IMG_0311
Long Beach Perhentian Kecil

Bajet ke Pulau Perhentian, Terengganu | Sempena cuti merdeka 2015 pulau perhentian terengganu menjadi destinasi percutian hujung minggu bersama rakan-rakan universiti kali ini.

Percutian yang mengambil masa hanya 3 hari 2 malam kali ini memang agak berbeza menadangkan percutian aku kali ini agak bajet sikit. So everything memang kena bajet lah. So untuk entry kali ini memang sesuai untuk korang yang low bajet untuk ke pulau perhentian.

Tidak bermakna dengan low bajet ni korang kena low enjoy jugak. Kadang-kadang kita akan lebih enjoy dengan bajet yang rendah berbanding bajet yang tinggi.

IMG_0008
Kampung Nelayan Pulau Perhentian

Memandangkan kali ini aku pergi dengan group tahap enjoy aku ni memang agak tinggi jugak. Macam-macam aktiviti yang sempat kami buat.

Sakarang ni sementara masih lagi fresh ingatan aku untuk setiap bajet yang aku guna di perhentian lebih elok aku kongsi terus dengan dalam blog ni.

IMG_0060
Jam 6.30 pagi (Long Beach Perhentian Kecil)

Bajet ke Pulau Perhentian, Terengganu

RM300

  • Chalet
  • Feri (pergi balik)
  • Breakfast 2x
  • Lunch 2x
  • Dinner 2x
  • Pakej Snorkeling

RM15

  • Sewa Jeket dan alat snorkeling utk last day. Kot2 korang nak snorkeling kat perhentian kecil

RM20

  • Beli jajan wak makan tepi pantai

RM30

  • beli hadiah utk sesi tukar2 hadiah

Ok tu je lah bajet aku ke pulau perhentian (perhentian kecil) kali ni. Jauh lebih murah berbanding last time aku pergi di Perhentian besar sebelum ni.

Ok dah setel part bajet aku kongsi kan sedikit gambar2 kami bersuka ria di Pulau Perhentian.

Ok sebelum tu aku nak kongsikan sedikit perbezaan di antara perhentian besar dengan perhentian kecil.

IMG_9704
Perhentian Kecil

Perhentian Besar

  • Sesuai untuk bersantai dan family.
  • Lebih tenang dan releks.
  • Pantai lebih landai sesuai untuk kanak2

Perhentian Kecil

  • More kepada party dan untuk orang-orang muda.
  • Ada banyak pub (Long beach)
  • Pantai cantik
  • Macam kat oversea. Ptg2 ramai mat saleh/minah saleh duk berjemur tepi pantai
  • Ada kincir angin. Lebih kurang 20 minit berjalan. Nice View

Chalet, Resort dan Hotel

  • Perhentian Island Resort (Perhentian Besar) RECOMMENDED FOR HIGH BUDGET
  • Coral View Island (Perhentian Besar)
  • Tuna Bay (Perhentian Besar)
  • Bubu Villa (Perhentian Kecil)
  • Bubu Long Beach (Perhentian Kecil)
  • Fatimah Chalet (Perhentian Kecil) HIGHLY NOT RECOMMENDED 
  • Amelia Chalet (Perhentian Kecil) RECOMMENDED FOR LOW BUDGET
  • Sharila Resort (Perhentian Kecil)

Ok proceed dengan gambar2.

perhentian2
Pulau Perhentian
perhentian
Long Beach
perhentian3
Long Beach
perhentian5
Long Beach
PERHENTIAN1
View from Kincir Angin

PERHENTIAN12 Kincir Angin[/caption

Untuk tempahan Hotel dan Resort korang boleh tempah melalui hotelscombined untuk bandingkan setiap harga hotel. Boleh jimat dan dapatkan hotel terbaik dengan harga yg terendah.

Dapatkan tip dan info penting tentang travel di www.triphackerz.com

Sewa Pocket Wifi ketika travel di sini [Samurai Wifi] [Roaming Man]

Khidmat translate semua bahasa di VEQTA.com

Dapatkan Medical Insurance terbaik ketika travel di Medical Departures 

10 COMMENTS

  1. Kenapa ye fatimah chalet tu not highly recommended..sbab saya pergi aritu,best sgat…lau nk compare nga lain2..mungkin x elok utk bagi statement begitu di laman internet..owner dia melayu..sama sama kita martabatkan melayu..yg chinese tu x usah kata la kan..sebab saya p last year,mmg best..layanan pn ok..hehehe..just sharing..peace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge