Backpack to Europe | Tips and Planning

15193625_10208064915484614_25513221137062587_n
Winter Europe Trip

Backpack to Europe | Tips and Planning. InshaAllah jika diizinkan aku akan cover Europe Winter Trip pada 13 December 2016 – 18 January 2017. Untuk trip ni aku akan jelajah lebih kurang 12 negara, 14 city dan melibatkan 7 Airlines dan train trips.

Trip ni aku dan planning sejak beberapa bulan yang lepas. Cuma masa tu aku belum booking flight return so aku tak confident untuk buat entry lagi. Jadi kali ni memandangkan hampir kesemua tiket flight dah di beli aku dah berani nak kata 90% trip ni akan jadi. Nak tak nak bila dah beli tiket flight memang kena travel jugak lah….Hahha..

Dalam planning backpack kali ni pertama kali kena buat adalah survey destinasi yang korang nak pergi. Aku lebih berminat nak ke europe so aku akan study tempat tempat di europe yang menarik.

screen-shot-2016-11-29-at-8-17-08-pm
in progress

Pilih tarikh travel yang org tak selalu travel. Aku pilih winter selain murah aku nak rasa salji..Hehhe…

Survey tiket flight. Bila dan lock down destinasi boleh mula pilih flight. Aku dpat flight dari KL ke London hanya RM301 je…So hari tu aku terus beli. Then baru fikir utk flight balik dan destinasi lain. Untuk check harga tiket flight yang murah korang boleh survey guna skyscanner.com.my. Mula-mula aku lock starting point dan last point. Tgh2 tu aku tinggal beberapa destinasi mana tau ad aperubahan last minit.

Dah settel tiket flight korang boleh survey AirBnB….Ni aku tgh survey. masih belum booking apa lagi….Trip ni pun banyak lagi aku nak kena study. Tapi InshaAllah semoga semuanya berjalan lancar….

 

*******************************************

TIP TRAVEL KE OVERSEAS: Travel tanpa internet baik korang duk terperap kat dapur rumah korang jer. Unless korang ni jenis penyiasat sendirian atau pembunuh upahan. So untuk penjimatan semasa travel baik korang pi sewa SAIMURAI POCKET WIFI dulu sebelum fly...Coverage mantap jangan risau. InshaAllah boleh cover satu dunia.....

Share this post

5 thoughts on “Backpack to Europe | Tips and Planning

Leave a Reply to Berita Malaysia Cancel reply

CommentLuv badge