4D3N in Gili Island, Lombok Indonesia

DSC_1746

4D3N in Gili Island, Lombok Indonesia

4D3N in Gili Island, Lombok Indonesia. Bersambung untuk episode 5 percutian 4 hari 3 malam aku di Lombok Indonesia. Percutian yang boleh dikatakan pra percutian sebelum aku jelajah Eropah nanti. [Episode 1] [Episode 2] [Episode 3] [Episode 4]

Untuk episode kali ini aku fokuskan kepada Gili island dimana hari ketiga aku berkesempatan untuk melepak dan merasai suasana meriah di Lombok.

untuk pengetahuan Gili Island ini terbahagi kepada 3 buah pulau kecil iaitu Gili Trawangan, Gili Air dan Gili Meno dan setiap Gili mempunyai kelebihan dan kunikan tersendiri, walaubagaimana pun aku hanya sempat ke satu gili sahaja iaitu gili trawangan.

DSC_1729

#GiliTrawangan #Lombok #projektravel #kelabbloggerbenashaari #travelog #travelinginstyle #kembaraFF

Gili Trawangan

Yang terbesar, paling maju dan paling meriah daripada tiga Kepulauan Gili, Gili Trawangan adalah juga salah satu tempat paling murah dan paling selamat di dunia untuk belajar menyelam, dengan banyak sekolah menyelam yang berwibawa untuk dipilih. Anda boleh berjalan kaki lilitan yang berpasir di pulau itu dalam kira-kira dua jam (atau berjalan dalam tempoh satu jam).

Gili Trawangan amat sesuai untuk korang yang sukakan susasa happening, Disini aku tengok dah more kepada Bali Island sebab terdapat banyak pub dan kelab malam, namun bagi yang tak suka suasana happneing macma ni korang boleh rasa snorkeling dan diving kat sni. memang sanagt cantik orang kata lah. Aku tak try pun sebab masa aku limited kat sana.

DSC_1731

#GiliTrawangan #Lombok #projektravel #kelabbloggerbenashaari #travelog #travelinginstyle #kembaraFF

Gili Meno

Yang paling kecil dan paling tenang dari tiga Gilis, Gili Meno dikatakan mempunyai pantai terbaik banyak pasir putih yang berselerak dengan pokok-pokok mencangkung, yang dikelilingi dengan air yang jernih. Ada suasana bulan madu yang pasti anda dapat merasa bahawa sebaik sahaja anda melangkah dari bot dan melihat pasangan bersantai di pantai, dan pondok beratapkan jerami untuk dua lapisan pantai di luar mereka.

Gili ni amat sesuai untuk honeymoon!!

DSC_1765

#GiliTrawangan #Lombok #projektravel #kelabbloggerbenashaari #travelog #travelinginstyle #kembaraFF

Gili Air

Gili Air adalah combination sempurna antara dua lagi Gili. kerana ia mempunyai kemudahan yang sama seperti Gili T dengan beberapa restoran dan sekolah menyelam yang sama francais. Gili air juga merupakan tempat yang sama dengan gili meno dinama mempunyai sedikit susana yang tenang amat sesuai untuk berehat.

Untuk sesiapa yang datang bercuti di Lombok aku sarankan luangkan masa sekurang kurangnya 2 hari di gili island kerana ianya memang puas hati. Aku hari tu agak kelam kabut sikit nak planning jadi aku hanya sempat luangkan masa sehari je kat gili island ni.

Lagipun hotel2 di sekitar gili island ni tak der lah mahal sangat.

Bawah ni antara pic yg sempat aku shoot…

DSC_1868

Tepi pantai, ramai mat saleh berjemur.

DSC_1865

ramai org lepak kat kedai tepi pantai. meriah

DSC_1861

tersnap

DSC_1854

meriah

DSC_1834

#GiliTrawangan #Lombok

DSC_1829

#Alone

DSC_1823

#GiliTrawangan #Lombok

DSC_1817

#GiliTrawangan #Lombok

DSC_1793

Elok timing.. tgh shoot tetiba dia lalu

DSC_1780

#GiliTrawangan #Lombok

DSC_1759

#GiliTrawangan #Lombok

DSC_1754

#GiliTrawangan #Lombok #cucimata

DSC_1753

#GiliTrawangan #Lombok

DSC_1728

#GiliTrawangan #Lombok

.
#TravelTip: Untuk Jimatkan belanja boleh sewa pocket wifi siap-siap dari Malaysia. Jimat & boleh kongsi ramai-ramai. Boleh sewa pocket wifi di Samurai Wifi. Untuk jimat apabila stay di Hotel boleh dapatkan Voucher Hotel dan diskaun di DiscountCodeHK.com. Apabila travel di musim sejuk boleh juga beli kelengkapan baju2 sejuk murah di PakaianMusimSejuk.com.
.
THIS WEBSITE SPONSORED & SUPPORT BY: 
DigitaI Prefix (Domain & Hosting) & #kelabbloggerbenashaari
.
“Every travel is a journey and every journey is a travel. No matter where you go, what you’re up to is a journey. Enjoy life, live with it and make peace of it. Our journey in life will end but not with our soul. Go beyond the journey and discover what life has to offer.”~Eacel Janubas~

7 Comments

  1. Aisyah

    March 7, 2016 at 8:30 PM

    Kalau teman-teman yang ingin bercuti ke Lombok boleh menggunakan perkhidmatan kami, WA +62 877 88 555 153 🙂

  2. rahimah

    July 22, 2015 at 9:58 AM

    Pantai macam ni ramai mat salleh suka cuma yang tak syoknya bila mereka ni ada kita dapat dosa cuci mata sekali he he.

  3. zaleha

    July 5, 2015 at 3:55 PM

    amboi banyak betul tu cuci mata.. :p
    anyway nice view & mesti 1 destinasi yang best utk honeymoon.

  4. akmal rusydi

    July 3, 2015 at 12:03 AM

    best juga lombok ni ye. biasa dok dengar anak dara kat Malasia ni kawen ngan orang lombok je..hihi

  5. Ani Haryani

    July 2, 2015 at 9:42 PM

    Cantik views, laut dia Subhanallah, cantik sangat!
    Ani Haryani recently posted..5 Tips Untuk Mengurangkan Pengambilan Gula Dalam MakananMy Profile

  6. Muhammad Khairuddin Lim

    July 2, 2015 at 4:40 PM

    best..ramai mat salleh di sini..
    Muhammad Khairuddin Lim recently posted..Kansai International Airport, OsakaMy Profile

  7. kakmahh

    July 2, 2015 at 10:55 AM

    Cantik kan Gili Trawangan akak suka sangat.
    kakmahh recently posted..Bagan Lalang , SepangMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge