Travel Checklist #tiptravel - Faizal Fredley

Travel Checklist #tiptravel

 

Travel Checklist #tiptravel. Tak kisahlah walaupun pertama kali travel ataupun travel yang dah kali ke 100 Travel Checklist memang akan di perlukan. Ini merupakan salah satu asas untuk travel. So bagi aku, aku akan simpan satu list untuk semua barang yang wajib di bawa. Senang nanti untuk buat semakan sebab tak nak ada termissing apa-apa barang nanti.

 

STEP 1 : DOCUMENT TRAVEL

 

Kumpulkan segala jenis dokument travel. Kadang-kadang dokument ni kita pandang enteng jer. Tapi ini teramat penting. Aku dah pernah tgk beberapa traveller menghadapi masalah terutama masa nak check in di airport. At least sebelum fly kita takkan ada masalah dalam proses verify di kaunter penerbangan.

 

  • Passport / Visa
  • Personal ID maybe student card
  • Voucher Hotel atau bukti tempahan hotel
  • Cash & credit card
  • Insurance document
  • Reservations and itineraries
  • Hotel and/or tour contact information
  • Transportation tickets (plane, train, bus, car, etc.)
  • Emergency contacts and important addresses

 

* Penting untuk double confirm tarikh luput buku merah anda atau pun passport. Dan semolek moleknya check visa. Sebab sesetengah negara is required  visa. Dan jenis visa. 

 

 

STEP 2: PERSONAL ITEMS & CARRY ON BEG

 

Personal items ini pun penting sb nama lagi personal items kan. Barang-barang yang dalam list ini biasanya aku akan asingkan dalam satu beg untuk di bawa secara hand carry. Ada beberapa yang dalam list aku mungkin sama dengan korang. Kalauboleh beg hand carry ni biarlah kecik dan senang nak bawa. Tak menyusahkan nanti.

 

Technology

  • Mobile device and charger
  • iPad or e-reader and charger
  • Headphones (consider noise-reducing headphones if you’re sensitive to sound)
  • Camera and/or a video camera, memory card, and charger
  • Electrical converters and adapters

Travel Comfort, Entertainment, and Information

  • Travel pillow, blanket, eye mask, and ear plugs
  • Travel journal and pen
  • Books and magazines
  • Games
  • Guide books, travel guides, maps, language guides, etc. (if you will need any of these upon arrival at your destination, put it in your carry-on)

 

Health Items

  • Hand sanitizer or wet wipes
  • Prescriptions in original packaging (you’ll want to make sure you have these in your carry-on bag just in case something were to happen to your checked luggage)
  • Glasses and case

 

STEP 3: PEMILIHAN BEG DAN MULA PACKING

 

Ok, dah settel semua barang-barang tu kita dah boleh mula packing. Dari segi pemeilihan beg aku sarankan pilih beg yang ringan dan versetail. Maksud aku beg tu boleh banyak kegunaan. Macam aku kalau jenis travel yang biasa2 je aku akan bawa satu beg kecik untuk galas dan satu beg tarik. Tapi kalau aku gi backpack banyak-banyak destinasi aku akan bawa 1 begpack kecik utk letak kamera bagai dan satu lagi begpack besar utk letak baju.

 

Dari segi susun atur pulak kalau boleh susun lah ikut barang-barang yang nak guna by day. Macam aku, aku akan letak barang2 yg aku nak pakai ikut hari.

 

Basic Travel Checklist yang aku guna. Ni basic utk yg pemalas macam aku. Bawa yang penting2 jer. Sebab malas nak beratkan backpack.

  • Passport
  • Flight ticket + Hotel Receipt
  • Toiletries
  • Camera + Go Pro
  • Tripod + mini tripod
  • Travel Adapter
  • Sun Glasses
  • Sweeter
  • Winter Jacket (Winter)
  • Shoe + Slipper
  • T Shirt (3)
  • Long John (Winter)
  • Pants (2) + Underware (5) + Stoking (5)
  • Mafla + Snow cap (Winter)
  • Cap
  • Medicine
  • Cosmoderm Lotions
  • Cable + Charger

 

Dah setel checklist semua. Boleh lah travel dengan tenang. Checklist ni akan berubah ikut musim dan negara yang kita akan pergi. Pesan aku kalau boleh minimum kan bawak baju. Biasanya aku akan bawak baju 3 helai je sebab nanti aku akan beli gak baju. Macam aku kat Europe 2 bulan hari tu aku beli setiap baju hard rock yang aku singgah. Hahah. ada dalam 12 tempat dan 12 jenis baju gak aku beli. Akhirnya baju-baju aku x muat nak packing. Terpaksa beli extra beg masa nak balik.

#TIPTRAVEL : Sewa Pocket Wifi DISINI sebelum Fly. Boleh kongsi ramai-ramai. Biasanya aku sebelum travel aku akan sewa pocket wifi dulu. boleh pick up di KLIA/KLIA2. Antara negara yang pernah aku guna wifi adalah Eropah, Indonesia, Thailand, Jepun, South Korea, dan Australia. Untuk review penuh boleh baca di [Review Samurai Pocket Wifi]

Student Engineering dari dari azali lagi. Semua ayat dan perkataan main hentam je.

6 Comments

  1. Pingback: Nak Travel Jangan Tinggalkan Produk Ini! - Faizal Fredley

  2. titan

    May 31, 2017 at 4:31 AM

    kalau dalam malaysia..leh jalan gitu aje.

    tapi kalau luaq negara, memang kena teliti sikit la.

    hoho
    titan recently posted..We were born to make HISTORY.My Profile

  3. umminani

    May 21, 2017 at 5:26 PM

    tips amat berguna utk yg nk travel, serius suka yang amat.

  4. Mama pipie

    May 17, 2017 at 11:05 PM

    Tq for sharing

  5. Mama pipie

    May 17, 2017 at 11:04 PM

    Wah lengkap list ni. Boleh guna ni

  6. RAIHANAH AHMAD

    May 16, 2017 at 1:00 PM

    boleh jadi panduan ni
    RAIHANAH AHMAD recently posted..15 Kepentingan Magnesium Untuk KesihatanMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge