Tip Bercuti ke New Zealand 7D6N Christchurch and Queenstown - Faizal Fredley

Tip Bercuti ke New Zealand 7D6N Christchurch and Queenstown

IMG_2658

Tip Bercuti ke New Zealand

Tip Bercuti ke New Zealand 7D6N Christchurch and Queenstown. Selama 7 hari aku bercuti kat South New Zealand macam-macam info aku dapat. Bagi sesiapa yang bercadang untuk ke maybe tip ni boleh membantu sedikit sebanyak bila korang kat sana. InshaAllah.

Tip Bercuti ke New Zealand

  • Security check kat airport oz & nz mcm azab. Susah nak lepas. Byk tanya
  • Org2 nz peramah gila
  • Souvenirs kat nz mahal nak mampos
  • Kedai halal kat oz & nz x susah nak cari lebih2 lg kat oz.
  • Parking keta kat oz mahal gila dekat $10 sejam
  • Berbuat baik lah dgn local people mana tau diorg boleh bwk ko jenjalan. Aku kat sini kena srg local nama michael. Baik gila. Dia ajak tido rumah dia pastu bawak jln2 sekitar south nz.
  • Then bila org buat baik tu ringan2lah tgn hulur sedikit duit petrol ke apa ke. Org berbudi kita berbahasa ya dak…
  • Byk nama2 tempat kat sini mcm nama jepun spt pukaki, akiora, takapo. Tp nama2 ni semua sempena nama puak mouri.
  • Internet kat nz sgt mahal. Mana2 tempat termasuk hotel dan cafe internet akan limited 500mb sahaja.
  • Local sim card pom mahal utk pakej internet.
  • Nz ular dan bintang buas x wujud
  • Burung kiwi dah hampir pupus di NZ. Kalau ada pom dekat zoo
  • Kanggaroo liar pun ada dekat nz
  • Nak isi petrol kat nz kena isi dulu baru byr
  • Jalan dari cromwell ke Queenstown bahaya sikit. Sila hati2.

Ni antara beberapa tip dan info yg aku dpt sepanjang aku kat sana. maybe banyak lagi tapi ni jeyang sempat aku ingat.

#TIPTRAVEL : Sewa Pocket Wifi DISINI sebelum Fly. Boleh kongsi ramai-ramai. Biasanya aku sebelum travel aku akan sewa pocket wifi dulu. boleh pick up di KLIA/KLIA2. Antara negara yang pernah aku guna wifi adalah Eropah, Indonesia, Thailand, Jepun, South Korea, dan Australia. Untuk review penuh boleh baca di [Review Samurai Pocket Wifi]

Student Engineering dari dari azali lagi. Semua ayat dan perkataan main hentam je.

2 Comments

  1. Muhammad Khairuddin Lim

    June 29, 2016 at 6:28 PM

    nice sharing
    Muhammad Khairuddin Lim recently posted..Esperance Stonehenge, PerthMy Profile

  2. anuar

    June 29, 2016 at 6:01 AM

    bestnya dpt bercuti ke New Zealand.. bilalah agaknya dpt merasai pengalaman tersebut..
    anuar recently posted..Pengalaman Benar… “Aku Di USHA LEMBAGA”My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge