SHARE

[Itinerari Ringkas] 4 Hari di Sapporo Hokkaido Jepun.  Aku ke Sapporo dalam bulan 5 untuk tengok Sakura. Kiri ini trip Sakura lah. Full update aku dah buat kat enti ini [Sapporo Trip].

jadi untuk entri ni aku nak kongsikan Itinerari ringkas selama 4 hari aku kat sana. Boleh lah sapa-sapa nak buat rujukan.

HARI 1

  • arrived CTS airport 8.30am
  • Take JR train to Sapporo Shin 1072¥
  • Take JR train to Oasa Sts 260¥
  • Check in airbnb 5 minit jalan kaki dr sts oasa
  • Lepas check in mandi2 bagai keluar ke sapporo 260¥
  • Dari Sapporo sts jalan kaki ke odari park
  • Dari odari park naik subwai (Tosai) ke Maruyamakoen utk ke Maruyama Park 200¥ (Tempat tgk sakura)
  • Lepak dlm 1 jam. Org ramai. Croded sb cuti kot.
  • Naik subway ke Odari 200¥
  • Dari odari ke Nakajima Park naik subway.
  • Topup Suica 2000¥
  • Sapporo TV Tower
  • Kedai Bape. (Org kata pames kedai ni) aku masuk pun sb mmber mtk tlg tgk brg. Mahal nak mamposs. Kedai ni dpn sapporo tv tower betol2

HARI 2

  • Moerenuma Park
  • Park ni sgt luas. Byk pokok sakura kat sini. Memang boleh dikatakan seharian jugak aku kat sini

HARI 3

  • Otaru
  • Dari Sapporo Sts naik JR Line ke Otaru tiket dalam 1280¥ round trip
  • Ambil masa dlm 1jam45m utk ke otaru
  • Otaru popular dgn canal dan seafood
  • Sehari juga aku di sini
  • Ada lake yg cantik
  • Boleh jalan kaki je sekitar attraction kat sini
  • Paling best dekat

HARI 4

  • Balik KL

TEMPAT MAKAN

  • aku byk beli nasi putih kat 7e je. Pastu makan dgn sambal ikan bilis yg aku bawa dr malaysia
  • Harga dalam 100-200¥
  • Kedai2 roti byk dan sedap2 lak tu
  • Aku suka crosses kat sini. Sedap gilaaa

Tip & Info Tambahan

  • waktu di Jepun awal 1 jam dari Malaysia
  • Transport by train aku guna suica yg aku beli kat tokyo dulu
  • Subuh dalam 2.13am
  • 4.00am dah start cerah. Negara matahari terbit kan
  • Org jepun sgt peramah
  • Tong sampah susah nak jumpa begitu juga sampah
  • Cuaca dalam 18-21 degree. Malam boleh cecah 8 degree. Siang boleh pakai tshirt. Mlm dah sejuk dah
  • Airport tax kat Sapporo tak der

#TIPTRAVEL Walau dimanapun anda berada, MyMed akan sentiasa memberi matlumat tentang infomasi medical travel yang anda perlukan ketika anda betul-betul memerlukannya.. #TIPTRAVEL: Sewa Pocket Wifi DISINI sebelum travell! Boleh kongsi ramai-ramai. Boleh pickup di KLIA/KLIA2. Ada 3 pilihan pocket wifi yang korang boleh cuba antaranya Samurai Wifi, TravelRecommends dan RoamingMan. Perlukan Khidmat Translation untuk blog? Jom ke veqta.com semua bahasa boleh di translate. Bahasa Alien pun boleh!!.

12 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge