Tip Bercuti ke New Zealand 7D6N Christchurch and Queenstown

IMG_2658
Tip Bercuti ke New Zealand

Tip Bercuti ke New Zealand 7D6N Christchurch and Queenstown. Selama 7 hari aku bercuti kat South New Zealand macam-macam info aku dapat. Bagi sesiapa yang bercadang untuk ke maybe tip ni boleh membantu sedikit sebanyak bila korang kat sana. InshaAllah.

Tip Bercuti ke New Zealand

  • Security check kat airport oz & nz mcm azab. Susah nak lepas. Byk tanya
  • Org2 nz peramah gila
  • Souvenirs kat nz mahal nak mampos
  • Kedai halal kat oz & nz x susah nak cari lebih2 lg kat oz.
  • Parking keta kat oz mahal gila dekat $10 sejam
  • Berbuat baik lah dgn local people mana tau diorg boleh bwk ko jenjalan. Aku kat sini kena srg local nama michael. Baik gila. Dia ajak tido rumah dia pastu bawak jln2 sekitar south nz.
  • Then bila org buat baik tu ringan2lah tgn hulur sedikit duit petrol ke apa ke. Org berbudi kita berbahasa ya dak…
  • Byk nama2 tempat kat sini mcm nama jepun spt pukaki, akiora, takapo. Tp nama2 ni semua sempena nama puak mouri.
  • Internet kat nz sgt mahal. Mana2 tempat termasuk hotel dan cafe internet akan limited 500mb sahaja.
  • Local sim card pom mahal utk pakej internet.
  • Nz ular dan bintang buas x wujud
  • Burung kiwi dah hampir pupus di NZ. Kalau ada pom dekat zoo
  • Kanggaroo liar pun ada dekat nz
  • Nak isi petrol kat nz kena isi dulu baru byr
  • Jalan dari cromwell ke Queenstown bahaya sikit. Sila hati2.

Ni antara beberapa tip dan info yg aku dpt sepanjang aku kat sana. maybe banyak lagi tapi ni jeyang sempat aku ingat.

*******************************************

TIP TRAVEL KE OVERSEAS: Travel tanpa internet baik korang duk terperap kat dapur rumah korang jer. Unless korang ni jenis penyiasat sendirian atau pembunuh upahan. So untuk penjimatan semasa travel baik korang pi sewa SAIMURAI POCKET WIFI dulu sebelum fly...Coverage mantap jangan risau. InshaAllah boleh cover satu dunia.....

Share this post

2 thoughts on “Tip Bercuti ke New Zealand 7D6N Christchurch and Queenstown

Post Comment

CommentLuv badge