SHARE
magazine-cropped-shutterstock_159783149
Tips Untuk Mulakan Backpacker

10 Tips Untuk Mulakan Backpacker.  Malam buta ni aku nak shared sikit tentang tips untuk backpacker terutama bagi yang baru nak mulakan backpack dan untuk solo backpacker.

Memandangkan sejak akhir2 banyak pula aku dapat email dari pembaca blog yang nak mintak tips dan nasihat sebelum mereka mulakan trip backpack.

Secara jujurnya aku tak der lah banyak sangat ilmu atau pengalaman yang banyak tentang backpack ni, namun bagi menjawab email pembaca aku gagahkan jugak study tentang backpaker ni dan juga based on my experiance aku sendiri.

10 Tips Untuk Mulakan Backpacker

STUDY DESTINASI PILIHAN ANDA!

Bagi yang baru nak mulakan backpacker aku sarankan korang start dengan negara jiran Thailand mahupun Indonesia. Sebab 2 negara ni agak senang nak terokai sebenarnya.

PASTIKAN SEGALA KEPERLUAN TRAVEL DIBAWA

Barang2 travel yang wajib tu memang korang jangan tinggal sebab ianya akan memudahkan korang nanti. Contoh, segala jenis ubat kot2 memerlukan walaupun masa sekarang korang tgh sihat. Paling kurang pun bawaklah pain killer atau panaldo. Minyak angin pon penting jugak.

Selain ubat, universal charger kena ada dan juga barang2 personal seperti toiletries.

DOWNLOAD APPS TRAVEL

i believed phone korang semua canggih kan. Tolonglah download seksiap apps travel. Apps travel ni sangat membantu weh. Aku memang banyak guna apps travel kalau aku travel.

Antara apps yang aku selalu guna:

  • Currency
  • Kayak
  • Agoda, Booking, trivago, Wego
  • Skyscanner
  • Tripadvisor
  • Rome2Rio
  • Google Maps, Waze

BUAT JADUAL PERJALANAN ANDA

Kalau boleh masa study tempat korang nak pergi tu buatlah jadual travel sendiri atau lebih tepat lagi itinerary sendiri. InshaAllah dengan izinNya perjalanan korang bertambah mudah. kalau x tau nak buat itinerary sendiri boleh google jer. Dah ramai yang shared.

DAPATKAN ALAMAT DAN NO PHONE KEDUTAAN MALAYSIA

Mana2 negara yang korang nak pergi tu pastikan korang dapatkan seksiap matlumat tentang kedutaan malaysia. Ini penting ye kot2 jadi sebarang benda yg tidak diingini sepanjang perjalanan korang. Mana tahu kan?

Aku ada baca satu kes sorang ni, pompuan dia gi travel sensorang kat eropah pastu dalam perjalanan dia ada masalah kaki bengkak so nak gi hospital kat oversea ni leceh sikit. Sesetengah negara x layan kalau bukan warganegara diorang.

JAGA KESIHATAN DAN BARANG-BARANG

Sepanjang perjalanan tu tolong jaga kesihatan dan barang2 yang korang bawa.

PAKAIAN

Bawa dan pakailah pakaian yang bersesuaian. Tengok musim jugak ye. Kalau pergi musim sejuk dangan luruh tu pakai baju tebal2 sikit. Kalau boleh jangan bawa banyak sangat pakaian nanti buat berat begpack jer nanti

HOTEL ATAU TEMPAT TINGGAL

Kalau boleh sebelum travel tu carilah seksiap hotel dan tempat tinggal yang korang nak stay tu. Senang sikit. Kalau boleh booking terus sebeb sesetgh hotel tu x leh check in kalau x book melalui internet.

Satu lagi hati2 simpan barang bila stay di hostel. kadang2 backpacker ni banyak memilih hostel daripada hotel sebab murah. Masa aku di Manchester dulu aku stay hostel kongsi dengan stranger ya. So kena extra careful.

MONEY CHANGER, KAD KREDIT DAN PERBELANJAAN

Tentang perbelanjaan tu depend kpd diri sendiri tapi kena berigat lah simpan sikit duit tu incase ada masalah ke apa ker. Duit kalau boleh tukar seksiap dan elakkan tukar duit kat airport sebab kadar tukaran dia mahal sikit.

Kad kredit tu penting sebab incase apa2 ke boleh pakai kad jer. Tapi jangan pulak main swap je kang jenuh nak membayar lak nanti. dah lah gi travel pom kompen banyak habis duit.

INSURANCE

Sebelum travel tu seelokkan amik insuran utk travel. Sebab kalau jadi apa ke korang boleh claim balik bila balik Malaysia. Ingat ye kita di tempat orang macam2 boleh jadi. So be careful ya

So far itu jelah tips yang aku nak kongsikan. Semoga perjalanan kalian semua di permudahkan dan dihindarkan dari segala benda2 negatif.

Last sekali jaga SOLAT walaupun dimana kalian berada….

 *** Untuk mendapatkan tiket2 flight dengan harga terbaik dan murah korang boleh cuba book flight dari SkyscannerSkyscanner merupakan salah satu laman web yang agak popular dalam kalangan backpacker untuk membandingkan harga tiket ke destinasi pilihan!!!

#TIPTRAVEL Walau dimanapun anda berada, MyMed akan sentiasa memberi matlumat tentang infomasi medical travel yang anda perlukan ketika anda betul-betul memerlukannya.. #TIPTRAVEL: Sewa Pocket Wifi DISINI sebelum travell! Boleh kongsi ramai-ramai. Boleh pickup di KLIA/KLIA2. Ada 3 pilihan pocket wifi yang korang boleh cuba antaranya Samurai Wifi, TravelRecommends dan RoamingMan. Perlukan Khidmat Translation untuk blog? Jom ke veqta.com semua bahasa boleh di translate. Bahasa Alien pun boleh!!.

9 COMMENTS

  1. baru nak bermula..joint bbm pun sebulan lepas.Thanks info berguna. Rasanya menimba pengalaman sbg solo backpacker ni sy akan bermula dalam negara. 1 masalah yg slalu kaum sejenis pikirkan utk berjalan seorang diri ni ialah KESELAMATAN. Bygkan perempuan travel sorang2 di tempat baru, mmg perlu jiwa kental juga kut. teringin nk travel backpackers sambil buat kerja amal spt menjadi sukarelawan ke apa ke? ada tips tak untk backpacker perempuan yang baru nk bermula mcm saya ni..terima kasih

    • Ada budak Temerloh, fb Zaki Bijak, dia ni ada kanser.buat backpacker hanya berbekalkan rm17.transport hanyalah tunggu tepi jln & tumpang mana2 yg bg tumpang. Mkn minum, tempat tidur rata2 org belanja. Boleh rujuk fb beliau utk info lanjut

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge