Review Penuh Filem Badang 2018 Lakonan Aliff Syukri Terlajak Laris. Korang dah tengok filem kontroversi Badang 2018 lakonan individu paling di benci natizen di Malaysia selain Sajat? Kalau belum baguslah. aku bukan nak bias ke apa tapi sebelum korang ambil keputusan drastik untuk membazirkan tiket untuk tengok filem ni eloklah korang baca review ni dulu. Eh kejap tiket filem ni diorang bagi free tapi itu pun tetap tak ramai yang sanggup nak tengok.

MOVIE REVIEW: BADANG (2018)

Spoiler alert: screw you.

Aku korbankan 2 jam hari cuti aku untuk tengok filem ini yang akhirnya aku sedar aku tak perlu pun buat semua ini.

Okay, filem ni antara filem yang aku nantikan untuk tengok di panggung wayang. Mungkin kerana aku mempunyai ciri ciri yang teruk kot dalam bab filem ni. Disebabkan oleh fenomena yang luar biasa tentang filem badang ni aku terpaksa tengok filem ni seorang diri. Kawan-kawan semua ambil keputusan untuk menjauhi diri dari filem ni. malah abang yang jaga kaunter tiket tu pun tak percaya aku datang sorang sorang untuk tengok filem ni.

Me: Badang, 1145, for one.

Guy: Serious ke bang?

Berdasarkan reaksi abang tu aku mampu gelak je berulang kali. See? Abang yang jaga kaunter tu pun look supprise.

Opening filem di mulakan dengan montaj yang korang akan selalu nampak dalam filem spiderman. Bezanya montaj ini bagaikan di buat oleh pelajar menggunakan microsoft power point.

5 minit kemudian anda akan di sajikan dengan lakonan entah apa-apa yang boleh di katakan bad acting luar biasa oleh pelakon extra. Then watak utama di perkenalkan seorang pelajar kolej yang kononnya berlakon pada tahap dewa hebatnya. ianya tak lain tak bukan pelakon yang kononnya berbakat iaitu Dato Seri Aliff Syukri. Watak yang di pegangnya adalah Bad. Di sini kelihatan Bad bersama kawan baiknya di dalam sebuah kelas yang rata-rata di kelilingi oleh remaja berumur 20an namun di Bad dan kawannya seakan umur 40an.

Bad merupakan seornag pelajar yang selalu di buli di sekolah dahulu oleh geng samseng iaitu Geng Dragon. Cerita melayu sangat. Nama Gang Dragon macam tak de nama lain. Buat lah nama Geng Pak Mat ker. Geng Dragon macam biasa ada tatu dekat leher pastu scene dekat building dengan minuman keras sambil berjudi pastu tambah lak skill effect gengster. Dalam scene ni boleh ada antara Geng Dragon tengah berlawan dan minum tanpa sebab. Ketua Geng Dragon macam biasa pakai leather jacket dengan jeans, gold necklaces dan gold rings serta very grammatically-correct Bahasa Melayu. Aku rasa mamat tu dapat A masa SPM dulu. He Drive Hummer because f*ck Mercedes. He ain’t Yakuza. Hummer tu aku rasa kereta dato Aliff yang kantoi tak bayar cukap dulu.

So far, so cliché.

But wait, there’s an African guy in the gang! Bet you didn’t see that coming.

Di tengah tengah lakonan dan skrip yang teruk tu disinilah few plot developments bermula. Entah macam mana Bad dapat super power dari pokok buluh, Mak Bad di serang oleh Geng Dragon. Why? God knows. Jangan tanya aku sebab aku tak tahu and you can’t apply logic here. In sick moment, Mak dia bagitau yang Bad ni anak angkat dan di jumpai di dalam buluh. How? Again, I donno.

Pastu muncul pulak wanita misteri entah dari mana.  I believe. It all went too fast.  In case you don’t know, this is straight copied from the story of the bamboo-cutter, a Japanese folklore.

So, Bad jadi superhero dengan extraordinary powers. Whilst cuba cari siapa pembunuh mak dia tiba-tiba Bad pergi tolong orang ramai yang memerlukan pertolongan. Tapi bila hujan Bad tak dapat tolong orang sebab power ni alah dengan hujan. Oh My God… This is pretty stupid, yes, but you must weight this against the fact that he also wears a suit that looks like it was dyed in the original Badang vomit.

You: What? Water? What? Why?

Me: Shut up! Just….Okay??

Let’s skip some parts here. There’s some love story developed, of course. Cerite Melayu kot There’s some hanging on Eiffel tower and the Sphinx, I think. It’s a blur. The director susun the scenes like they’re pieces of Jenga. I developed depression right around this time.

Skip. Skip.

The Dragons sailang geng lain yang lagi bodoh dari Geng Dragon tu dan nama geng tu pun aku dah blocked from my head, thank God. Scene ni diorang tengah curi emas or something tapi aku sure ianya bukan vibranium. Ada beberapa kejadian tembak menembak disebabkan the cinematography was so amateurish aku pun tak reti nak bagi proper scenario you just have to take my word for it. It was brutal.

Then Badang muncul dan bantai the shit out of them, and then something something happen I don’t care we are back to the lair Badang fought the dragon head, kick kick punch punch Badang wins. Hurray!

Yeah, so that’s it. 

There was a clever plot twist tho, I’d leave it to those connoisseurs of bad movies, like me, to enjoy. I laughed all the way through the badness, which is great. Normal people shouldn’t go see this. Consider yourself warned.

Rating:

  • Casting: F*cked
  • Acting : F*cked
  • Directing: F*cked
  • Story development: properly f*cked
  • Soundtrack and dubbing: macam lancau
  • Cinematography: F*cked
  • Chance of a sequel: terrifying prospect, but yes.
  • Overall Rating: 0.5/10 (participation trophy)
  • Cringe level: 2000

JUST DON’T. DONT.

ps: remake dari natizen yang viral. Aku tak tengok pun!!!

Dapatkan tip dan info penting tentang travel di www.triphackerz.com

Sewa Pocket Wifi ketika travel di sini [Samurai Wifi] [Roaming Man]

Khidmat translate semua bahasa di VEQTA.com

8 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge