Driving in New Zealand | Christchurch & Queenstown

thumb_IMG_7625_1024
Driving in New Zealand | Christchurch & Queenstown
 
Driving in New Zealand | Christchurch & Queenstown. Bagi sesiapa yang datang melancong ke New Zealand di sini beberapa tips yang aku nak kongsikan.
 
Driving dekat New Zealand ni tak banyak beza pun dengan driving kat Australia dan dari segi harga kereta sewa pun lebih kurang je.
 
Kat NZ aku ambil service kereta sewa dari Apex company. Company ni kira ok lah dari company yang aku sewa last time masa di Australia. Tak banyak kerenah.
 
 
thumb_IMG_2425_1024
Stop kejap untuk tgk view

Memandu di New Zealand

  • Sewa kereta (Mazda 2) RM667 utk 4 hari (include wifi) – Apex company
  • Boleh ambil di airport ataupun kat city
  • Drive dari Chc ke Qstwn dalam 6 jam
  • Lesen boleh guna lesen Malaysia yg baru tu.
  • Boleh daftar byk nama utk driver. So boleh gilir2
  • Masa amik kereta tu dia ada pakej insurance sekali. Let say jadi apa2 kat kerete korang tak payah bayar. Tp kalau korang yakin korang ni best driver boleh je x nak amik. Tp nasihat aku better amik sb we never know what going to heppen right.
  • Sila beri laluan kpd pejalan kaki yg nak melintas terlebih dahulu
  • Drive belah kanan sama macam malaysia

Christchurh

  • Driving kat Christchurh lebih kurang je ngan Malaysia
  • Diorang drive slow n steady sebab most of local people kat Chch ni org tua

Tempat Menarik

  • – – Tekapo Lake
  • – – Mount John (ada cafe)
  • – – Pukaki Lake
  • – – Mount Cook (2 Jam dari Pukaki Lake)

Cromwell

  • Cromwell byk view ladang buah2
  • Dari Cromwell ke Quenstown jalan tepi gunung. Bahaya sikit. Be careful
  • View sepanjang perjalanan cantik gila. Tapi masa aku gi dah musim autumn dah nak masuk winter so jam 5 ptg dah malam dah.

Queenstown & Te Anau

  • Dari Qstwn ke Te Anau byk jalan tepi tasik. View cantik gak. (Drive dlm 3 jam). Dari Te anau ke Milford Sound view byk ladang lembu. Pun cantik gak. Drive dalam 3 jam. Nak cari parking depan kedai susah kat Quenstown. Kalau ada pom ada limit 15, 30, 60 minit

Petrol

  • Harga petrol lebih kurang dgn malaysia. Dari Christchurh ke Quenstown dalam $60
thumb_IMG_2252_1024
Pukaki Lake. Otw dari Christchurch ke Queenstown

 

thumb_IMG_2438_1024
Driving in New Zealand

 

thumb_IMG_2304_1024
Pukaki Lake. Otw dari Christchurch ke Queenstown

 

thumb_IMG_2427_1024
From Mount Cook to Queenstown

 

*******************************************

TIP TRAVEL KE OVERSEAS: Travel tanpa internet baik korang duk terperap kat dapur rumah korang jer. Unless korang ni jenis penyiasat sendirian atau pembunuh upahan. So untuk penjimatan semasa travel baik korang pi sewa SAIMURAI POCKET WIFI dulu sebelum fly...Coverage mantap jangan risau. InshaAllah boleh cover satu dunia.....

Share this post

5 thoughts on “Driving in New Zealand | Christchurch & Queenstown

      1. Terima kasih atas reply.
        Jadi kalau tinggalkan kereta di queenstown extra charge la Kan? Apakah ia terlalu mahal?
        2) Cromwell to queenstown bahaya sangat ke. Sbb Saya gayat 🙂

        Reply

Post Comment

CommentLuv badge