Melancong ke Taiwan | Yilan County 3 Day 2 Night

R0012056

Melancong ke Taiwan | Yilan County 3 Day 2 Night

Melancong ke Taiwan | Yilan County 3 Day 2 Night. Buat kali kedua aku menjejakkan kaki di negara yang lebih di kenali sebagai The Heart of Asia. Perasaan ofcoz tak kan sama dengan first time sampai kat sini. Rasa lebih tenang dan lebih teratur memandangkan aku sudah pun familiar dengan sistem pengangkutan di sini.

Hari 1 : 

  • Tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Taiwan Taoyuan. 
  • Amon Lee (Wakil dari Yilan County Goverment) pick up me at the Airport 
  • Breakfast kat kedai tempatan taipei
  • Melawat Hsingtien Temple Taipei
  • Amon Lee hantar ke Stesen bas untuk ke Yilan
  • Sampai Yilan County Mr Lee Cheng Shui pick up dari stesen bas terus lunch di Senfu Lesure Farm 
  • Sanfu Leisure Farm (Lunch & Guide)

  • Fangyue Tea Farm (Guide & DIY workshop)

  • Balik rehat di Homestay Farmland BnB
  • Lepak di Pantai Su-oa Township (Menghadap Lautan Pacific)
  • Dinner @ Farmland B&B

Begitu lah lebih kurang itinerary untuk hari pertama, Walaupun agak padat tadi sedikit pun aku tak rasa penat. Dapat merasai susana kampung di tempat orang membuatkan aku lebih tenang apabila jauh dari suasana herut birut kota Kuala Lumpur. Terutama bila aku sampai di Senfu Lesure Farm.

Day 1 Yilan County – Community Zhongshan

Di Senfu Lesure Farm ni aku banyak belajar tentang serangga yang ada di sekeliling aku selama ini. Guide aku Mr. Cheng Shui dan Mr. Elephant banyak memebantu aku untuk menyerap suasana desa yilan county ni.

Bagi korang yang nak datang ke Yilan County ni boleh lah singgah di Senfu Lesure Farm. Kat sini juga ada homestay dan kedai souvenir yang diusaha sendiri oleh pemilik tempat ini.

R0012071

Hidangan ala Taiwan fresh dari ladang

11401522_10204674820654362_4260169579074203614_n

Senfu Lesure Farm.

Balik dari Senfu Lesure Farm aku rehat kejap mandi2 semua sebab dari atas flight lagi tak mandi badan pun rasa belangaih ok. Habis rehat aku terus ke pantai. Orang kata pantai kat belah timur taiwan ni cantik sebab betul2 menghadap lautan pacific.

READ  Regenerate Your Soul in Yilan City Taiwan

Lagi satu aku tertarik dengan pantai sini pasir dia berwarna hitam dan berkilau. Memang cantik sangat. batu bantai kat sini pulak bulat-bulat leper.haha aku tak tau nak describe macam mana nanti korang tengok lah gambar yer.

Balik dari pantai tu aku terus dinner disediakan kan oleh owner Farmland BnB. Makanan memang sedap fresh dari ladang owner ni sendiri. Semua sayur2 di ambil dari ladang belakang homestay.

Habis dinner aku terus masih bilik then rehat. Suasana malam kat sini memang sepi sebab kawasan luar bandar. So aku rehat je lah kat bilik.

1510515_10204730624009411_9131068740558423205_n

Taipei

 64267_10204730674970685_8910829735921097355_n1467350_10204730711811606_675612136155478541_n

IMG_8139

Misi Mencari labah labah…

IMG_8102

kenali jantina rama2…

IMG_8106

kena paksa sentuh punai rama2 weh…

IMG_8112

cantik labah2 ni…

IMG_8120

abaikan tangan berbulu itu

IMG_8137

yg hujung tu adalah labah2 ye. Sungguh berkesan penyamaran labah2 ni

R0012027

kumpang ni memang sangat banyak kat sini. Sampai boleh terbang atas kepala korang

R0012066

Ending with happy dinner

.
#TIPTRAVEL: SEWA POCKET WIFI SEBELUM FLY!!! BOLEH SEWA POCKET WIFI DI SINI
THIS WEBSITE SPONSORED BY: 
DigitaI Prefix (Domain & Hosting) & Samurai Wifi
SUPPORT BY:
#kelabbloggerbenashaari
POWER BY:  
Malaysia Tourism, Korea Tourism Organization, Skyscanner, Wonderful Indonesia
.

Winner of Favourite Travel Blog 2013 and Runner up Best Travel Blog 2014 in Malaysia Social Media Week (MSMW). A Telco Engineer by Profession. A Blogger and Traveler by Passion.

10 Comments

  1. rahimah

    June 27, 2015 at 8:02 AM

    bestnya tengok labah-labah warna oren tu.bawak anak pergi sini tengok serangga-serangga ni pun best. bahasa mereka guna bahasa mandarinkan? mesti bunyinya sedap..dulu saya boleh cakap mandarin sekarang dah berkarat hu hu
    rahimah recently posted..Airasia Sedang Buat Promosi.Tempah Tiket Tambang Murah Sekarang !My Profile

    • Faizal Fredley

      June 27, 2015 at 1:43 PM

      ah aaa…depa pakai mandarin..berkarat pom ada basic ok latu..dari saya x payah sepatah haram…

  2. Zul

    June 26, 2015 at 5:16 PM

    2 kali bak hang.. Untunglaa.. Sdap ore.. Jale sokmo.. Lpas ni mano plop?

    • Faizal Fredley

      June 27, 2015 at 1:44 PM

      x dak dah….masa utk keja lak..cuti dah hbs dah…

  3. Liyana

    June 26, 2015 at 7:28 AM

    wah, best nya melawat area2 kampung kat taiwan ni.. Cantik batu kat pantai tu..
    Liyana recently posted..Juadah Ramadhan: Roti John Sedap, Senang dan SimpleMy Profile

    • Faizal Fredley

      June 27, 2015 at 1:45 PM

      ah aaa batu kat sana cantik..rasa nak wak balik utk deco halaman rumah jer..

  4. titan

    June 26, 2015 at 12:14 AM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge