5 Travel Tip You Should Know And Practice

 

5 Travel Tip You Should Know And Practice . Ok Assalamualaikum and Good Morning. Today i want to write in English because im now in process to speak in English. Now i am 27 year old and im still cant speak english very well. So after i found the video from Aiman Azlan who make a video from his youtube channel about his life in english, i start to realize how is important to speak in english. It make us look cool and more intelligent if we speak in english. Kan…

 

Ok this is not full entry in english just intro maybe.

 

Bagi korang yang teringin nak belajar bercakap dalam bahasa inggeris dengan baik korang boleh cuba layan video Aiman Azlan dekat youtube. Serius bila dengar dia cakap english korang akan rasa english ni is very very easy to speak. Mungkin sebab lidah dia ni lidah melayu so bila dengar dia cakap english aku rasa senang je nak ikut. Aku layan video dia dekat 20 kali jugaklah tadi. Selain boleh belajar bahasa english korang juga boleh ambil iktibar dan tip dari topik yang dibangkitkan.

 

Kali ni aku amik 5 tip travel oleh Aiman Azlan dalam videonya yang bertajuk “5 Travel Tip” Tip ni sangat simple dan aku rasa semua orang boleh ikut tip ni. Dan tip ni boleh membuatkan kita traveler yang bijak sebenarnya.

 

Ok aku tak nak cakap banyak nanti korang anggap aku menulis buku text pulak kan. So back to the point yang aku nak up hari ni mengenai 5 tip travel you should know and pratice.

 

1.  COMFORT IS KING

Keselesaan tersangat penting. Even though semasa aku travel pun aku akan memastikan keselesaan itu menjadi salah satu benda yang must aku titikberatkan. Contohnya pakaian . Bila travel ni seeloknya elakkan pakai pakaian ketat walaupun aku suka pakai ketat sebab nampak seksi tapi bila travel pakai ketat ni akan menyusahkan korang. Seriously, x caya try lah pakai ketat2 masa travel.  huh nak berjalan pun susah woo. Kadang-kadang boleh melecet celah paha.

 

2. SAVOUR THE MOMENT

Bila travel ni pastikan jangan rushing, That why we need a plan. Yes i know, i toll u all i dont have any plan but yet i dont have a plan in a paper but i do have plan in my mind. I already set what im gonna do, where im wanna go. So i do have plan actually. When we have plan we can make our journey more easy, When our journey is easy so we can avoid the problems. When we dont have a problem we can enjoy our moment. Kita travel ni bukannya selalu so dah alang-alang kita travel so nikmatilah perjalanan kita itu. Sebab bila travel ni melibatkan banyak wang. Daripada kita membazir wang utk travel entah apa-apa so kita kena lah menikmati apa yang kita dah spend untuk travel.

 

3. BE RESPONSIBLE

Ok maksudnya bila kita travel ni kita kena bertanggungjawab dengan apa yang kita buat. If kita makan so kita kena lah kemas balik apa yang kita makan. Jangan pulak lepas makan korang biarkan je sisa sisa makanan korang tu kat atas meja tu. Orang lain pun nak guna jugak tempat tu. Dan jangan lah korang buang sampah merata rata. Please ya, Dont do that. Pandai makan pandai simpan ye. Benda selalu terjadi dekat malaysia. Kalau korang lepak McD of KFC mesti korang nampak “orang kita” ni selalu biar je sisa makanan kat atas meja. Orang luar tak buat macam ni ya. Open sikit minda tu. Apasalahnya lepas makan kemas balik meja tu.Tak patah aih tangan tu nakat sisa makanan tu.

 

4. REMEMBER GOD

Yang ni kadang-kadang kita lupa, aku sendiri pun pernah lupa benda ni. Tapi tak salah kan tolong ingat mengingati. Tuhan tu bukan ada kat Malaysia je. Lagi satu tip bila kita tak lupa Tuhan InshaAllah perjalanan kitapun akan lancar dan di lindungi. At least Kalau rebah pun bersujud bab lirik lagi Caliph Busker. Ya aku faham kadang-kadang bila travel nak cari tempat solat tu susah, Cuma ingatlah islam itu memudahkan bukan menyusahkan. Korang je jamak. Aku masa kat eropah dekat sebulan lebih dalam keadaan musim sejuk korang banyagkan lah nak amik wudhu tu MasyaAllah sejuk baq hang. Tapi lepas solat rasa tenang je nak mulakan perjalanan balik. Lagi satu korang tak pelrukan sejadah pun untuk solat. Sejadah dan kain pelikat tu bukan syarat sah solat. Ramai member aku tanya go travel takbawak sejadah ker? Hello macam aku cakap before this sejadah is not syarat sah solat.

 

5. GET A GOOD PARTNER

Ok aku akui yang ni agak susah bagi aku sebenarnya. Sebab tu aku lebih banyak travel solo. Bukan aku tak suka travel berteman tapi nak cari teman travel yang masuk kepala dengan kita ni bukan mudah. Aku pernah travel berdua ke Australia dan New Zealand. Seriously stress gila kot. Hari hari berperang. Ada je yang tak sepakat. Even though small matter pun boleh jadi issue. Memang seronok travel berteman ni. Kadang-kadang bila plan nak travel ramai-ramai mesti tak jadi. Ad aje yang tarik diri, ayam sakit lah, tikus kat rumah mati lah, computer rosak lah, macam-macam alasan. And at the end aku sorang-sorang jer. Huh…ni pla nak ke krabi hujung bulan ni. Tak tau lah jadi ke tak. Sampai sekarang pun sunyi diam seribu bahasa.

 

Cable Car at Lisbon Portugal….

 

Ok dah settel 5 tip travel simple aku minggu ni. Yeah sangat simple kan. Mudah untuk di ikutti. So selamat travel dan enjoy your moment. Aku sekarang hanya mampu duk diam diam kat malaysia je. Banyak pulak exam bulan ni. Sonak berjalan jalan tu bukanwaktu yang sesuai. Kalau ada rezeki dan peluang travel lah aku….

.
#TravelTip: Untuk Jimatkan belanja boleh sewa pocket wifi siap-siap dari Malaysia. Jimat & boleh kongsi ramai-ramai. Boleh sewa pocket wifi di Samurai Wifi. Untuk jimat apabila stay di Hotel boleh dapatkan Voucher Hotel dan diskaun di DiscountCodeHK.com. Apabila travel di musim sejuk boleh juga beli kelengkapan baju2 sejuk murah di PakaianMusimSejuk.com.
.
THIS WEBSITE SPONSORED & SUPPORT BY: 
DigitaI Prefix (Domain & Hosting) & #kelabbloggerbenashaari
.
“Every travel is a journey and every journey is a travel. No matter where you go, what you’re up to is a journey. Enjoy life, live with it and make peace of it. Our journey in life will end but not with our soul. Go beyond the journey and discover what life has to offer.”~Eacel Janubas~

1 Comment

  1. Mazniazmi ibubijak

    April 10, 2017 at 1:22 PM

    Aiman ni krmbar dengan aiman tino ke
    .
    Haha
    .
    Tak de pekdah dengar aiman tino
    .
    Kalau aiman belajar spiking english tu ok
    .
    Selalu travel senang kalau fasih english kan tuan
    Mazniazmi ibubijak recently posted..9 Cara Atasi Alahan Mengandung Teruk Semasa Hamil? No 9 Memang EpikMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge