Tip dan Tempat Menarik di Tokyo Jepun | 5D4N in Tokyo

Processed with VSCOcam with f2 preset

Tip dan Tempat Menarik di Tokyo Jepun | 5D4N in Japan | Welcome Sign Board. Wajib amik pic!!!

Tip dan Tempat Menarik di Tokyo Jepun | 5D4N in TokyoPercutian ke jepun ni boleh dikatakan throwback lah jugak sebab aku ke jepun dulu bulan mei 2015. Dan dekat 5 bulan berlalu tapi bari hari ni tergerak hati nak terbitkan entry melancong di tokyo. Bukan sebab malas ye tapi masa tu jadual travel aku terlalu padat. Tambah pulak dangan jadual kerja yang berlambak tu menyebabkan entry melancong ke jepun ni tertangguh lama sangat.

Biasalah bila dah lama ni mood nak menulis pun dah kelaut. Tapi aku usahakan jugak lah nak coretkan dalam ni.

Ok sebelum aku mula menaip apa yang aku ingat ni aku shared sedikit tips melancong ke jepun

Tips Melancong ke Jepun

1. Google

Google Maps sangat penting. memandangkan aku travel sendiri so everything pun kena sendiri lah. Dari Narita Airport hinggalah hotel dan tempat menarik semua bergantung kepada google. Lagi pun nak cari jalan kat tokyo ni tak susah. Cuma remart likasi yang korang nak pergi then tgk stesen train yg terdekat.

2. Hotel.

Kebanyakkan hotel kat sini agak mahal sebenarnya jika dibandimgkan dengan Malaysia. masa aku ke jepun hari tu aku dah booking seksiap dah melalui booking.com. So, bila sampai sana senang boleh direct ke hotel. Masa check in biasa jam 2 ptg.

Kalau nak murah boleh cari hostel atau homstay guna airbnb.com. Lagi murah rasanya.

3. Makanan/Minuman

Kat jepun nak cari makanan halal agak susah. Masa aku ke sana aku banyak bawak makanan segera dari Malaysia. Boleh beli banyak makanan segera mcam nasi goreng yang boleh di panaskan. Kat tesco banyak jual yang dalam pax kecil. Senang di bawa dan senang utk makan.

Kalu gi ramai2 boleh bawak je periuk nasi. Aku jenis malas nak masak jadi bawak yg instant jer. Lagi satu makanan kat sana agak mahal. Dan kalau korang nak merasa makanan kat sana boleh cari kedai india muslim. Tak banyak tapi ada lah jugak. boleh tanya kat hotel.

4. Train

Train kat tokyo memang efisen. Tapi agak crowded sikit. Walaupun crowded tapi x crowded macm kat malaysia. Orang sana sangat berbudi bahasa. Rasa selamat naik train. Most of tempat yang menarik sekitar tokyo boleh naik train jer.

5. Teksi

Teksi dia pun boleh tahan mahal. Meter diorang cepat je bergerak…heheh macam aiyaq..

6. Toilet

Sediakan wet tisu kalau boleh seba kat sana faham2 lah main calet jer.

7. Pakaian

Masa aku ke Tokyo bulan mei dan masuk musim panas. Pakain masa tu macam kat malaysia tapi kalau ke jepun musim sejuk lebihg baik sediakan baju tebal2. Orang kata kat sana shopping murah sikit. Aku tak pasti lah sebab aku x shopping kat sana duit habis ke europe. hahaha

IMG_4194

Ueno Park. Macam kat Putrajaya kan..hehheh

Tempat Menarik di Tokyo Jepun

  • Shinjuku Gyoen National Garde
  • Sensoji Temple dan Nakasime Street
  • Tokyo Disneyland dan Disneysea
  • Shibuya
  • Meiji Shrine
  • Yoyogi Park
  • Akihabara
  • Gunung Fuji
  • Odaiba
  • Tokyo Skytree
  • Harajuku dan Omotesando
  • Ueno Park
  • Shinjuku

Namun x semua tempat ni aku sempat pergi sebab penat baru balik dari jelajah eropah. So aku jalan2 tempat yang dekat dengan aku je masa tu.

Aku pergi baru habis musim bunga. Tak ada banyak pic yang awesome. Kebanyakkan gambar aku amik macam kat putrajaya je. Sebab tu tak excited nak kongsi banyak gambar di tokyo nih.

IMG_3843

Shibuya

IMG_3856

Meiji Shrine

IMG_3863

Meiji Shrine

IMG_3866

Ni lah dia teh oashi…Sedap…Meiji Shrine. Aku ada beli tapi x minum lagi sampai sekrang

IMG_3883

Taikeshita Street. Crowded gila org kat sini. nak berjalan pun susah

IMG_3887

Shibuya

IMG_3888

Hanchiko. Anjing ni pames tau..kisah sedih

IMG_3903

My mom. aku bawak makan kat kedai india muslim. susah gila nak cari tempat ni. Aku lupa nama kedai ni.

IMG_3915

Taito & Edogawa

IMG_3944

Taito & Edogawa. Kira macam petaling street kot. tapi barang mahal kat sini.

IMG_3949

Taito & Edogawa

IMG_3953

Taito & Edogawa

IMG_3970

Taito & Edogawa. Ramai gila org beratur kat temple nih

IMG_4125

Tak igt nama jambatan nih.

IMG_4215

Menara Tokyo wktu malam

IMG_4136

Tokyo

IMG_4160

Ueno Park. Kalau musim bunga atau autumn tempat ni sgt cantik. musim panas macam kat putrajaya

IMG_4175

Ueno Park. Rasa nak beli tapi x berani

IMG_4194

Ueno Park

IMG_4208

Tokyo

IMG_4234

Cuti dah habis bro…time to fly back Malaysia…

Till Then Jumpa lagi…. Jepun merupakan salah satu negara yang paling best untuk di lawati..Maybe lepas ni aku nak target Hokaido dan Sapporo pulak…

READ  Terlalu Banyak untuk di Ceritakan

.
#TIPTRAVEL: SEWA POCKET WIFI SEBELUM FLY!!! BOLEH SEWA POCKET WIFI DI SINI
THIS WEBSITE SPONSORED BY: 
DigitaI Prefix (Domain & Hosting) & Samurai Wifi
SUPPORT BY:
#kelabbloggerbenashaari
POWER BY:  
Malaysia Tourism, Korea Tourism Organization, Skyscanner, Wonderful Indonesia
.

Winner of Favourite Travel Blog 2013 and Runner up Best Travel Blog 2014 in Malaysia Social Media Week (MSMW). A Telco Engineer by Profession. A Blogger and Traveler by Passion.

8 Comments

  1. nfaiza

    January 13, 2017 at 4:23 PM

    salam bro.. sudi share itinerary dan kos x.. bercadang juga nak ke sana.. kalau sudi bro emailkan ke nfaizafadil@gmail.com ya.. thanks ya..

  2. alizal

    August 25, 2016 at 1:27 PM

    Cantik-cantik gambar bro….

    Insya Allah… kami akan ke sana Nov 2017 nanti….

    TQ for the sharing…
    alizal recently posted..7 Jenis Buah Bagus Untuk Kesihatan Mata – #5 dan #6 Memang Rare!My Profile

  3. wooclip @Download streaming free

    March 30, 2016 at 12:36 PM

    saya juga mau ke jepang

  4. med

    February 21, 2016 at 6:50 PM

    boleh tengok tips ke tokyo untuk muslim dari pengalaman saya sendiri di link bawah ni. thank you.hehe

    https://sabahanlovestravel.wordpress.com/2016/02/20/tipstokyo/

  5. titan

    December 10, 2015 at 12:10 AM

    tu dia.

    pegi dengan mak hang ke tuh?

  6. Mie

    November 20, 2015 at 11:09 PM

    Dah lama betul tinggalkan Tokyo… ada masa nak kena terjah lagi ni… Bawa emak. bercuti… bagusnya…

  7. Hafiz Hafizol

    November 19, 2015 at 9:28 AM

    seronoknya g Tokyo bawak mak tuu.. 🙂
    Hafiz Hafizol recently posted..Restoran Arab Best di CyberjayaMy Profile

  8. Muhammad Khairuddin Lim

    November 19, 2015 at 9:02 AM

    Teh kalau tak minum jangan buang. Sedekah kat saya…Apapun gambar memang awesome…
    Muhammad Khairuddin Lim recently posted..Senarai Semak/Check List ke MelbourneMy Profile

Leave a Reply

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge