SHARE
dsc00258
6 Tip Sewa Kereta di Australia

6 TIP SEWA KERETA DI AUSTRALIA. So far aku dah pergi Sydney dan Perth di Australia. Tahun depan InshaAllah tgh plan nak ke Melbourne dan Tasmania tapi tu lah tengah tunggu Air Asia buat promo baru boleh nak ke sana. maklumlah aku bukan orang have have boleh main fly ikut suka hati jer. Hehhe

Minggu lepas ada usha Air Asia dapat harga 700++ return ke Melbourne. Tapi duit nak pakai utk majlis tunang pulak so aku hold je lah dulu. 

Ok semasa aku ke perth dulu aku ada sewa kereta sebab melalui pembacaan aku perth ni kemudahan transpor tak macam sydney. So better sewa kereta kalau nak ke perth.

Ramai juga yang bertanyakan aku pasal sewa kereta di Perth ni. Ok ni sedikit tips dari backpackerz magazine. Lebih kurang je dengan apa aku nak cakap….Secara jujur memang best driving kat Perth ni tapia da cabaran memandu kat aussie sebenarnya. 

1. Lesen kenderaan

Tidak perlukan lesen memandu antarabangsa. Cukup dengan bawa lesen memandu Malaysia dwi bahasa.

2. Gps

Boleh sewa kereta+gps. Atau beli simkad australia dan guna aplikasi waze

3. Peraturan

Patuhi had laju yang telah ditetapkan. Kamera polis is everywhere!

4. Minyak kereta

Setiap stesen minyak berbeza harga minyak. Petrol di kawasan bandar lebih murah berbanding luar bandar. Isilah full tank jika ingin ke kawasan luar bandar

5. E-toll

E tag akan disediakan pada setiap kereta sewa. Pembayaran automatik akan dikenakan bagi lebuhraya berbayar melalaui e tag anda. Check dulu baki e tag sebelum mulakan perjalanan ya

6. “Bebas” pengangkutan awam

Terdapat tempat-tempat yang pengangkutan awam tidak berhenti. Jadi anda perlu sewa kereta untuk ke sana. 

PS: credit to backpackerz magazine

Tip Travel

#TIPTRAVEL : Sewa Pocket Wifi DISINI sebelum Fly. Boleh kongsi ramai-ramai. Biasanya aku sebelum travel aku akan sewa pocket wifi dulu. boleh pick up di KLIA/KLIA2. Antara negara yang pernah aku guna wifi adalah Eropah, Indonesia, Thailand, Jepun, South Korea, dan Australia. Untuk review penuh boleh baca di [Review Samurai Pocket Wifi]

8 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge