13 Perkara Perlu Korang Tahu Bila Travel di Iceland. Seperti biasa bulan december adalah bulan travel aku. Sejak 2 tahun lepas aku memang target Eropah sebab cuaca kat sana sejuk dan musim winter tak ramai orang travel jadi tak der lah crowded sangat.

Aku kat Iceland tak lama dalam 4 hari jer. Cukup singkat namun dapatlah merasa hidup kat Iceland sekejap. Kalau di ikutkan memang tak cukup 4 hari di Iceland.

Kali ni aku kongsikan antara tip dan info yang korang peru tahu bila travel ke Iceland. Mungkin ianya tak 100% tepat tapi ini dari sudut pandangan aku selama 4 hari di sana.

-Matawang Icelandic Krona (ISK) €1 = 125kr Lagi mahal dari pound dan euro.

-Suhu around 2 sampai -9 (december)

-Bahasa Icelandic dan English.

-Di recommend kan utk sewa kereta. Harga RM600++ utk 3 hari aku sewa hari tu.

-Drive belah kiri.

-Drive malam hati2 sb jalan sini gelap dan byk x de lampu jalan. Line putih kat jalan pun tak ada waktu malam memang bahaya sikit.

-Petrol mahal.

-Nak masuk blue lagoon iceland mahal gilaaa.

-Jalan kdg2 licin.

-Makanan memang mahal kat sini

-Beza waktu 8jam lewat dari Malaysia. Sama dengan waktu London

-Aurora biasa keluar antara jam 1-4pg bila cuaca cerah

-Kat Iceland x de Starbuck!

Ok itu sahajalah dapat aku kongsikan. Tak lama pun kat sana so tak adalah banyak benda aku boleh kutip. Trip pengenalan orang kata. InshaAllah kalau ada rezeki aku datang lagi. Mungkin akan stay lebih lama lepas ni…

 

Dapatkan tip dan info penting tentang travel di www.triphackerz.com

Sewa Pocket Wifi ketika travel di sini [Samurai Wifi] [Roaming Man]

Khidmat translate semua bahasa di VEQTA.com

7 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge