13413103_1703282189926373_9039152117116965106_n
With over 1000 credit cards to choose from, you’d be surprised how little time it takes for you to pick the right one. Compare credit cards and choose the one for you at gobear.com!

Wajib Baca Bila Travel | GoBear Contest. Sebagai travel blogger NO 1 (sangat) Malaysia aku kebiasaanya menjadi rujukan oleh kawan-kawan dan juga pembaca pembaca blog ini tentang travel. Pelbagai soalan yang pernah aku terima. Ada yang masuk akal dan ada juga yang tidak masuk akal.

IMG_1715
Christchurch, New Zealand

Antara soalan yang agak popular adalah tentang Kad kredit yang terbaik diguna semasa travel di luar negara, Kad debit, itinerary, tempat shopping, tip untuk membiayai cuti impian dan macam-macam lagi. Ada yang mampu aku jawap InshaAllah aku akan jawap. Kalau aku sendiri tak tahu aku akan rujuk kepada geng travel yang lebih senior dari aku.

Untuk entri kali ini aku nak fokuskan tentang penggunaan kad kredit. Sebagai blogger travel yg berpengalaman lah sangat aku nak tekankan kepada pembaca semua 2 elemen ini tersangat lah penting uols….Jadi harus di titikberatkan bilamana korang dah book tiket dan ready untuk travel.

Kad Kredit untuk Shopping

Sebelum fly ke mana2 negara aku akan terlebih dahulu akan tukar duit kepada matawang negara yg aku nak pergi. Kebiasaanya aku akan tukar tak banyak sebab risau jugak nak bawa duit banyak-banyak kat tempat orang ni.

Jadi aku akan pastikan kad kredit aku dah sedia untuk digunakan bila tiba masanya untuk shopping. Rugi woo kalau dah sampai tempat org tu tetiba duit yg korang dah tukar tu habis.

Nak di jadikan cerita tahun lpas masa aku jelajah eropah aku sempat shopping di Paris. Walaupun duit tak der tapi dah alang-alang dah kat paris nak juga beli sedikit souvenir utk diri sendiri dan juga family. Dan nasib baik aku dah sediakan kad kredit untuk shopping ni. Boleh lah bagitau kat org kampung “beg ni i beli kat paris uols…..” gituhhh!!!

10995435_10204349976933472_2955943008829476385_n
Shopping di La Vallée Village, Paris

Kelebihan menggunakan kad kredit utk shopping di oversea ni lebih murah dari korang nak draw duit kat negara luar. Lagi satu kalau korang bawak duit cash yg banyak risiko dia lagi besar hokey. Kena rompak ke or nak jaga duit tu ke…bukan nak fikir negatif tp sebagai peringatan. We never know whats gonna happen right…

Orang kata kad kredit ni boleh buat kita jadi bankrap…no no no…kalau korang tak pandai guna haruslah bankrap bukan melalui kad kredit jer. Saya sedar apa yang saya perlu adalah platform ‘free-and-easy’ yang membolehkan saya untuk mencari kad yang sesuai berdasarkan perbelanjaan utama saya. Sesetengah kad mempunyai benefit yang lebih baik untuk frequent flyer seperti saya (Eg: diskaun apabila saya terbang dengan syarikat penerbangan tertentu, dan lain-lain).

Kad Kredit untuk isi Petrol

Selain untuk shopping kredit kad juga boleh di gunakan untuk isi petrol. Bulan mei yg lepas aku driving kat New Zealand. Sepanjang perjalanan dari Christchurch ke Queenstown kredit kad memang aku gunakan untuk isi petrol jer..senang…tak payah beratur tak payah susah susah nak ke kaunter. Lagi cepat, senang dan dengan kad kredit yang betul, saya mendapat manfaat tertentu.

Go Bear Membandingkan Insurance, Loan dan Kad Kredit

Untuk memudahkan korang memilih insurance, loan dan kad kredit terbaik laman web GoBear ini membandingkan pakej2 menarik dan pelbagai pilihan untuk di pilih. Selain itu, laman web ini juga memastikan mereka yang tercari cari kad kredit atau loan manakah yang sesuai dengan mereka , mengikut kemampuan dan juga kehendak masing masing.

Best kan..? Lagi satu laman web ni sangat mudah untuk dikendalikan. Hanya SEARCH, COMPARE dan SELECT !

Semudah ABC orang kata!!!  Ni sedikit contoh aku tunjukkan..

Screen Shot 2016-08-23 at 5.03.57 PM
STEP 1: Pilih kad kredit

 

Screen Shot 2016-08-23 at 5.04.12 PM
STEP 2: Pilih jenis kad kredit

 

Screen Shot 2016-08-23 at 5.05.18 PM
STEP 3: Compared

 

Untuk sesiapa yang ingin berlancong tapi tak mampu pada masa tu, sesetengah orang memohon pinjaman peribadi atau ‘personal loan’.

Screen Shot 2016-08-23 at 7.48.12 PM
STEP 1: Search

 

Screen Shot 2016-08-23 at 7.48.17 PM
STEP 2: Boleh juga filter utk mencari loan dgn mana2 kritirea pilihan sendiri

 

Screen Shot 2016-08-23 at 7.48.41 PM
STEP 3: Compared

 

See? Mudah sangat. Tak mengambil masa yg lama pun. Tak de lah korang kena tadah telinga untuk dengar macam-macam cerita dari agent tu.

GoBear Touch ‘n Go Contest

Sehubungan dengan itu pihak GoBear akan mengadakan contest sempana cuti sekolah yang akan datang dalam bulan September! Jadi inilah masa yang tepat untuk menang… destinasi yg ‘toll-free’!

GoBear akan memberikan kad Touch ‘n Go kepada segelintir pelancong bertuah yang tahu kad kredit yang terbaik.

Macam-macam hadiah untuk di menangi.

Antara hadiah yang ditawarkan ialah :

  • Hadiah utama: 1X RM300 pre-loaded GoBear-branded Touch ‘n Go card.
  • Hadiah saguhati: 9X RM50 pre-loaded GoBear-branded Touch ‘n Go card.

 

Cara-cara penyertaan :

  1. Mula-mula lawati http://bdj.bz/FaizalGoBear dan masukkan perbelanjaan petrol bulanan anda kat ‘petrol’ option.
  2. Comment kat sini http://bdj.bz/TnGContest.
  3. Beritahulah kad kredit yang mana memberikan cashback yang terbaik untuk anda
  4. Tulis satu slogan yang kreatif mengenai “kenapa anda perlu menang”
  5. Tag 2 kawan dalam post.
  6. Jangan lupa ‘Like’ page GoBear Malaysia dan contest post tu.

Contest bermula dari 22 Ogos hingga 5 September 2016. Terms and Conditions dia kat sini http://bdj.bz/hdBJv.

Ok.. tu je.. Mudah kan ? Haaa.. Jangan lupa bagitau kawan kawan gunakan juga Hashtag: #gobearmalaysia !!

Semoga Berjaya !

Dapatkan tip dan info penting tentang travel di www.triphackerz.com

Sewa Pocket Wifi ketika travel di sini [Samurai Wifi] [Roaming Man]

Khidmat translate semua bahasa di VEQTA.com

Dapatkan Medical Insurance terbaik ketika travel di Medical Departures 

7 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge