Backpack to Europe | Tips and Planning

15193625_10208064915484614_25513221137062587_n

Winter Europe Trip

Backpack to Europe | Tips and Planning. InshaAllah jika diizinkan aku akan cover Europe Winter Trip pada 13 December 2016 – 18 January 2017. Untuk trip ni aku akan jelajah lebih kurang 12 negara, 14 city dan melibatkan 7 Airlines dan train trips.

Trip ni aku dan planning sejak beberapa bulan yang lepas. Cuma masa tu aku belum booking flight return so aku tak confident untuk buat entry lagi. Jadi kali ni memandangkan hampir kesemua tiket flight dah di beli aku dah berani nak kata 90% trip ni akan jadi. Nak tak nak bila dah beli tiket flight memang kena travel jugak lah….Hahha..

Dalam planning backpack kali ni pertama kali kena buat adalah survey destinasi yang korang nak pergi. Aku lebih berminat nak ke europe so aku akan study tempat tempat di europe yang menarik.

screen-shot-2016-11-29-at-8-17-08-pm

in progress

Pilih tarikh travel yang org tak selalu travel. Aku pilih winter selain murah aku nak rasa salji..Hehhe…

Survey tiket flight. Bila dan lock down destinasi boleh mula pilih flight. Aku dpat flight dari KL ke London hanya RM301 je…So hari tu aku terus beli. Then baru fikir utk flight balik dan destinasi lain. Untuk check harga tiket flight yang murah korang boleh survey guna skyscanner.com.my. Mula-mula aku lock starting point dan last point. Tgh2 tu aku tinggal beberapa destinasi mana tau ad aperubahan last minit.

Dah settel tiket flight korang boleh survey AirBnB….Ni aku tgh survey. masih belum booking apa lagi….Trip ni pun banyak lagi aku nak kena study. Tapi InshaAllah semoga semuanya berjalan lancar….

READ  Percutian ke Paris | Kembara Eropah 15 Hari 6 Negara

 

.
#TIPTRAVEL: SEWA POCKET WIFI SEBELUM FLY!!! BOLEH SEWA POCKET WIFI DI SINI
THIS WEBSITE SPONSORED BY: 
DigitaI Prefix (Domain & Hosting) & Samurai Wifi
SUPPORT BY:
#kelabbloggerbenashaari
POWER BY:  
Malaysia Tourism, Korea Tourism Organization, Skyscanner, Wonderful Indonesia
.

Winner of Favourite Travel Blog 2013 and Runner up Best Travel Blog 2014 in Malaysia Social Media Week (MSMW). A Telco Engineer by Profession. A Blogger and Traveler by Passion.

5 Comments

  1. nadia johari

    December 6, 2016 at 5:39 PM

    pergh tu dia..jalan sana sini

  2. ALIM

    December 4, 2016 at 8:13 PM

    Europa is beautiful … banyak sekali orang ingin mencicipi eropa… termasuk dalam dunia pesepakbola….

  3. Berita Malaysia

    December 2, 2016 at 10:21 AM

    seronok jalan2 negara luar..Luaskan pandangan…
    Berita Malaysia recently posted..Zarul Umbrella Selepas Gegar Vaganza 2016My Profile

  4. Muhammad Khairuddin Lim

    November 30, 2016 at 5:50 PM

    Itinenary ini boleh ikut…nice and simple. Selamat bercuti.
    Muhammad Khairuddin Lim recently posted..Teaser 10 : Itinenary di TokyoMy Profile

  5. Ira

    November 30, 2016 at 9:24 AM

    wahh, seronoknyaa dapat pergi banyak negara macam tuh. have a safe journey there.
    Ira recently posted..10 Tips Tingkatkan Imun Sistem Di Musim HujanMy Profile

Leave a Reply

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge