4D3N in Gili Island, Lombok Indonesia

DSC_1746
4D3N in Gili Island, Lombok Indonesia

4D3N in Gili Island, Lombok Indonesia. Bersambung untuk episode 5 percutian 4 hari 3 malam aku di Lombok Indonesia. Percutian yang boleh dikatakan pra percutian sebelum aku jelajah Eropah nanti. [Episode 1] [Episode 2] [Episode 3] [Episode 4]

Untuk episode kali ini aku fokuskan kepada Gili island dimana hari ketiga aku berkesempatan untuk melepak dan merasai suasana meriah di Lombok.

untuk pengetahuan Gili Island ini terbahagi kepada 3 buah pulau kecil iaitu Gili Trawangan, Gili Air dan Gili Meno dan setiap Gili mempunyai kelebihan dan kunikan tersendiri, walaubagaimana pun aku hanya sempat ke satu gili sahaja iaitu gili trawangan.

DSC_1729
#GiliTrawangan #Lombok #projektravel #kelabbloggerbenashaari #travelog #travelinginstyle #kembaraFF

Gili Trawangan

Yang terbesar, paling maju dan paling meriah daripada tiga Kepulauan Gili, Gili Trawangan adalah juga salah satu tempat paling murah dan paling selamat di dunia untuk belajar menyelam, dengan banyak sekolah menyelam yang berwibawa untuk dipilih. Anda boleh berjalan kaki lilitan yang berpasir di pulau itu dalam kira-kira dua jam (atau berjalan dalam tempoh satu jam).

Gili Trawangan amat sesuai untuk korang yang sukakan susasa happening, Disini aku tengok dah more kepada Bali Island sebab terdapat banyak pub dan kelab malam, namun bagi yang tak suka suasana happneing macma ni korang boleh rasa snorkeling dan diving kat sni. memang sanagt cantik orang kata lah. Aku tak try pun sebab masa aku limited kat sana.

DSC_1731
#GiliTrawangan #Lombok #projektravel #kelabbloggerbenashaari #travelog #travelinginstyle #kembaraFF

Gili Meno

Yang paling kecil dan paling tenang dari tiga Gilis, Gili Meno dikatakan mempunyai pantai terbaik banyak pasir putih yang berselerak dengan pokok-pokok mencangkung, yang dikelilingi dengan air yang jernih. Ada suasana bulan madu yang pasti anda dapat merasa bahawa sebaik sahaja anda melangkah dari bot dan melihat pasangan bersantai di pantai, dan pondok beratapkan jerami untuk dua lapisan pantai di luar mereka.

Gili ni amat sesuai untuk honeymoon!!

DSC_1765
#GiliTrawangan #Lombok #projektravel #kelabbloggerbenashaari #travelog #travelinginstyle #kembaraFF

Gili Air

Gili Air adalah combination sempurna antara dua lagi Gili. kerana ia mempunyai kemudahan yang sama seperti Gili T dengan beberapa restoran dan sekolah menyelam yang sama francais. Gili air juga merupakan tempat yang sama dengan gili meno dinama mempunyai sedikit susana yang tenang amat sesuai untuk berehat.

Untuk sesiapa yang datang bercuti di Lombok aku sarankan luangkan masa sekurang kurangnya 2 hari di gili island kerana ianya memang puas hati. Aku hari tu agak kelam kabut sikit nak planning jadi aku hanya sempat luangkan masa sehari je kat gili island ni.

Lagipun hotel2 di sekitar gili island ni tak der lah mahal sangat.

Bawah ni antara pic yg sempat aku shoot…

DSC_1868
Tepi pantai, ramai mat saleh berjemur.
DSC_1865
ramai org lepak kat kedai tepi pantai. meriah
DSC_1861
tersnap
DSC_1854
meriah
DSC_1834
#GiliTrawangan #Lombok
DSC_1829
#Alone
DSC_1823
#GiliTrawangan #Lombok
DSC_1817
#GiliTrawangan #Lombok
DSC_1793
Elok timing.. tgh shoot tetiba dia lalu
DSC_1780
#GiliTrawangan #Lombok
DSC_1759
#GiliTrawangan #Lombok
DSC_1754
#GiliTrawangan #Lombok #cucimata
DSC_1753
#GiliTrawangan #Lombok
DSC_1728
#GiliTrawangan #Lombok

*******************************************

TIP TRAVEL KE OVERSEAS: Travel tanpa internet baik korang duk terperap kat dapur rumah korang jer. Unless korang ni jenis penyiasat sendirian atau pembunuh upahan. So untuk penjimatan semasa travel baik korang pi sewa SAIMURAI POCKET WIFI dulu sebelum fly...Coverage mantap jangan risau. InshaAllah boleh cover satu dunia.....

Share this post

7 thoughts on “4D3N in Gili Island, Lombok Indonesia

Post Comment

CommentLuv badge