Tip dan Tempat Menarik di Tokyo Jepun | 5D4N in Tokyo

Processed with VSCOcam with f2 preset
Tip dan Tempat Menarik di Tokyo Jepun | 5D4N in Japan | Welcome Sign Board. Wajib amik pic!!!

Tip dan Tempat Menarik di Tokyo Jepun | 5D4N in TokyoPercutian ke jepun ni boleh dikatakan throwback lah jugak sebab aku ke jepun dulu bulan mei 2015. Dan dekat 5 bulan berlalu tapi bari hari ni tergerak hati nak terbitkan entry melancong di tokyo. Bukan sebab malas ye tapi masa tu jadual travel aku terlalu padat. Tambah pulak dangan jadual kerja yang berlambak tu menyebabkan entry melancong ke jepun ni tertangguh lama sangat.

Biasalah bila dah lama ni mood nak menulis pun dah kelaut. Tapi aku usahakan jugak lah nak coretkan dalam ni.

Ok sebelum aku mula menaip apa yang aku ingat ni aku shared sedikit tips melancong ke jepun

Tips Melancong ke Jepun

1. Google

Google Maps sangat penting. memandangkan aku travel sendiri so everything pun kena sendiri lah. Dari Narita Airport hinggalah hotel dan tempat menarik semua bergantung kepada google. Lagi pun nak cari jalan kat tokyo ni tak susah. Cuma remart likasi yang korang nak pergi then tgk stesen train yg terdekat.

2. Hotel.

Kebanyakkan hotel kat sini agak mahal sebenarnya jika dibandimgkan dengan Malaysia. masa aku ke jepun hari tu aku dah booking seksiap dah melalui booking.com. So, bila sampai sana senang boleh direct ke hotel. Masa check in biasa jam 2 ptg.

Kalau nak murah boleh cari hostel atau homstay guna airbnb.com. Lagi murah rasanya.

3. Makanan/Minuman

Kat jepun nak cari makanan halal agak susah. Masa aku ke sana aku banyak bawak makanan segera dari Malaysia. Boleh beli banyak makanan segera mcam nasi goreng yang boleh di panaskan. Kat tesco banyak jual yang dalam pax kecil. Senang di bawa dan senang utk makan.

Kalu gi ramai2 boleh bawak je periuk nasi. Aku jenis malas nak masak jadi bawak yg instant jer. Lagi satu makanan kat sana agak mahal. Dan kalau korang nak merasa makanan kat sana boleh cari kedai india muslim. Tak banyak tapi ada lah jugak. boleh tanya kat hotel.

4. Train

Train kat tokyo memang efisen. Tapi agak crowded sikit. Walaupun crowded tapi x crowded macm kat malaysia. Orang sana sangat berbudi bahasa. Rasa selamat naik train. Most of tempat yang menarik sekitar tokyo boleh naik train jer.

5. Teksi

Teksi dia pun boleh tahan mahal. Meter diorang cepat je bergerak…heheh macam aiyaq..

6. Toilet

Sediakan wet tisu kalau boleh seba kat sana faham2 lah main calet jer.

7. Pakaian

Masa aku ke Tokyo bulan mei dan masuk musim panas. Pakain masa tu macam kat malaysia tapi kalau ke jepun musim sejuk lebihg baik sediakan baju tebal2. Orang kata kat sana shopping murah sikit. Aku tak pasti lah sebab aku x shopping kat sana duit habis ke europe. hahaha

IMG_4194
Ueno Park. Macam kat Putrajaya kan..hehheh

Tempat Menarik di Tokyo Jepun

  • Shinjuku Gyoen National Garde
  • Sensoji Temple dan Nakasime Street
  • Tokyo Disneyland dan Disneysea
  • Shibuya
  • Meiji Shrine
  • Yoyogi Park
  • Akihabara
  • Gunung Fuji
  • Odaiba
  • Tokyo Skytree
  • Harajuku dan Omotesando
  • Ueno Park
  • Shinjuku

Namun x semua tempat ni aku sempat pergi sebab penat baru balik dari jelajah eropah. So aku jalan2 tempat yang dekat dengan aku je masa tu.

Aku pergi baru habis musim bunga. Tak ada banyak pic yang awesome. Kebanyakkan gambar aku amik macam kat putrajaya je. Sebab tu tak excited nak kongsi banyak gambar di tokyo nih.

IMG_3843
Shibuya
IMG_3856
Meiji Shrine
IMG_3863
Meiji Shrine
IMG_3866
Ni lah dia teh oashi…Sedap…Meiji Shrine. Aku ada beli tapi x minum lagi sampai sekrang
IMG_3883
Taikeshita Street. Crowded gila org kat sini. nak berjalan pun susah
IMG_3887
Shibuya
IMG_3888
Hanchiko. Anjing ni pames tau..kisah sedih
IMG_3903
My mom. aku bawak makan kat kedai india muslim. susah gila nak cari tempat ni. Aku lupa nama kedai ni.
IMG_3915
Taito & Edogawa
IMG_3944
Taito & Edogawa. Kira macam petaling street kot. tapi barang mahal kat sini.
IMG_3949
Taito & Edogawa
IMG_3953
Taito & Edogawa
IMG_3970
Taito & Edogawa. Ramai gila org beratur kat temple nih
IMG_4125
Tak igt nama jambatan nih.
IMG_4215
Menara Tokyo wktu malam
IMG_4136
Tokyo
IMG_4160
Ueno Park. Kalau musim bunga atau autumn tempat ni sgt cantik. musim panas macam kat putrajaya
IMG_4175
Ueno Park. Rasa nak beli tapi x berani
IMG_4194
Ueno Park
IMG_4208
Tokyo
IMG_4234
Cuti dah habis bro…time to fly back Malaysia…

Till Then Jumpa lagi…. Jepun merupakan salah satu negara yang paling best untuk di lawati..Maybe lepas ni aku nak target Hokaido dan Sapporo pulak…

#TIPTRAVEL: SEWA POCKET WIFI SEBELUM FLY!!! BOLEH SEWA POCKET WIFI DI SINI
#BERTUKAR KEPADA WORDPRESS? BOLEH BELI HOSTING DAN DOMAIN DI DIGITALPREFIX

 

 

8 Comments on “Tip dan Tempat Menarik di Tokyo Jepun | 5D4N in Tokyo”

Leave a Reply to Mie Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge