SHARE

Assalamualaikum…

Nampaknya ramai juga yang pm mintak itinerary sepanjang aku di Iceland. Yes aku kat sana 4 hari sahaja which is sangat singkat. Aku sarankan kalau nak cover seluruh Iceland paling kurang pun korang perlukan seminggu. Tapi trip aku ni di panggil short trip atau trip pengenalan sebab aku akan ke Norway, Sweden, Finland dan Denmark pulak lepas Iceland.

Kira ini adalah trip Scandinavia. Dan lama dah plan…

Ok ini aku kongsikan itinerary ringkas sepanjang aku di Iceland..

Itinerari Ringkas 4 Hari 3 Malam di Iceland 

Day 1 (London + Iceland)

  • Sampai LHR jam 5.45am (waktu London)
  • Naik train ke Hammersmith utk breakfast
  • Balik ke Airport utk ke Iceland flight jam 11pg
  • Termiss flight ke Iceland
  • Rebook jam 8.40pm
  • Take train to Baywaters for Lunch
  • Take train back to Airport T2 (Iceland air)
  • Lepak kat Heathrow sampai jam 8mlm
  • Flight ke Iceland 8.30pm
  • Sampai iceland jam 1 pg
  • Ambil kereta sewa terus check in Hotel
  • Hotel malam pertama adalah Base Hotel dalam 5km dari Airport Keflavík

Day 2 (Iceland)

  • Jam 10.30pg check out
  • Breakfast selitar bandar Keflavík
  • Blue Lagoon. Entry Fee 80euro tp aku x masuk. Just amik gambar dr luar dan lepak kat kafe
  • Drive ke Edinborg Guesthouse 180KM (South Iceland)
  • Singgah supermarkets beli barang utk masak dinner

Hari 3 (Iceland)

  • 9.30pg check out
  • Drive ke Skagafoss waterfalls 7km dari Guesthouse
  • Sólheimajökull (yg ni kena pakai kasut hiking)
  • Black Sand Beach (56km)
  • Vik
  • Drive back to Reykjavik 180km
  • Hard Rock Cafe
  • Dinner Fish N Chips kat Reykjavik
  • Drive to Keflavik Guesthouse 45km from Reykjavik
  • Check in and sleep

Hari 4 (Iceland + Norway)

  • 5am check out dan breakfast kat hotel
  • Go to airport flight jam 12.45pm
  • Return car rental
  • Fly to Oslo by SAS
  • Check in di air bnb
  • Jalan2 sekitar Oslo
  • Rest n sleep

Perbelanjaan Sepanjang di Iceland!!!

  • €90 Hard Rock Cafe Reykjavík
  • €100 Cash
  • €140 Sewa kereta 4 hari (bahagi 2)
  • €80 Petrol (bahagi 2)
  • €187 Hotel 4D3N

Ok itu je lah….Mahal tu memang mahal tapi nak buat macam mana dah negara diorang macam tu. Iceland korang rasa mahal tapi lagi mahal di Norway!!!

#TIPTRAVEL Walau dimanapun anda berada, MyMed akan sentiasa memberi matlumat tentang infomasi medical travel yang anda perlukan ketika anda betul-betul memerlukannya.. #TIPTRAVEL: Sewa Pocket Wifi DISINI sebelum travell! Boleh kongsi ramai-ramai. Boleh pickup di KLIA/KLIA2. Ada 3 pilihan pocket wifi yang korang boleh cuba antaranya Samurai Wifi, TravelRecommends dan RoamingMan. Perlukan Khidmat Translation untuk blog? Jom ke veqta.com semua bahasa boleh di translate. Bahasa Alien pun boleh!!.

8 COMMENTS

  1. mahal juga kos percutian ni ke iceand nie kan.tapi tempanya cantik dan kelihatan menarik sekali.hahaha.mesti sejuk sekali ni.kena ade bajet yang cukup la kalau nak pergi bercuti kat iceland ni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge