6 Tip Sewa Kereta di Australia - Faizal Fredley

6 Tip Sewa Kereta di Australia

dsc00258

6 Tip Sewa Kereta di Australia

6 TIP SEWA KERETA DI AUSTRALIA. So far aku dah pergi Sydney dan Perth di Australia. Tahun depan InshaAllah tgh plan nak ke Melbourne dan Tasmania tapi tu lah tengah tunggu Air Asia buat promo baru boleh nak ke sana. maklumlah aku bukan orang have have boleh main fly ikut suka hati jer. Hehhe

Minggu lepas ada usha Air Asia dapat harga 700++ return ke Melbourne. Tapi duit nak pakai utk majlis tunang pulak so aku hold je lah dulu. 

Ok semasa aku ke perth dulu aku ada sewa kereta sebab melalui pembacaan aku perth ni kemudahan transpor tak macam sydney. So better sewa kereta kalau nak ke perth.

Ramai juga yang bertanyakan aku pasal sewa kereta di Perth ni. Ok ni sedikit tips dari backpackerz magazine. Lebih kurang je dengan apa aku nak cakap….Secara jujur memang best driving kat Perth ni tapia da cabaran memandu kat aussie sebenarnya. 

1. Lesen kenderaan

Tidak perlukan lesen memandu antarabangsa. Cukup dengan bawa lesen memandu Malaysia dwi bahasa.

2. Gps

Boleh sewa kereta+gps. Atau beli simkad australia dan guna aplikasi waze

3. Peraturan

Patuhi had laju yang telah ditetapkan. Kamera polis is everywhere!

4. Minyak kereta

Setiap stesen minyak berbeza harga minyak. Petrol di kawasan bandar lebih murah berbanding luar bandar. Isilah full tank jika ingin ke kawasan luar bandar

5. E-toll

E tag akan disediakan pada setiap kereta sewa. Pembayaran automatik akan dikenakan bagi lebuhraya berbayar melalaui e tag anda. Check dulu baki e tag sebelum mulakan perjalanan ya

6. “Bebas” pengangkutan awam

Terdapat tempat-tempat yang pengangkutan awam tidak berhenti. Jadi anda perlu sewa kereta untuk ke sana. 

PS: credit to backpackerz magazine

Aku ni Graduant Engineering dari Tingkatan 4 sampai lah Diploma, Degree dan Master. PhD je belum tentu nak sambung ke tak. Jadi, jangan aspect ayat aku macam budak Masscom yang study benda2 macam ni....lagipun ni blog personal tak ada kaitan dengan sesiapa....

8 Comments

  1. Mazni Azmi

    April 7, 2017 at 9:31 AM

    Rupa rupanya kat australia pun ada tol juga ya
    .
    Guna sistem macam touch n go
    .
    Sebab ada e toll
    .
    Mujur lesen Malaysia boleh pakai kat sana kan
    Mazni Azmi recently posted..Set Kehamilan Shaklee Untuk Ibu Mengandung Bijak 2017My Profile

  2. arbatravel

    December 1, 2016 at 4:55 PM

    terima kasih share tips ni. 🙂
    tuan duduk di mana ye kalau di Perth tu?
    arbatravel recently posted..Omnis molestias temporibus minus ipsum vel estMy Profile

  3. JueCd

    November 17, 2016 at 6:42 AM

    Info yang sangat membantu
    JueCd recently posted..Seronok nya Home SpaMy Profile

  4. Muhammad Khairuddin Lim

    November 7, 2016 at 7:34 PM

    nice sharing
    Muhammad Khairuddin Lim recently posted..Teaser 8 : Shinhotaka RopewayMy Profile

  5. liz santos

    November 6, 2016 at 9:49 PM

    hi, very good post tanks

    att

    liz santos

  6. Uncle Zuan

    November 6, 2016 at 3:18 PM

    best wei memandu kat negara orang. jom repeat perth. leh sewa hrv plak hehe
    Uncle Zuan recently posted..Aku Rindu Kota MadinahMy Profile

  7. Reen Johari

    November 5, 2016 at 5:54 PM

    Ade sedikit pengetahuan sebelum pergi bercuti ke Aussie.

  8. anuar

    November 5, 2016 at 6:06 AM

    Nice info.. cuma nak tahu kereta-kereta dekat sana right hand drive ke left hand dtive?
    anuar recently posted..Exam Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41 (PTD) pada 23 November 2016My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge