3 Hari 2 Malam Apa Yang Anda Boleh Buat Di Pulau Langkawi | Pulau Langkawi tak perlu aku nak kenalkan sangat kot. Semua orang kenal cuma pernah jejak atau tidak jer. Aku Alhamdulillah di beri kesempatan ke pulau lagenda ini dan 8 kali. Banyak perkara yang boleh di buat kat sana.

Cuaca? Oh macam biasa. Panas sikit, pulau lah katakan. Nak gi pulau yang sejuk boleh ke Alaska. InshaAllah semua pulau kat sana sejuk.

Last a few month ago aku ke Langkawi atas jemputan dari pihak Langkawi Resort World Langkawi. Hotel yang aku stay ofkozlah Langkawi Resort World. Nak tau best ke tidak boleh baca entri aku pasal hotel ni. Oh ada Infinity Pool tau kat sini. Best!

Infinity Pool Resort World Langkawi Tarikan Terbaru di Pulau Langkawi

Kalau korang yang nak datang ke Langkawi berapa hari yang di perlukan untuk jelajah seluruh Langkawi ni. Ok bagi aku kalau nak jelajah seluruh Langkawi seminggu cukuplah. Tapi siapa je yang nak datang bercuti sampai seminggu? Paling teruk pun 4 hari. Paling common 3 hari 2 malam.

Ini aku kongsikan apa yang korang boleh buat jika ke Langkawi selama 3 hari 2 malam. Nak cover semua memang tak sempat tapi boleh lah nikmati aktiviti yang aku tak pernah buat lagi sepanjang ulang alik dari Perlis ke Langkawi.

Lepak di Infinity Pool / Pool Party 

Ya ya aku tau kat Kl pun berlambak Infinity Pool kalau setakat nak mandi kat Infinity pool tak payah ke Langkawi beb. Ok apa yang aku nak cuba sampaikan adalah lepak di Infinity Pool di tepi laut sambil layan angin sepoi-sepoi laut dan kayan sunrise pastu party lagi. Perghhh Syok woo. Kat KL boleh ke dapat view macam ni? tak kan? Haaa lepak sini lah best. Udara fresh. Segar je rasa.

Infinity Pool ni ada dekat Langkawi Resort World jer. Silalah stay kat sini kalau nak merasa Infinity Pool di Laut Andaman.

Langkawi Sky Cab

Datang Langkawi tapi tak ke Langkawi Sky Cab memang tak sah. Aku yang datang beratus kali pun tetap nak naik Langkawi Sky Cab. View dari atas tu memang tak pernah mengecewakan walaupun dah banyak kali tengok. Bagi yang belum pernah sampai kat atas tu korang boleh tengok view Andaman Sea. Then ada Langkawi Sky Bridge. Yang ni aku rasa skhy bridge paling panjang di dunia. Kalau tak silap lah. Nanti aku confirm balik.

UMGAWA

UMGAWA ni salah satu aktiviti lasak yang korang boleh cuba. Bagi mereka yang nak rasa kelainan lah. Ni asyik ke tasik dayang bunting jer. Apa kata korang cuba UMGAWA pulak. Baru tau langit itu tinggi ke rendah. Hahaha

Kat sini korang boleh cuba Zipline. Ada lebih kurang 17 station dan 9 -12 zipline yang terdiri dari beberapa kategori. Jambatan gantung pun ada. Ada 2 pilihan sama ada yang versi panjang atau pendek. Aku cuba yang versi panjang. Kira full version lah. Baru puas hati beb datang jauh-jauh. Paling panjang ada yang 200meter. Fuh yang ni serius puas hati.

Paling best ada satu part tu korang boleh tengok view Gunung Mat Cincang masa cross zipline tu. Itupun kalau korang berani lah tengok ke bawah. hahaa  sebab tinggi kot. Aku pun mula-mula ketaq lutut naik zipline ni. Tapi lepas dah beberapa kali buat zipline aku dah berani sikit nak tengok bawah atau lepas tangan.

Serius weh lepas buat aktiviti UMGAWA ni aku rasa confident lebih bila berdepan dengan ketinggian. Tapi kalau suruh aku naik roller coaster memang tak lah. Still lagi trauma dengan Kelajuan + ketinggian.

So, zipline di celah-celah hutan kanopi memang suatu perkara perlu korang try kat sini. Hanya 2 minit sahaja dari Langkawi SkyCab dan SkyBridge. Kalau korang bertuah boleh tengok hidupan lain semasa zipline.

Untuk info lanjut boleh layari www.ziplinelangkawi.com

Sunset Cruise & BBQ Dinner at Andaman Sea

Tiada apa lagi yang paling best untuk di lakukan dalam percutian santai di Langkawi. Berada di tengah-tengah Laut Andaman sambil makan BBQ dan tengok matahari terbenam. Perghhh santai habis beb. Rasa macam orang-orang kaya sangat. Masa ni boleh lah berangan macam seorang manusia yang bergelar anak tan sri.

Sunset Cruise ni boleh naik di Langkawi Resort World. Biasa ambil masa dalam 4 jam je dari jam 4 petang sampailah jam 8 malam. Kat atas cruise ni korang boleh mandi-mandi laut. Tu pun kalau berani.

Sumpah beb sunset kat cruise ni cantik gila. Setaraf dengan sunset kat Bali kot. Gittuh.

Ok itu 4 aktiviti yang aku sempat buat dalam trip santai-santai di Pulau Langkawi. Cukuplah kot. Kalaunak tuff boleh add lagi tapi dah nama pun trip santai-santai. Nak lepak-lepak tepi laut jer.

Selain 4 aktivti ni ada lagi aktiviti lain yang korang wajib cuba jika ke Langkawi. Meh aku senaraikan antara aktiviti lain yang korang boleh cuba.

  • Island Hopping
  • Shopping Coklat
  • Shopping Pinggan Mangkuk
  • Buat paragliding
  • Mandi Laut
  • Jalan-jalan kat Pantai Cenang
  • Lepak kat Pantai
  • Langkawi Art in Paradise 3D Museum
  • Kalau ada masa boleh ke Payar Island
  • Underwaterworld Langkawi
  • Gunung raya
  • Langkawi Wildlife Park & Bird Paradise
  • Taman Lagenda Langkawi
  • Telaga Tujuh Waterfalls

Ok itu sajalah yang terlintas di fikiran aku. Nanti kalau ada lagi tempat best aku update lagi. Semoga bermanfaat.

Sekian saja perkongsian aku mengenai pengalaman ke dalam trip Santai di Langkawi. Harap ada beri input dekat korang at least sikit. InsyaAllah. Jika korang ada apa-apa soalan, boleh tanya dalam ruangan komen di bawah or terus e-mail ke blog@faizalfredley.com

Artikel ini dihasilkan melalui jelajah media jemputan Resorts World Genting dengan kerjasama Langkawi Resort World. Semua pendapat adalah milik penulis sepenuhnya. Kalau tak puas hati atau ada info yang aku tak kreditkan boleh juga email aku atau tinggalkan komen.

See u in next entry in Pulau Kapas Terengganu!

Dapatkan tip dan info penting tentang travel di www.triphackerz.com

Sewa Pocket Wifi ketika travel di sini [Samurai Wifi] [Roaming Man]

Khidmat translate semua bahasa di VEQTA.com

Dapatkan Medical Insurance terbaik ketika travel di Medical Departures 

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge