10 Sebab Skyscanner Menjadi Pilihan Traveler

maxresdefault
10 Sebab Skyscanner Menjadi Pilihan Traveler

10 Sebab Skyscanner Menjadi Pilihan Traveler. Ok aku rasa bagi kaki travel, skyscanner sudah tidak asing lagi. Bagi yang baru nak travel kalau nak cari tiket penerbangan murah dan flexible boleh cuba booking melalui skyscanner.com.my.

APA ITU SKYSCANNER?

Skyscanner merupakan sebuah laman web untuk perbandingan harga-harga tiket penerbangan di seluruh dunia. Melalui skyscanner anda bukan sahaja boleh membandingkan harga setiap penerbangan malah anda boleh melihat connecting flight dari satu destinasi ke destinasi yang lain.

Kini skyscanner menjadi antara pilihan yang agak popular di kalangan pelancong dan juga traveler terutama backpacker. Anda boleh mendapatkan tiket penerbangan yang murah dan juga pilihan untuk jenis flight yang anda inginkan walau di mana pun destinasi yang menjadi pilihan. 

MENGAPA BAYAR LEBIH

Dengan skyscanner anda boleh melihat harga tarikh tarikh tertentu penerbangan yang anda inginkan. Terutama tiket yang murah pada sesetengah tarikh.

Jadi ini amat membantu anda untk menjadi traveler yang bijak.

Disini aku nak kongsikan 10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Tiket Penerbangan Melalui Skyscanner.

1. CHEAP FARES / TAMBANG MURAH

Tambang yang murah menjadi pilihan utama aku untuk membeli tiket penerbangan melalui skyscanner. Tiket yang murah membolehkan aku berjimat sedikit bajet bagi menampung perbelanjaan lain yang lebih memerlukan. Menjadi seorang yang backpacker tiket yang murah menjadi keutamaan ketika travel. 

2. COMPETITIVE PRICE / HARGA BERPATUTAN

Murah satu hal, harga yang berpatutan pula satu hal. Untuk setiap harga penerbangan agak berpatutan dengan jarak penerbangan dan juga jenis penerbangan. So andai kata korang nak ke USA or London harga melalui skyscanner.com.my lebih berpatutan dari mana-mana laman web lain selain skyscanner.

3. EASY BOOKING / MUDAH DIGUNAKAN

Laman web yang mudah digunakan dan mesra pelanggan membuatkan skyscanner menjadi pilihan di kalangan pelancong. Dengan hanya beberapa klik korang sudah dapat melihat pelbagai jenis penerbangan ke perbagai destinasi yang menjadi pilihan.

Selain itu, skyscanner juga boleh di install dia telefon pintar dengan hanya download apps skyscanner di google play dan juga apps store.

Hanya masukkan tarikh pilihan dan destinasi korang. Then, skyscanner akan memaparkan pilihan-pilihan yang ada dengan harga yang berpatutan. Korang juga boleh melihat harga untuk tempoh sebulan atau seminggu. Dengan itu korang boleh memilih harga yang murah pada tarikh yang diberi.

img_3155
Workshops bersama team Skyscanner

4. USER FRIENDLY APPS 

Apps yg direkabentuk utk  pelanggan menempah tiket amat mesra pengguna dan ini melancarkan masa yg diluangkan utk keseluruan tempahan sehingga transaksi dan cetakan tiket penerbangan

5. WORLWIDE DESTINATION

Lebih mantap lagi skyscanner menyediakan penerbangan di seluruh dunia tak kiralah ceruk mana pun korang nak pergi. Hal ini kerana skyscanner bekerjasama dengan seluruh penerbangan di dunia.  Sebab itu lah skyscanner mejadi pilihan aku. 

6. EXTENSIVE CONNECTING NETWORKS

Dengan pelbagai rangkaian di seluruh dunia skyscanner juga membolehkan korang memilih airport kecil terdekat mengikut pilihan korang. Sebagai contoh jika korang nak ke Komodo Island korang boleh terus fly ke Jakarta then ambil connecting flight dari Labuan Bajo terus ke Komodo Island.

7. RELIABLE / BOLEH DI PERCAYAI

Dalam pembelian yg melibatkan ribuan ringgit kobolehpercayaan memang perlu di ambil kira. Skycanner merupakan satu company yang besar dan sangat integriti. So jangan takut untuk menggunakan service skyscanner.

img_3202
Salah sorang wakil dari team skyscanner

8. EXCELLENT CUSTOMER SERVICE

Part ni memang penting lagi2 dalam perniagaan seperti ni. Bulan may hari tu aku silap beli tiket dari sydney ke new zealand. Alhamdulillah walaupun aku silap beli aku masih boleh dapat refund balik dan beli tiket baru. apa yg aku nak cuba sampaikan Customer service skyscanner memang sangat membantu dan cepat bertindak di atas masalah yg aku alami. Tak samapi seminggu aku dah boleh book tiket baru. So kalau korang silap beli tiket atau ada masalah semasa pembelian tiket boleh direct contact skyscanner.

9. MINIMAL SERVICE FEES

Setiap harga tiket yang di paparkan tiada caj tersembunyi. Hanya perlu search and compare for the best price you could..

10. MOST POPULAR AMONGST OTHERS

Untuk laman web online sperti ni skyscanner merupakan antara yang paling popular dan ramai menggunakan service skyscanner.

img_3694
Antara travel blogger yg terlibat utk workshop skyscanner di Yogyakarta

Pendapat terhadap Skyscanner daripada Top Travel Blogger Malaysia

Abang Fadli (mytravellicous.com)
Aku suka Skyscanner sebab dia ada destinasi “everywhere”, so I will know destinasi mane yg murah pada last-last minit, its always random and exciting….Pastu add, aku suka feature alert the price tu… biler ader murah, dier trus email kat kite…Very convenience, so we can get the price within our budget.
Taufiq Helious (taufiqhelios.blogspot.my)
skyscanner? ak suka sbb senang nak survey harga tiket and apa flight yg available utk ak pegi ke destinasi
Uncle Zuan (unclezuan.com)
Dia nye apps easy to use, senang nk cek n compare harga tiket flight. N best part, leh cek n compare semua flight yg ada
Compare dr segi time n harga
Khairul Anuar (penaberkala.com)
Komen saya skyscanner pun bagus. Boleh compare harga paling murah utk tix flight. Pastu boleh pilih ikut priority, nk ikut harga atau nak ikut waktu penerbangan.. mudah nk buat pilihan. Friendly user
Saya biasa menggunakqn skyscanner utk mencari flight yang murah, hotel dan menyewa kereta. Biasanya depa membuat perbandingan antara satu sama lain. Saya biasa suka guna untuk mencari tambang harga flight yang murah. Apabila backpack ke Australia, Jepun, Korea, dan negara2 Eropah, saya suka menggunakan skyscanner. Lebih2 lagi bila saya terlepas flight, skyscanner sangat membantu mengesan tambang yang paling murah dalam sekelip masa.
 
Contohnya, apabila terlepas flight balik ke malaysia dari melbourne. Flight yang terlepas itu adalah airasia. Saya pergi balik juga dalam minggu itu juga. Skyscanner menunjukkan flight yang ada dan murah adalah malindo air. Jadi, skyscanner telah membantu saya menyelesaikan masalah dalam sekelip masa tanpa merasa risau dan stress bila saya dapat balik dan telah membuat perbandingan harga dalam masa itu juga.
Shiqeen Sattar ( shiqeensattar.com )
Skycanner satu aplikasi lain dari yang lain. Sangat bermanfaat dan berguna untuk orang yang suka travel macam saya. Mempunyai ciri-ciri yang unik seperti ‘price alert’ dan lokasi ‘everywhere’ ternyata menjadikan Skycanner pilihan no. 1 saya setiap kali travel. 
skyscanner-1
Contoh apps skyscanner
skyscanner-2
Contoh apps skyscanner

 

Minggu lepas skyscanner dengan kerjasama Indonesia Tourism Board menganjur kan workshops untuk travel blogger seluruh dunia bertempat di Bali, Indonesia. pelbagai ilmu berguna yang di kongsikan buat para blogger. Semoga inisiatif yang diambil oleh pihak skyscanner akan di teruskan untuk masa akan datang.
 
Anyway thanks kepada pihak skyscanner kerana menjumput aku sebagai salah seorang travel blogger untuk turut serta dalam workshop yg di adakan selamat 10 hari.
So korang apa lagi, bila nak beli tiket flight just direct ke skyscanner.com.my untuk pilihan penerbangan yang tanpa sempadan dan yg penting juga dapat tiket yg murah dan berpatutan.

*******************************************

TIP TRAVEL KE OVERSEAS: Travel tanpa internet baik korang duk terperap kat dapur rumah korang jer. Unless korang ni jenis penyiasat sendirian atau pembunuh upahan. So untuk penjimatan semasa travel baik korang pi sewa SAIMURAI POCKET WIFI dulu sebelum fly...Coverage mantap jangan risau. InshaAllah boleh cover satu dunia.....

Share this post

14 thoughts on “10 Sebab Skyscanner Menjadi Pilihan Traveler

Leave a Reply to miminadam Cancel reply

CommentLuv badge