aku atau tinggalkan komen.

Sekian…

Dapatkan tip dan info penting tentang travel di www.triphackerz.com

Sewa Pocket Wifi ketika travel di sini [Samurai Wifi] [Roaming Man]

Khidmat translate semua bahasa di VEQTA.com

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge