Tip and Itinerary di Lombok Indonesia | 4D3N in Lombok

IMG_1723
Pakej, Tip and Itinerary di Lombok Indonesia | Laman Kila Senggigi Resort

Tip and Itinerary di Lombok Indonesia | 4D3N in Lombok. Awal april 2015 yang lepas sempat juga aku ambil short vacation sebelum jelajah eropah selama 3 minggu. Pre vacation orang kata untuk ambil mood bercuti. Dah alang-alang Air Asia sedang buat promo terus aku grab. Harga tiket hanya RM99 sehala. Murah gila kan… Tapi Air Asia kalau dalam asia tenggara boleh lah naik. Kalau jauh-jauh aku sarankan another airlines.

IMG_1782
Baru lepas check in. Garden View. RM300++ per night

Berbalik kepada cerita di lombok. Actually aku dah ada update sedikit pasal trip aku ke lombok tempoh hari, Nak baca boleh ke link ni Trip ke Lombok Indonesia | Kembara FF 2015

Untuk post kali ini aku nak kongsi kan sedikit Trip ke Lombok Indonesia | Kembara FF 2015. Bagi aku pakej yang korang ambil haruslah berbaloi dengan bayaran yang korang dapat. lagipom ianya bagi menjamin setiap aktiviti korang kat sana berbaloi.

IMG_1945
Sunset di Kila Sengigi Resort. Sebelah sana adalah Pulau Bali
IMG_1951
Sunset di Kila Sengigi Resort

Aku sarankan kalau korang ambil pakej selama 4 hari 3 malam korang boleh bermalam 1 malam di sebelah senggigi dah lagi 2 malam gi belah Gili bagi yang suka happening. bagi yang suka ketenangan korang boleh stay di Senggigi dan boleh amik day tour ke Gili island.

Untuk pakej yang aku ambil hari tu 3 malam berturut turut aku stay di Kila Senggigi Beach Lombok. Rasa agak menyesal juga sepatutnya aku hanya amik satu masa sahaja di senggigi. Lagi dua amalm aku stay di Gili.

DSC_1669
Air Terjun Rinjani belah bawah. 10 minit jalan kaki
IMG_1818
Air Terjun Rinjani bahagian atas. 30 minit jalan kaki

Dibawah ini aku kongsi kan Pakej Percutian ke Lombok 4 Hari 3 Malam yang aku ambil.

Hari -1 : TIBA DI LOMBOK + CHECK IN HOTEL (maybe boleh skip kot part ni kalau korang jenis bukan jiwa seni macam aku sebab agak boring)

  • Hari pertama setelah samapai di Air Port seelokkan korang boleh start tour jika korang sampai awal. Tour biasanya diorang akan bawa ke ke perkampungan tradisional Sasak di Kuta.
  • Then diorang akan bawa ke pantai pasir putih di Kuta dan Tanjung A’an.
  • Makan siang disiapkan di Lokal restaurant
  • Mengunjungi Kampung Banyumulek yang terkenal sebagai pusat kerajinan gerabah (keramik) dari tanah liat dan proses pembuatannya dapat dilihat langsung
  • Kampung Banyumulek yang terkenal sebagai pusat kerajinan gerabah (keramik) dari tanah liat dan proses pembuatannya dapat dilihat langsung.

Tiba di bandara di Selaparang dan dijemput langsung di antar ke hotel untuk bermalam.

Hari -2 :  FULL DAY 

  • Boleh ke Air Terjun Rinjani. Lebih kurang 30 minit mendaki untuk ke Air Terjun Rinjani. Tapi memang puas hati sangat walaupun penat nak mendaki. Walaubagaimanapun jalan ke air terjun tu cantik.
  • Hari kedua aku rasa maybe sampai petang kot korang kat air terjun tu.

Hari -3 : FULL DAY GILI TRAWANGAN TOUR 

  • Makan pagi dihotel, kemudian dilanjutkan dengan perjalanan tour melewati Malimbu dengan pemandangan laut yang mempesona menuju pelabuhan Bangsal/Teluk Kode dengan menggunakan perahu mesin ( Outrigger boat ) menuju sebuah pulau yang indah dan cantik yaitu Gili Trawangan. Sampai di pulau dapat menikmati keindahan  alam Gili unutk berenang , snorkeling , berjemur atau santai. Setelah menikmati keindahan pemandangan alam bawah laut , kemudian menikmati makan siang yang disiapkan di lokal restorant. Aktifiats lain yang bisa dinikmati seperti : Canoe , Naik Kuda , Naik Cidomo , Naik Sepeda ( biaya sendiri ).Sore hari kembali berlayar menuju Bangsal/ Teluk Kode selama 30 menit dimana kendaraan sudah menunggu.
  • Hutan Pusuk pass sambil melihat dan bercanda dengan monyet yang jinak sambil memberi makan mereka. Sore hari tiba di hotel dan acara bebas.

Hari -4 : CHECK OUT & TRANSFER KE AIRPORT 

  • Makan pagi di hotel, acara bebas sampai waktunya diantar kembali ke Airport untuk perjalanan selanjutnya.
Processed with VSCOcam with c1 preset
Merenung masa depan katenyer…hehe
IMG_1916
Alone sangat kan..
IMG_1904
menanti sunsert di Kila Senggigi Resort
DSC_1706
Monkey Island

Tips

  • Bagi jenis yang tak suka seni macam aku day 1 tu korang boleh ke pantai pink. Sebab bagi aku nak melawat tempat tradisional ni agak bosan kot.
  • Air Terjun Rinjani wajib pergi. Tu lambang lombok kot.
  • Bagi yang suka happening boleh stay di Gili Island.
  • Bagi yang nak tgk sunset atau untuk honeymoon boleh stay di area Senggigi.
IMG_1874
Sunset di Kila Senggigi Resort
IMG_1804
Air Terjun Rinjani

 

IMG_1984
check out. Serius puas hati stay di Kila Senggigi Resort.

Untuk tempahan boleh terus hubungi direct Encik MOHD (019 —–) atau email [email protected] lagi murah dah itinerary boleh di ubah mengikut kehendak sendiri.

*******************************************

TIP TRAVEL KE OVERSEAS: Travel tanpa internet baik korang duk terperap kat dapur rumah korang jer. Unless korang ni jenis penyiasat sendirian atau pembunuh upahan. So untuk penjimatan semasa travel baik korang pi sewa SAIMURAI POCKET WIFI dulu sebelum fly...Coverage mantap jangan risau. InshaAllah boleh cover satu dunia.....

Share this post

20 thoughts on “Tip and Itinerary di Lombok Indonesia | 4D3N in Lombok

  1. Yang punya plan cuti ke Lombok, jom bertanya info destinasi yang bagus kat Lombok, info hotel, harga transport, atau harga pakej Lombok sama kami je.
    via WA: +62-878-6000-1036 atau
    email: [email protected]
    Web: http://www.lombokfuntravel.com

    PROFESIONAL | TERPERCAYA

    Reply
  2. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Elang Lombok Tour.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke LOMBOK ISLAND, jangan risau hati sila hubungi :

    ELANG LOMBOK TOUR
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Lombok island dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, ELANG LOMBOK TOUR menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    AFFANDI
    BBM 51fd8768 / IG : @pariwisatalombok
    Mobile : +62 8223 771 6583 ( WhatsApp )

    Reply
  3. Boleh x dapatkan nomber Encik Mohd? Kami akan bercuti pada Ogos 2016. Boleh send email kpd saya [email protected][email protected][email protected].

    Terima kasih

    Reply
  4. salam, boleh share nama dan contact pak supir di Lombok. terima kasih.
    [email protected]

    Reply
  5. Salam sejahtera Tuan / Puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat
    Call : +6282214441280
    +6282216270779
    WhatsApp : +6282214441280
    +6282216270779
    Email : [email protected]
    Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
    Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

    Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

    Reply
  6. Salam sejahtera Tuan / Puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat
    Call : +6282214441280
    +6282216270779
    WhatsApp : +6282214441280
    +6282216270779
    Email : [email protected]
    Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
    Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

    Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

    Reply
  7. Boleh berikan no. En Mohd. Sy nk gi April 2016. Sapa nak share lg citer pasal lombok boleh emel sy [email protected]

    Reply
    1. Salam ”
      Bagi rekan” yg mo bercuti ke pulau lombok kami zultransport,siap mengantar anda ke smua tujuan obyek wisata yg ada di pulau lombok cal or via watshap + 62 8223 7711 304
      Zullombok transport

      Reply

Post Comment

CommentLuv badge