Honda Hunt 2016 | Honda Jazz Red Carnival Pilihan Orang Muda

#TIPTRAVEL: SEWA POCKET WIFI SEBELUM FLY!!! BOLEH SEWA POCKET WIFI DI SINI

20161019_0447
Honda Hunt 2016

Honda Hunt 2016 | Honda Jazz Red Carnival Citarasa Orang Muda. Minggu lepas aku dan beberapa blogger lain berpeluang untuk menguji keluaran siri Honda terbaru iaitu Honda Jazz, Honda City dan Honda HR-V. Honda Hunt 2016 bertujuan untuk blogger merasai pengalaman sebagai pengguna Honda. Event yang boleh dia anggap Leisure Travel ni mengambil masa 2 hari di Melaka. Dan perjalanan ini bermula dari Petaling Jaya.

Secara peribadi memang aku inginkan kereta yang sporty dan mempunyai space yang luas dan kereta yang sesuai untuk orang muda seperti aku. Dengan gaya hidup sebagai seorang yang aktif travel dan bersukan, Honda Jazz memang kena dengan citarasa aku. Dengan design yang compact dan sporty, Honda Jazz juga mempunyai ruang yang agak flexible.

Kini Honda Jazz telah memperkenalkan warna yang baru, fresh dan menarik bagi menarik minat golongan muda terutama bagi mereka yang sedang mencari kereta pertama. Dengan warna Carnival Red membuatkan Honda Jazz ini lebih menawan dan elegen dan sudah pasti akan memenuhi citarasa anak muda.

20161019_0401
Honda Jazz Red Carnival
14568171_1165460903499496_4071089873122877181_n
Honda Jazz Red Carnival

Generasi ke-3 Honda Jazz masih lagi mengekalkan ciri-ciri kereta compact yang versatail namun masih lagi mempunyai ruangan yang serba boleh dalam perlbagai fungsi. Sejak dilancarkan pada Julai 2014, Honda Malaysia telah menjual 26.126 unit Jazz pada 31 Disember 2015. Ini menunjukkan persaingan yang cukup kompetitif dengan jenama kereta lain.

Berbekalkan Enjin 1.5L SOHC i-VTEC dan Continuous Variable Transmission (CVT) sudah pasti menjanjikan prestasi yang dinamik dengan pembakaran bahan api yang lebih baik. Dari segi design yang berani dan sporty sudah pasti mampu untuk menawan hati pelanggan muda dengan gaya hidup yang pelbagai.

Selain itu, Honda Jazz juga menawarkan ruangan yang lebih luas dan pelbagai fungsi. Kerusi belakang yang flexible juga memberikan pengguna lebih pilihan untuk memuatkan pelbagai barang -barang dan juga gaya penggunaan mengikut citarasa dan keperluan individu.

20161019_0698
Macam macam boleh di muatkan dalam honda jazz ni
20161019_0841
Basikal ada, skeatboard ada, bola yoga, set golf

Interior design pula menampilkan ciri ciri idaman bagi setiap pengguna. Antaranya adalah

  • 7″ display audio
  • Touch panel auto air conditioning
  • LCD meter cluster
  • Hand Free Telephone Streering Switch
  • Smart Entry and Push Start Button
  • Glove Box (Utk menyimpan segala aksesori kereta)
  • 9 Cup Holders
  • Centre Console Storage with Armrest (yang ni paling aku suka)
  • USB and HDMI ports

CIRI – CIRI KESELAMATAN UNTUK HONDA JAZZ

Honda juga masih  menekankan ciri ciri keselatan bagi setiap model yang di keluarkan sebagai salah satu elemen yang terpenting. Honda jazz tampil bersama 9 airbegs bagi V variant (including Dual Front SRS Airbags, Side Airbags and Side Curtain Airbags), Vehicle Stability Assist (VSA) (E & V variants), Anti-Lock Braking System (ABS) and ISOFIX.

Selain itu, Honda jazz juga mempunyai sistem ESS (Emergency Stop Signal) dimana lampu belakang dan lampu kecemasan akan automatik menyala apabila kereta membrek secara tiba tiba samaada disebabkan keadaan jalan mahupun sebagai amaran apabila jarak antara kereta terlalu dekat.

Hill Start Assist (HSA) pula bagi memastikan kereta tidak akan mengundur semasa menaiki bukit walaupun pedal break dilepaskan.

Dengan ISOFIX anda tidak perlu bimbang semasa menggunakan car seat for child’s kerana ianya memenuhi standard internasional untuk keselamatan kanak kanak.

honda-4
Space for everything

SPACE FOR EVERYTHING 

Istimewanya Honda Jazz ni 4 kerusi belakang boleh di ubah mengikut penggunaan. hanya flit kerusi untuk mendapatkan ruangan yang labih luas. 

Utility Mood: Lower both rear seats to free up space in the back. There is even room for a bicycle in even mood. Bring on the bulky items.

Tall Mode: Fold up the rear seats and you will have plenty of floor to ceiling space, enough for tall items like potted plants and furnitures.

Long Mood: recline the front passenger seat and lower the rear seat to fit a surfboard and other long items.

Refresh Mode: Recline both front seats into refresh mode for a comfortable rest area for two.

Selain warna Carnival Red, Honda Jazz juga mempunyai warna Tinted Silver Metalic, Taffeta White, Modern steel Metallic dan Crystal Black Pearl.

So antara 3 siri keluaran Honda ni Jazz lebih kepada sporty dan more Young. Untuk HR-V pula pemanduan dan interior design agak berbeza dan sesuai bagi executive muda macam bos bos muda lah. Honda City pula merupakan yang paling popular daripada 3 jenis model ni. Smart dan simple. Aku pun kalau boleh nak juga angkut sebijik. Hehhe..

20161019_0181
Partner in Crime sepanjang Honda Hunt 2016 Blogger @ujang

ok berbalik kepada event Honda Hunt 2016 yang di sertai seramai 12 org blogger dan melibatkan 2 buah honda HR-V, 2 buah honda city dan 2 buah honda jazz. Aku sempat test drive honda city dan jazz. 

Depart on 10.30 pagi di The Canteen Damansara bersama team honda, trip ni sangat best disebabkan pemanduan yang selesa dan paling best sebab event ni pada hari rabu dan khamis. Jadi trafik agak lancar lagi-lagi bila masuk negeri Melaka.

Perjalanan mengambil masa selama lebih kurang 3 jam. Destinasi pertama kami ke Seafarer selepas selesai sedikit scavenger drive briefing dari wakil team honda. Dalam jam 2.30 ptg kami tiba di Seafarer for lunch dan juga briefing tentang next pickup stop untuk selesaikan task yang di beri oleh team honda.

honda-1
Task dari team honda

Untuk task yang di beri kami memerlukan untuk mengenalpasti items yang perlu dibawa ke dalam kereta masing-masing dengan tema yang di tetapkan. Items ini perlu di perolehi di setiap check point.

After lunch kami terus gerak ke check point pertama dimana team aku dengan tema sport perlu mengambil skeatboard, yoga ball dan basikal. 

Alhamdulillah kami berjaya selesaikan misi yang di beri dimana destinasi check point terakhir di masjid terapung. Disana kami di beri markah dan pemenang di tentukan melalui team yang berjaya memuatkan semua item di dalam kereta masing masing dan susunan yang kemas serta item yang betul untuk setiap kategori.

Selesai pemarkahan kami terus gerak ke hotel 1825 Gallery. hotel ni serius memang cantik gila. Nampak kecil dan lama tapi bila masuk perghh…sumpah aku akan datang lagi di hotel ni. Untuk itu aku akan hasilkan satu lagi entry review 1825 gallery hotel.

Dah habis rehat2 di hotel, malam tu kami terus berkumpul di lobby hotel untuk dinner di salah satu restorant yang agak popular di Melaka iaitu Chicken Rice Ball. Restoren ni juga merupakan salah satu restoren wajib singgah jika korang datang ke melaka. Orang memang ramai, menu pula memang rare dan sedap. Kami siap bungkus lagi bawak balik hotel. hehe

honda-5
Makan time.

Dah siap-siap dinner kami terus melepak di Hard Rock Cafe Melaka sambil layan live band. Ni kali pertama aku lepak kat cafe HRC. Sebelum ni hanya singgah beli baju jer. Dah melepak tak hingat dunia kami balik hotel dekat jam 1 pagi. 

Hari kedua dimulakan dengan breakfast di hotel, then pemenang di umumkan. Team aku naikb juara dapat beg dari honda. kira ok lah. beg pun cantik gak.

Dah check out, kami lunch di Hotel Equatorial sebelum bertolak balik ke KL sempat team honda buat demo tentang perbandingan muatan boot kereta honda city dengan salah satu kereta pesaing. Dan ternyata honda city lagi banyak muatan yang berjaya di sumbat dalam boot termasuklah boleh dimasukkan dua orang manusa dalam tu. heheh

Then settel, kami bertolak ke KL….Jutaan terima kasih kepada team honda di atas pengalaman yang sangat awesome Habis event ni aku rasa macam nak angkat sebijik honda ni…Maybe HR-V ker….

Untuk matlumat lanjut boleh layari www.honda.com.my dan Facebook Honda Malaysia!!!

honda-2
bahagian dalaman
20161019_0331
Konvoi Jazz, City dan HR-V
honda-3
Honda Jazz
20161019_0198
Kick Off….aku bawa honda jazz depan sekali
20161019_0385
Seafarer, destinasi pertama
20161019_0479
Bergerak ke tempat utk lunch
20161019_0597
Demo dari team honda untuk space
20161019_0812
Masjid Terapung. Dah siap muatkan semua barang2 dalam kereta
20161020_0071
HR-V Dark Ruby Red Pearl!!! Gila tak jatuh hati
20161020_0311
Tempat kedua….boleh lah..Thanks Honda
20161020_0542
Live demo

 Till then…jumpa di Honda Civic Test Drive nanti..Eh….

THIS WEBSITE SPONSORED BY: 
DigitaI Prefix (Domain & Hosting) & Samurai Wifi
SUPPORT BY:
Kelab Blogger Ben Ashaari
POWER BY:  
Malaysia Tourism, Korea Tourism Organization, Skyscanner, Wonderful Indonesia

READ  Tips Menjaga Kulit Muka Lelaki dan Wanita Sewaktu Kembara (Traveling)

10 Comments on “Honda Hunt 2016 | Honda Jazz Red Carnival Pilihan Orang Muda”

Leave a Reply to Dkna Abza Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge