Tips Lengkap Untuk Sewa Kereta & Memandu Di New Zealand

Tips Lengkap Untuk Sewa Kereta & Memandu Di New Zealand

 
Tips Lengkap Untuk Sewa Kereta & Memandu Di New Zealand. Bagi sesiapa yang datang melancong ke New Zealand di sini beberapa tips yang aku nak kongsikan.
 
Driving dekat New Zealand ni tak banyak beza pun dengan driving kat Australia dan dari segi harga kereta sewa pun lebih kurang je.
 
Kat NZ aku ambil service kereta sewa dari Apex company. Company ni kira ok lah dari company yang aku sewa last time masa di Australia. Tak banyak kerenah.
 

View yang sangat cantik sepanjang pemanduan 

Memandu di New Zealand

  • Sewa kereta (Mazda 2) RM667 utk 4 hari (include wifi) – Apex company
  • Boleh ambil di airport ataupun kat city
  • Drive dari Chc ke Qstwn dalam 6 jam
  • Lesen boleh guna lesen Malaysia yg baru tu.
  • Boleh daftar byk nama utk driver. So boleh gilir2
  • Masa amik kereta tu dia ada pakej insurance sekali. Let say jadi apa2 kat kerete korang tak payah bayar. Tp kalau korang yakin korang ni best driver boleh je x nak amik. Tp nasihat aku better amik sb we never know what going to heppen right.
  • Sila beri laluan kpd pejalan kaki yg nak melintas terlebih dahulu
  • Drive belah kanan sama macam malaysia

Christchurh

  • Driving kat Christchurh lebih kurang je ngan Malaysia
  • Diorang drive slow n steady sebab most of local people kat Chch ni org tua

Tempat Menarik

  • – – Tekapo Lake
  • – – Mount John (ada cafe)
  • – – Pukaki Lake
  • – – Mount Cook (2 Jam dari Pukaki Lake)

Cromwell

  • Cromwell byk view ladang buah2
  • Dari Cromwell ke Quenstown jalan tepi gunung. Bahaya sikit. Be careful
  • View sepanjang perjalanan cantik gila. Tapi masa aku gi dah musim autumn dah nak masuk winter so jam 5 ptg dah malam dah.

Queenstown & Te Anau

  • Dari Qstwn ke Te Anau byk jalan tepi tasik. View cantik gak. (Drive dlm 3 jam). Dari Te anau ke Milford Sound view byk ladang lembu. Pun cantik gak. Drive dalam 3 jam. Nak cari parking depan kedai susah kat Quenstown. Kalau ada pom ada limit 15, 30, 60 minit

Petrol

  • Harga petrol lebih kurang dgn malaysia. Dari Christchurh ke Quenstown dalam $60

 

Tekapo Lake

Driving in New Zealand

Pukaki Lake

From Mount Cook to Queenstown

Ramai jugak kawan-kawan aku tanya kalau nak sewa kereta kat New Zealand ni kena guna cash atau kredit kad? Dan lesen memandu Malaysia boleh di guna pakai tak kat New Zealand. 

Ok jawapan dia kalaunak sewa kereta biasanyaa diorang akan mintak payment melalui kredit/debit kad. Sebab jika berlaku sesuatu diorang senang untuk buat pemotongan. Sama juga kalau sewa kereta di Australia. Lesen memandu Malaysia pula boleh di guna pakai di New Zealand & Australia. Tapi lesen tu kena lesen yang terbaru yang ada tulisan english tu. Kalau yang jenis lama tu tak boleh pakai kat sana.

Memandu kat New Zealand ni seronok tau tak macam Malaysia. Dari segi kualiti jalan raya tak payah dibandingkan lah memang jauh sangat berbezea. Walaupun negara diorang ni selalu dilanda gempa bumi tapi jalan dia elok. Tol pulak tak der kat New Zealand. Sambil memandu boleh layan pemandangan yang super duper cantik. Sehingga hampir setiap tempat aku nak stop untuk ambil gambar. 

.
#TIPTRAVEL: SEWA POCKET WIFI SEBELUM FLY!!! BOLEH SEWA POCKET WIFI DI SINI
#TIPTRAVEL : GET YOUR VOUCHER CODE FOR HOTEL AT DISCOUNTCODEHK.COM 
THIS WEBSITE SPONSORED BY: 
DigitaI Prefix (Domain & Hosting)Samurai Wifi
SUPPORT BY:
#kelabbloggerbenashaari
.

 


Former Engineer. A dreamer. Kacak & Awesome. Traveler.

8 Comments

  1. nazeri

    May 6, 2017 at 3:15 PM

    info yg sgt berguna

  2. lisak

    April 11, 2017 at 9:10 PM

    series cantik gila weihh.. kena simpan duit ni
    lisak recently posted..McFlurry Green Tea Tak Sedap !My Profile

  3. Sue

    April 10, 2017 at 3:11 PM

    Thanks. Good info. Memang dok cari info travel ke NZ.
    Sue recently posted..Cara Mengatasi Masalah Nyanyuk Atau Alzheimer Tanpa UbatMy Profile

  4. Emy

    November 29, 2016 at 8:03 PM

    Tq for sharing. Tp nk tny, awak pulangkan kereta balik ke Christchurch atau tinggalkan di queenstown?

    • Faizal Fredley

      November 29, 2016 at 8:45 PM

      saya drive balik ke Christchurch….hantar kat air port…tp kalau nak hntar kat queenstown pom boleh..just bgtau je nak hntar kat mana….

      • Emy

        November 29, 2016 at 9:10 PM

        Terima kasih atas reply.
        Jadi kalau tinggalkan kereta di queenstown extra charge la Kan? Apakah ia terlalu mahal?
        2) Cromwell to queenstown bahaya sangat ke. Sbb Saya gayat 🙂

  5. Muhammad Khairuddin Lim

    May 11, 2016 at 7:31 PM

    boleh dijadikan panduan..
    Muhammad Khairuddin Lim recently posted..Kembara Sunset Bukit Keluang TerengganuMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge