Cara Pack Barang untuk Travel dengan Cepat dan Mudah

travelling-the-world-13839

Cara Pack Barang untuk Travel dengan Cepat dan Mudah

Cara Pack Barang untuk Travel dengan Cepat. Bila nak travel atau melancong part yang paling aku malas adalah masa nak pack barang-barang masuk dalam beg. Mula-mula travel dulu part pack barang ni paling aku suka. Tapi bila dah lama-lama ni rasa macam leceh jer nak pack barang.

Kadang-kadang sehari sebelum baru aku start pack barang bila nak travel. paling teruk 3 jam sebelum aku ke airport aku start packing. Pastu mulalah kelam kabut. pastu dalam flight baru teringat ada benda yang tertinggal.

Jadi kali ini aku nak bagi tips cara-cara nak pack barang untuk travel dengan cepat dan mudah.

BERAPA HARIKAH ANDA TRAVEL

Ok. Paling penting korang kena pack barang ikut berapa lama korang akan fly. Kalau seminggu tu korang kena prepare lebih sikit. Kalau setakat 2 – 3 hari korang just bawa beberapa helai baju sahaja.

Selain tu kenal pasti musim apa korang travel. Kalau destinasi yg korang nak pergi tu musim sejuk seeloknya prepare lah barang-barang musim sejuk untuk di bawa.

#fftravel activated

A photo posted by Faizal Fredley (@faizal_fredley) on

BUAT CHECKLIST

Tips ni amat penting. Bagi memastikan tiada barang yang tertinggal better korang buat check list untuk travel. Aku percaya setiap kaki travel dan sediakan checklist masing2.

Korang boleh mulakan dengan baju, underware, toiletries, travel essentials, ubat dan lain-lain….seeloknya list ni buat seminggu sebelum korang travel.

SEDIAKAN BEG (SEELOKNYA 2 BEG)

Tiap kali aku travel aku akan sediakan 2 beg berasingan. Satu beg aku isi kan segala bagai pakaian dan satu beg lagi beg kecil yang aku akan letak segala jenis gadget travel spt kamera, charger, cable, sun glases dan dokumen travel.

START PACKING

Bila semua barang-barang dah ada korang boleh mula packing. Bawa baju2 yang ringan dan style. Pastikan korang susun dengan kemas setiap barang dan beg toiletries haruslah di asingkan dengan barang-barang lain.

ASINGKAN GADGET

Bagi memudahkan hidup korang kelak segala jenis peralatan elektronik atau gadget diasingkan. Biasanya kalau perjalanan jauh korang akan memerlukan gadget2 ini semua. Lagi-lagi kalau flight korang tu dalam 15 jam.

SIMPAN BARANG-BARANG TRAVEL YANG LAMA

Untuk mengelakkan pembaziran barang-barang travel yang korang travel sebelum ni simpan elok2. Seperti bantal kecik dan barang-barang sperti sabun dan shampoo yang tak habis boleh di guna pakai untuk next travel.

CHECK

Sebelum korang zip beg korang seeloknya double check semua barang-barang keperluan travel dah di masukkan. Pastikan tidak ada yang tertinggal.

********************

Ok itu je tips minggu ni. Semoga ianya boleh membantu korang untuk pack barang dengan lebih teratur, cepat dan mudah.

Untuk checklist barang-barang yang wajib di bawa untuk travel boleh ke entry aku yang lepas..

Perkara Yang Perlu Dibawa Ketika Bercuti

.
#TravelTip: Untuk Jimatkan belanja boleh sewa pocket wifi siap-siap dari Malaysia. Jimat & boleh kongsi ramai-ramai. Boleh sewa pocket wifi di Samurai Wifi. Untuk jimat apabila stay di Hotel boleh dapatkan Voucher Hotel dan diskaun di DiscountCodeHK.com. Apabila travel di musim sejuk boleh juga beli kelengkapan baju2 sejuk murah di PakaianMusimSejuk.com.
.
THIS WEBSITE SPONSORED & SUPPORT BY: 
DigitaI Prefix (Domain & Hosting) & #kelabbloggerbenashaari
.
“Every travel is a journey and every journey is a travel. No matter where you go, what you’re up to is a journey. Enjoy life, live with it and make peace of it. Our journey in life will end but not with our soul. Go beyond the journey and discover what life has to offer.”~Eacel Janubas~

5 Comments

  1. Ira

    December 28, 2016 at 11:15 AM

    checklist tu yang paling penting
    Ira recently posted..Tips Travel Dengan Anak-anak Kecil Tanpa Marah-marahMy Profile

  2. Wan Syahida

    November 3, 2016 at 4:21 PM

    Helpful info !!
    Wan Syahida recently posted..Promosi Hebat November 2016 Dari Shaklee! Jom TengokMy Profile

  3. LovelySuri

    September 16, 2016 at 4:12 PM

    Yup. Double chk, double chk.

    Kang nanges sbb tinggal charger phone

  4. hafizi

    September 7, 2016 at 6:01 PM

    nak betulkan “sebulum ke sebelum”, hehe.. tapi kalau first time travel memang kekok..

  5. dkna abza

    September 6, 2016 at 10:35 AM

    nak balik kampung raya haji pon kena ada checklist gak ni..hehehee
    dkna abza recently posted..Crazy Cendol Durian PutrajayaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge