Summary 6D5N Trip to Kota Kinabalu Sabah Malaysia

img_0015
View from my hotel

Summary 6D5N Trip to Kota Kinabalu Sabah Malaysia. Trip kali ni merupakan kali kedua aku jejakkan kaki di bumi sabah ni. Last aku sampai dulu masa tahun 2012 mula-mula aku nak belajar dari traveller. So aku mula dengan sabah dulu.

Apa yang uniknya tentang negeri di timur Malaysia ni adalah korang akan rasa seperti melancong ke negara lain. Rasa macam gi oversealah katakan. Suasana di sabah tak sama macam sarawak mahupun semenanjung. Walaupun panas pun lebih kurang tapi aura dia tu lain macam. Korang kena datang sendiri  kalau nak rasa aura dia macam mana.

Ok. Tujuaan aku ke sabah kali ni agak berbeza sedikit sebenarnya. Bukan melancong prirority utama aku tapi hajat di hati hendak menyunting bunga di taman. Tapi dah alang alang ke negeri di bawah bayu ni aku plan sekali lah untuk bawak family bercuti. Bukan selalu kan datang satu family nih.

img_0024
Tiram cheese…..Kalau dtg sabah x sah kalau x makan seafood

So kat sini aku summary kan sahajalah apa yang aku buat sepanjang 6 hari aku di sana. Dan antara tempat yang sempat aku pergi walaupun tak banyak. Nak buat full blogpost rasa macam tak berkesempatan memandangkan kesihatan tidak begitu mengizinkan dan di tambah lagi advertorial berbayar banyak lagi tengah que.

15/11/2016

  • arrived at BKI at 12.30pm
  • Take taxi to the The Klagan Regency Hotel (boleh amik uber nak murah) taxi airport mahal.  RM50 dlm stghjam
  • Checkin hotel RM413/2night
  • Rest
  • Malam makan kat upperstar cafe di 1b sebelah hotel RM45 (seafood n lamb chop)
  • Balik hotel tido

 

16/11/2016

  • amik kereta sewa kat lobi hotel (Myvi RM400/5days)
  • Breakfast kat hotel (include dlm harga hotel dah)
  • Hbs bf naik bilik tido
  • Keluar mkaan kat 1b RM15
  • Jalan2 sekitar kk dgn kereta
  • Dinner di Pasar filipin RM21

 

17/11/2016

  • check out
  • Check in homestay di 1borneo tower A RM613
  • Amik family kat airport
  • Amik kereta alza kat airport  RM450/3days
  • Lunch 1B RM14
  • Flight abe yie sampai
  • Flight abe ngah sampai
  • Gi makan seafood kat pasar filipin (RM300) RM300

 

18/11/2016

  • ke kundasang drive about 2h
  • Dairy farm kundasang RM85
  • Lunch at 1b RM400

 

19/11/2016

  • pasar filipin RM300

 

20/11/2016

  • check out
  • Terus ke airport
snapseed
Lembu di Kundasang
snapseed-2
Dairy Farm Kundasang

 

Ok itu sedikit summary sepanjang aku kat sabah. Sabah ni sebenarnya bayak tempat menarik yang boleh korang pergi tapi di sebabkan masa agak limited dan 2 hari pertama aku kat sana demam teruk so aku tak banyak berjalan sangat. tentang bajet kat sana tu agak terover sikit sebab bawa family yang ramai.

 

  • Flight KUL – KKI Malindo RM79
  • Flight KUL – KKI Air Asia RM99 (canceled)
  • Flight KKI – KUL Air Asia RM316
  • Taxi from Airport to Hotel RM50
  • Car Rental Myvi 5D4N RM400
  • Car Rental Alza 4D3N RM450
  • Feul RM160
  • The Klagan Regancy Hotel 3D2N RM413
  • 1B Apartment 4D3N RM613
  • Loss Access Card Apartment RM75
  • Dinner + Lunch 15/11 RM45/pp
  • Lunch + Dinner 16/11 RM36
  • Lunch + Dinner 17/11 RM314
  • Lunch + Dinner 18/11 RM400
  • Dairy Farm Ticket RM30/6
  • Shopping at Pasar Filipin RM300
  • Belanja tunang RM220 + RM1000
  • Family Flight RM1000
  • Total = RM6000

See jangan terkejut lak dengan bajet tu. hahaha. Ok seterusnya aku cadangkan beberapa tempat menarik di Sabah yang korang boleh pergi. Tempat ni inshaAllah dalam travel list aku juga, maybe next year aku akan palnning ke sana.

 

  • Kundasang
  • Gunung Kinabalu
  • Kelambu Beach
  • Atkinson Clock Tower
  • Petegas War Memorial
  • Canopy Walkway
  • Perdana Park
  • North Borneo Railway
  • Pulau Manukan, Pulau Sapi, Pulau Mamutik
  • Shangri-La’s orang utan Projek
  • Pulau Sipadan
  • Poring Hot Spring Ranau
  • Kinabalu Park
  • Tagal sungai Moroli Fish Message
img_0053
Bawak budak2 tgk lembu

Ah banyak gila lah kalau aku nak list semua…hahaha..Nanti bila aku rajin aku list kan semua ni. Ok untuk tip dan info yang korang perlu tahu untuk ke sabah ni boleh baca di Tip Bercuti di Kota Kinabalu by Expedia.com. Aku juga salah sorang author di dalam artikel ni.

 

#TIPTRAVEL: SEWA POCKET WIFI SEBELUM FLY!!! BOLEH SEWA POCKET WIFI DI SINI
#BERTUKAR KEPADA WORDPRESS? BOLEH BELI HOSTING DAN DOMAIN DI DIGITALPREFIX

 

 

6 Comments on “Summary 6D5N Trip to Kota Kinabalu Sabah Malaysia”

  1. tercari -cari jugak aku gambar bunga yang disunting tu.
    hehehe.
    bajet besar untuk family.
    bagi aku biasa ler tue dengan bajet macam tu.
    bukan selalu pun,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge