Melancong ke Taiwan | Yilan County 3 Day 2 Night

R0012056
Melancong ke Taiwan | Yilan County 3 Day 2 Night

Melancong ke Taiwan | Yilan County 3 Day 2 Night. Buat kali kedua aku menjejakkan kaki di negara yang lebih di kenali sebagai The Heart of Asia. Perasaan ofcoz tak kan sama dengan first time sampai kat sini. Rasa lebih tenang dan lebih teratur memandangkan aku sudah pun familiar dengan sistem pengangkutan di sini.

Hari 1 : 

  • Tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Taiwan Taoyuan. 
  • Amon Lee (Wakil dari Yilan County Goverment) pick up me at the Airport 
  • Breakfast kat kedai tempatan taipei
  • Melawat Hsingtien Temple Taipei
  • Amon Lee hantar ke Stesen bas untuk ke Yilan
  • Sampai Yilan County Mr Lee Cheng Shui pick up dari stesen bas terus lunch di Senfu Lesure Farm 
  • Sanfu Leisure Farm (Lunch & Guide)

  • Fangyue Tea Farm (Guide & DIY workshop)

  • Balik rehat di Homestay Farmland BnB
  • Lepak di Pantai Su-oa Township (Menghadap Lautan Pacific)
  • Dinner @ Farmland B&B

Begitu lah lebih kurang itinerary untuk hari pertama, Walaupun agak padat tadi sedikit pun aku tak rasa penat. Dapat merasai susana kampung di tempat orang membuatkan aku lebih tenang apabila jauh dari suasana herut birut kota Kuala Lumpur. Terutama bila aku sampai di Senfu Lesure Farm.

Day 1 Yilan County – Community Zhongshan

Di Senfu Lesure Farm ni aku banyak belajar tentang serangga yang ada di sekeliling aku selama ini. Guide aku Mr. Cheng Shui dan Mr. Elephant banyak memebantu aku untuk menyerap suasana desa yilan county ni.

Bagi korang yang nak datang ke Yilan County ni boleh lah singgah di Senfu Lesure Farm. Kat sini juga ada homestay dan kedai souvenir yang diusaha sendiri oleh pemilik tempat ini.

R0012071
Hidangan ala Taiwan fresh dari ladang
11401522_10204674820654362_4260169579074203614_n
Senfu Lesure Farm.

Balik dari Senfu Lesure Farm aku rehat kejap mandi2 semua sebab dari atas flight lagi tak mandi badan pun rasa belangaih ok. Habis rehat aku terus ke pantai. Orang kata pantai kat belah timur taiwan ni cantik sebab betul2 menghadap lautan pacific.

Lagi satu aku tertarik dengan pantai sini pasir dia berwarna hitam dan berkilau. Memang cantik sangat. batu bantai kat sini pulak bulat-bulat leper.haha aku tak tau nak describe macam mana nanti korang tengok lah gambar yer.

Balik dari pantai tu aku terus dinner disediakan kan oleh owner Farmland BnB. Makanan memang sedap fresh dari ladang owner ni sendiri. Semua sayur2 di ambil dari ladang belakang homestay.

Habis dinner aku terus masih bilik then rehat. Suasana malam kat sini memang sepi sebab kawasan luar bandar. So aku rehat je lah kat bilik.

1510515_10204730624009411_9131068740558423205_n
Taipei

 64267_10204730674970685_8910829735921097355_n1467350_10204730711811606_675612136155478541_n

IMG_8139
Misi Mencari labah labah…
IMG_8102
kenali jantina rama2…
IMG_8106
kena paksa sentuh punai rama2 weh…
IMG_8112
cantik labah2 ni…
IMG_8120
abaikan tangan berbulu itu
IMG_8137
yg hujung tu adalah labah2 ye. Sungguh berkesan penyamaran labah2 ni
R0012027
kumpang ni memang sangat banyak kat sini. Sampai boleh terbang atas kepala korang
R0012066
Ending with happy dinner

*******************************************

TIP TRAVEL KE OVERSEAS: Travel tanpa internet baik korang duk terperap kat dapur rumah korang jer. Unless korang ni jenis penyiasat sendirian atau pembunuh upahan. So untuk penjimatan semasa travel baik korang pi sewa SAIMURAI POCKET WIFI dulu sebelum fly...Coverage mantap jangan risau. InshaAllah boleh cover satu dunia.....

Share this post

10 thoughts on “Melancong ke Taiwan | Yilan County 3 Day 2 Night

Post Comment

CommentLuv badge