Bajet & Itinerary 5H4M ke Bandung Indonesia

IMG_5846
Kawah Putih – Tempat ni bau Sulfer yg kuat. kalau duk lama2 boleh sakit kepala

Bajet & Itinerary 5H4M ke Bandung Indonesia. Alhamdulillah percutian aku ke bandung untuk 5 hari 4 malam berjalan dengan jayanya. Percutian ni merupakan percutian sendiri dan percutian family untuk 5 orang.

Memandangkan percutian kali ini bukan percutian solo atau backpack aku harus pastikan percutian kali ini mempunyai jadual yang lengkap dan teratur lebih lebih lagi aku travel bersama keluarga. So everything need to be prepared. Tak boleh main redah jer.

Selama seminggu aku amik masa untuk aturkan percutian kali ini. Kali ini aku memilih untuk tidak mengambil agent sebagai guide sebab Bandung ni aku rasa tak susah sangat nak survive.

IMG_6050
Tengkuban Perahu

Jadi aku mulakan dengan book flight. Flight pilihan adalah MALINDO AIR. Disebabkan ianya murah dan selesa. 2 jam penerbangan Malindo Air tak memboringkan memandangkan dalam flight ada screen utk layan Movie berbanding Air Asia.

Percutian ni bukan percutian bajet dna juga bukan percutian mewah. Cukuplah sekadar percutian selesa.

Dari segi hotel aku memilih Scarlet Dago Hotel, Bandung. Hotel ni merupakan hotel 3 bintang. Bilik aku amik jenis suite ada 3 katil king dan 1 sofa bed. Cukuplah untuk family yang besar. Hotel yang sangat selesa.

Yang lain2 aku amik pakej ground + transport dari Bandung Holiday Tours & Travel. Itinerary boleh kawtim!!!

IMG_6048
Kampung Daun

Bajet 5 Hari 4 Malam di Bandung Indonesia


BUDGET – BANDUNG (INDON) 5D4N

  • Change MYR to IDR – RM8800
  • KBR ke KUA – RM208/3pax
  • KBR ke BDO (return) – RM2800/5pax (Malindo Air)
  • Transport – RM800/5days
  • Hotel*3 (Suite 3 King Bed) – 7,140,000rp

DAY 1

  • Lunch di Kampung Daun – 485,100rp
  • Shopping (Factory Outlet) – 200,000rp
  • Dinner (MdD) – 155,000rp

DAY 2

  • Breakfast (Kopi Luwak) – 50,000rp
  • Beli FM – 70,000rp
  • Tengkuban Perahu (5pax) + parking – 1,025,000rp
  • Souvenirs di Tengkuban Perahu – 250,000rp
  • Hot Spring – 155,000rp
  • Lunch – 450,000rp
  • Floating Market – 100,000rp
  • Shopping – 4,000,000rp
  • Dinner (Pizza) – 240,000rp

DAY 3

  • Tiket Kawah Putih – 400,000rp
  • Strawberry & Keropok – 270,000rp
  • Lunch – 480,000rp
  • Shopping – 340,000rp

DAY 4

  • Farmhouse – 115,000rp
  • Shopping (Ma) + Lunch – 650,000rp
  • Shopping aku – 860,000rp

DAY 5

  • Shopping – 1,000,000rp
  • Lunch – 145,000rp

Balance

  • 8,000,000rp


IMG_6049
Kopi Luwak
IMG_5947
Farmhouse

Itinerary 5 Hari 4 Malam di Bandung Indonesia

>>>> Our Bandung Tour is Rp 2,380,000 for total of 5 pax with itinerary as follow:

DAY 1:

  • pick up from Bandung airport
  • Kampung Daun – nice view
  • Fashion World factory outlet – ermm ok2 je
  • denim street shopping – skip
  • Mode House factory outlet
  • check into the hotel

DAY 2:

  • Luwak coffee farm – boleh bergambar ngn musang
  • Tangkuban Perahu volcano – wajib
  • Sari Ater hot spring resort – wajib
  • floating market – nice view
  • The Amazing Race waterfall – tak sempat pergi
  • Bamboo Village – lebih kurang dgn kampung daun

DAY 3:

  • Kawah Putih – wajib
  • Tea plantation – cantik utk bergambar
  • Deer Reservation – skip
  • The Summit factory outlet – byk baju murah2
  • Heritage factory outlet – byk baju murah2
  • Terminal Tas bag outlet – just ok jer
  • Rumah kain – wajib

DAY 4:

  • Farmhouse (Rumah Hobbit) – wajib
  • Pasar Baru – tak banyak pilihan yg ok
  • Bandung’s largest shoes shopping area
  • Polo factory outlet
  • Nike factory outlet
  • Level factory outlet

DAY 5:

  • check out of the hotel
  • cake shop
  • transfer to Bandung airport

itu jer lah apa yg mampu aku shared selama 5 hari kat Bandung. memang betol kata org bandung ni tempat shopping. dekat 4 jam aku duk dalam rumah kain tu tunggu mak aku beli kain.

untuk next entry aku buat tempat tempat menarik dan wajib di lawati di bandung…

IMG_6051
Pokok Batik
IMG_6053
Rumah Hobbit – Farmhouse

*******************************************

TIP TRAVEL KE OVERSEAS: Travel tanpa internet baik korang duk terperap kat dapur rumah korang jer. Unless korang ni jenis penyiasat sendirian atau pembunuh upahan. So untuk penjimatan semasa travel baik korang pi sewa SAIMURAI POCKET WIFI dulu sebelum fly...Coverage mantap jangan risau. InshaAllah boleh cover satu dunia.....

Share this post

9 thoughts on “Bajet & Itinerary 5H4M ke Bandung Indonesia

  1. Saya Dari Team Nilza Tour menawarkan pakej ke Bandung,Indonesia…Harga Bajet iaitu RM 500/pax…pakej termasuk penginapan ,makan 3 Kali dan pengangkutan…untuk keterangan lanjut hubungi saya ina 012-2747791

    Reply
  2. Salam sejahtera Tuan / Puan, semoga Tuan / Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki (Amiin)… Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung / Jakarta. Buat Tuan / Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung / Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    Call : +6282262272279
    WhatsApp : +6282280000071
    Email : podomorootransportbandung71@yahoo.com
    Blog : http://podomoroopelancongbandung.blogspot.co.id (Podomoroo Transport Bandung)
    Facebook : Podomoroo Transport
    Fanspage : Podomoroo Transport Bandung

    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang…
    Kami pun menyediakan Pakej Transport dan Hotel
    Kereta Avanza, Luxio, Apv, Evalia, Sigra, Grand Livina
    3D2N
    2 Pax = 330 Rm / Pax
    3 Pax = 300 Rm / Pax
    4 Pax = 230 Rm / Pax
    5 Pax = 230 Rm / Pax
    6 Pax = 200 Rm / Pax

    Van Short
    3D2N
    7 Pax = 250 Rm / Pax
    8 Pax = 220 Rm / Pax
    9 Pax = 220 Rm / Pax
    10 Pax = 200 Rm / Pax

    Van Long, Toyota Hiace Commuter
    3D2N
    11 Pax = 220 Rm / Pax
    12 Pax = 200 Rm / Pax
    13 Pax = 200 Rm / Pax
    14 Pax = 190 Rm / Pax
    15 Pax = 190 Rm / Pax

    Pakej Transport dan Hotel 4D3N
    Kereta Avanza, Luxio, Apv, Evalia, Sigra, Grand Livina
    4D3N
    2 Pax = 460 Rm / Pax
    3 Pax = 430 Rm / Pax
    4 Pax = 320 Rm / Pax
    5 Pax = 330 Rm / Pax
    6 Pax = 280 Rm / Pax

    Van Short
    4D3N
    7 Pax = 350 Rm / Pax
    8 Pax = 310 Rm / Pax
    9 Pax = 310 Rm / Pax
    10 Pax = 280 Rm / Pax

    Van Long, Toyota Hiace Commuter
    4D3N
    11 Pax = 310 Rm / Pax
    12 Pax = 280 Rm / Pax
    13 Pax = 290 Rm / Pax
    14 Pax = 270 Rm / Pax
    15 Pax = 280 Rm / Pax

    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan / Puan untuk ke Bandung.

    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Podomoroo Transport Bandung… (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja.. Wassalam, Terima kasih…

    Reply
  3. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang REIHAN BANDUNG TRANSPORT selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Reihan Bandung transport hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Reihan, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Reihan Bandung Transport menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta.

    JOM JOM ke Bandung bersama Reihan, dijamin Muraaaah dan puas ^_^

    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Reihan… 😉

    Dijamin Reihan bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Harga Sewa Kereta ;

    Rate Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)

    Rate: IDR 380.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)

    Rate: IDR 520.000 or RM 157

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)

    Rate: IDR 620.000 or RM 182

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)

    Rate: IDR 840.000 or RM 242

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)

    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)

    *Include : Kereta,sopir,minyak,parking & Tol

    Contact Person :

    Mobile Phone : +6285723129752/+6281323761223

    WhatsApp : +6281323761223

    Email : mohdreihan98@gmail.com

    Reihan Bandung Transpor tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..

    Wassalam..wr.wb..

    Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap REIHAN BANDUNG TRANSPORT (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH 🙂

    Reply
  4. Assalamualaikum ..
    ABIM TRANSPORT Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menanyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..
    > Contoh Itinerary Tour
    Seperti:
    -Gunung tangkuban perahu (kawah merapi)
    -Taman strawbery
    -Sari ater hot spring
    -Floting market lembang
    -Lunch kampung daun culture & galery
    -Shoping at rumah mode factory outlet
    -Shoping at jalan ciohampelas
    -Dinner at paskal hyper squere (1001 Menu)
    Day 2
    -Breakfast at hotel
    -Pasar baru trade centre (syurga beli belah belah murah)
    -Lunch at simpang raya melayu resto
    -Shoping at kedai tiga jeans factory
    -Shoping at jalan riau factory outlet
    -Dinner at Parit sea food
    Day 3
    -Breakfast at hotel
    -Otw to trans studio (game indor terbesar di dunia)
    -Lunch at sederhana resto
    -Shoping at cibaduyut street (shoping leader)
    -Dinner at Stones café
    Package Rate :
    -pakej transport+hotel (2pax)
    *3D2N = RM 260/pax
    *4D3N = RM 375/pax
    *5D4N = RM 480/pax
    -pakej transport+hotel (4pax)
    *3D2N = RM180/pax
    *4D3N = RM 260/pax
    *5D4N = RM 330/pax
    -Pakej transport+hotel (6pax)
    *3D2N = RM 150/pax
    *4D3N = RM 215/pax
    *5D4N = RM 285/pax
    Hotel facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wi fi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking
    * room deluxe ~king bed size hotel 2star also include free buffet breakfast
    Group yang sudah kami layani
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain
    Sekiranya anda berminat menyertai percutian
    Sila hubungi :
    WhatsApp : +6281220553050 (fast response)
    http://abimtransport.blogspot.co.id/
    http://pakejhoneymoonbandung.blogspot.co.id/
    http://transportmurahkatbandung.blogspot.co.id/
    http://pakejsuperjimat.blogspot.co.id/
    http://pakejmurahgilerbandung.blogspot.co.id/
    https://www.facebook.com/Abim-tour-and-rent-car-237179009806143/

    Reply
  5. Assalamualaikum dan Salam Sejahtera bagi kita semuanya
    pembekal perkhidmatan kami yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema FREE AND EASY kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menyakan persoalan apapun tentang seputar bandung,, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung

    address : BaladewaTour Jalan Sukara No. 4 Air Port Bandung
    Phone : +6282216910022
    Whatsapp : +6282216910022
    Emai : tourmalaysiabandung@gmail.co
    Website : http://www.Baladewatour.com
    http://www.tourmalaysiabandung.com

    #Pakej dikekalkan sampai 2017 🙂
    Pakej Terbaru 4 hari 3 malam Rm 245/pax (minimum 4 pax)
    Termasuk Hotel/guest house & Transport

    1). Budget pakej Full Board
    a. Pakej Bandung 3 day 2 Night pakej Budget Rm. 215/pax
    b. Pakej Bandung 4 day 3 Night pakej Budget Rm. 245/pax
    c. Pakej Bandung 5 day 4 Night pakej Budget Rm. 345/pax
    **Pakej Includ :
    -Hotel bintang 2
    -Brekfes
    -Privat transport
    -Pemandu pelancong

    2). Star Pakej Full board
    a. Pakej Bandung 3 day 2 Night pakej Star Rm. 295/pax
    b. Pakej Bandung 4 day 3 Night pakej Star Rm. 345/pax
    c. Pakej Bandung 5 day 4 Night pakej Star Rm..430/pax
    **Pakej Includ :
    -Hotel bintang 3
    -Brekfes
    -Privat transport
    -Pemandu pelancong

    Itinerary tour
    1). Hari pertama (pick up airport)
    Welcome to bandung kata itulah yang pertama kami siratkan untuk anda.. Chek in hotel Rest sekejap di hotel dan dilanjutkan untuk Makan siang di sederhana restoran padang, setelah puas pengenalan sekitar kota bandung dan shoping di jalan dago factory store, dan dilanjutkan untuk dinner di restoran pak chi met yang terkenal dengan ikan bakarnya, kembali ke hotel dan beristirahat.

    2). Hari kedua (jom shoping belah belah)
    Breakfast di hotel, dan dilanjutkan untuk shoping di pasar baru trade centre surga beli belah, lunch kat pasar baru shoping sampai selesai, (kat sini kami beri massa sampai jam 4 petang) dilanjutkan shoping semula ke jalan kosambi untuk shoping barangan jeans di toko 3 jeans factory, dan di lanjutkan untuk shoping di jalan riau factory store, dinner at balacan resto.

    3). Hari ke tiga (jom cari peranginan)
    Breakfast at hotel dan bissmillah semoga perjalanan kita lancar, amin.. perjalanan akan di lanjutkan untuk menuju ke wisata alamgunung tangkuban perahu, dan dilanjutkan menuju ke floting market lembang, lunch at kampong daun culture & galeri, setelah puas malan perjalanan dilanjutkan untuk menuju ke bandung dan shoping kat rumah mode factory outlet, rest at hotel dan dilanjutkan untuk dinner di stones cafe, menikmati makan malam dengan suasana pe,andangan kota bandung dan diiringi alunan musik (live band) kembali ke hotel, kemas barang untuk persiapan esok chek out.

    4). Hari ke empat (sayonara)
    Breakfast di hotel, dilanjutkan untuk shing oleh oleh khas bandung cake kartika sari, free program untuk penerbangan petang, transper semula ke airport. Dan akhirnya kami segenap crew yang bertugas, mengucapkan banyak2 terima kaaih atas kepercayaan anda menggunakan khidmat kami selama melancong di bandumg, kami harap anda sehat selalu dan boleh berjumpa lagi di lain waktu .. sayonara ..

    1). Transport
    > IDR: 400.000/Day
    > Includ: minyak, parking fee, tol, driver, kereta

    2). Hotel & transport
    > MYR 180 (Untuk 1 bilik 1 malam dan transport)
    > Untuk jumlah group tinggal di hitung kelipatanya

    Hotel facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wi fi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking

    Transport facilities:
    > Ac
    > Audio video
    > Kereta terbaru
    > Supir yang ramah dan berpengalaman

    address : BaladewaTour Jalan Sukara No. 4 Air Port Bandung
    Phone : +6282216910022
    Whatsapp : +6282216910022
    Emai : tourmalaysiabandung@gmail.co
    Website : http://www.Baladewatour.com
    http://www.tourmalaysiabandung.com

    Terima Kasih

    BaladewaTour Agus Priyo Utomo
    Marketing director Baladewa car tour & travel

    Reply
  6. Assalamualaikum ..
    ABIM TRANSPORT Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menanyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..
    > Contoh Itinerary Tour
    Seperti:
    -Gunung tangkuban perahu (kawah merapi)
    -Taman strawbery
    -Sari ater hot spring
    -Floting market lembang
    -Lunch kampung daun culture & galery
    -Shoping at rumah mode factory outlet
    -Shoping at jalan ciohampelas
    -Dinner at paskal hyper squere (1001 Menu)
    Day 2
    -Breakfast at hotel
    -Pasar baru trade centre (syurga beli belah belah murah)
    -Lunch at simpang raya melayu resto
    -Shoping at kedai tiga jeans factory
    -Shoping at jalan riau factory outlet
    -Dinner at Parit sea food
    Day 3
    -Breakfast at hotel
    -Otw to trans studio (game indor terbesar di dunia)
    -Lunch at sederhana resto
    -Shoping at cibaduyut street (shoping leader)
    -Dinner at Stones café
    Package Rate :
    -pakej transport+hotel (2pax)
    *3D2N = RM 260/pax
    *4D3N = RM 375/pax
    *5D4N = RM 480/pax
    -pakej transport+hotel (4pax)
    *3D2N = RM180/pax
    *4D3N = RM 260/pax
    *5D4N = RM 330/pax
    -Pakej transport+hotel (6pax)
    *3D2N = RM 150/pax
    *4D3N = RM 215/pax
    *5D4N = RM 285/pax
    Hotel facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wi fi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking
    * room deluxe ~king bed size hotel 2star also include free buffet breakfast
    Group yang sudah kami layani
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain
    Sekiranya anda berminat menyertai percutian
    Sila hubungi :
    WhatsApp : +6281220553050 (fast response)
    http://abimtransport.blogspot.co.id/
    http://pakejhoneymoonbandung.blogspot.co.id/
    http://transportmurahkatbandung.blogspot.co.id/
    http://pakejsuperjimat.blogspot.co.id/
    http://pakejmurahgilerbandung.blogspot.co.id/
    https://www.facebook.com/Abim-tour-and-rent-car-237179009806143/

    Read more: http://dwaty85.blogspot.com/2016/03/tips-bercuti-ke-jakarta-bandung.html#ixzz4U9gZHEJC

    Reply
  7. Salam
    Pakej BAJET MURAH BANDUNG hanya rm220 (included bilik hotel,buffet breakfast and transport).

    butiran perjalanan (boleh tukar)
    Day 1
    >Pasar Baru
    >Toko Tiga (Branded Jeans)
    >depasion factory outlet kain potong
    >rumah kain dan telekung
    >Factory Outlet At Jalan Riau and Dago

    Day 2
    >Tangkuban Parahu Crater
    >floating market Lembang, deranch, taman bunga begonia, pelangi waterfall, the lodge of maribaya, grafika cikole Lembang
    >Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre

    day 3
    >kawah putih crater
    >cibaduyut street area barangan kulit
    >masjid agung bandung, alun2 area and braga area
    >paris van java shopping mall

    Day4
    > Oleh-2 Bandung (cake Lapis, Brownies Amanda, dan Kartika Sari)
    >Airport transfer

    *rate per person :
    RM370 per person if 2 person
    RM295 per person if 3 person
    RM260 per person if 4 person
    RM235 per person if 5 person
    RM230 per person if 6 person
    RM220 pdr person if 7 person

    *rate included
    ~transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket.
    ~1 room at new hotel berbintang at bandar dimuat 2 person
    ~buffet breakfast

    *rate is not included
    ~lunch and dinner
    ~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan

    MAS FATURRAHMAN
    WHATSAPP / CALL / TEXT / TELEGRAM

    +62 8956 0220 4291

    +62 8956 0220 4291

    email & fb
    omegajayatour@gmail.com

    Reply

Leave a Reply to Ummi Harraz Cancel reply

CommentLuv badge