Tip and Itinerary di Lombok Indonesia | 4D3N in Lombok - Faizal Fredley

Tip and Itinerary di Lombok Indonesia | 4D3N in Lombok

IMG_1723

Pakej, Tip and Itinerary di Lombok Indonesia | Laman Kila Senggigi Resort

Tip and Itinerary di Lombok Indonesia | 4D3N in Lombok. Awal april 2015 yang lepas sempat juga aku ambil short vacation sebelum jelajah eropah selama 3 minggu. Pre vacation orang kata untuk ambil mood bercuti. Dah alang-alang Air Asia sedang buat promo terus aku grab. Harga tiket hanya RM99 sehala. Murah gila kan… Tapi Air Asia kalau dalam asia tenggara boleh lah naik. Kalau jauh-jauh aku sarankan another airlines.

IMG_1782

Baru lepas check in. Garden View. RM300++ per night

Berbalik kepada cerita di lombok. Actually aku dah ada update sedikit pasal trip aku ke lombok tempoh hari, Nak baca boleh ke link ni Trip ke Lombok Indonesia | Kembara FF 2015

Untuk post kali ini aku nak kongsi kan sedikit Trip ke Lombok Indonesia | Kembara FF 2015. Bagi aku pakej yang korang ambil haruslah berbaloi dengan bayaran yang korang dapat. lagipom ianya bagi menjamin setiap aktiviti korang kat sana berbaloi.

IMG_1945

Sunset di Kila Sengigi Resort. Sebelah sana adalah Pulau Bali

IMG_1951

Sunset di Kila Sengigi Resort

Aku sarankan kalau korang ambil pakej selama 4 hari 3 malam korang boleh bermalam 1 malam di sebelah senggigi dah lagi 2 malam gi belah Gili bagi yang suka happening. bagi yang suka ketenangan korang boleh stay di Senggigi dan boleh amik day tour ke Gili island.

Untuk pakej yang aku ambil hari tu 3 malam berturut turut aku stay di Kila Senggigi Beach Lombok. Rasa agak menyesal juga sepatutnya aku hanya amik satu masa sahaja di senggigi. Lagi dua amalm aku stay di Gili.

DSC_1669

Air Terjun Rinjani belah bawah. 10 minit jalan kaki

IMG_1818

Air Terjun Rinjani bahagian atas. 30 minit jalan kaki

Dibawah ini aku kongsi kan Pakej Percutian ke Lombok 4 Hari 3 Malam yang aku ambil.

Hari -1 : TIBA DI LOMBOK + CHECK IN HOTEL (maybe boleh skip kot part ni kalau korang jenis bukan jiwa seni macam aku sebab agak boring)

  • Hari pertama setelah samapai di Air Port seelokkan korang boleh start tour jika korang sampai awal. Tour biasanya diorang akan bawa ke ke perkampungan tradisional Sasak di Kuta.
  • Then diorang akan bawa ke pantai pasir putih di Kuta dan Tanjung A’an.
  • Makan siang disiapkan di Lokal restaurant
  • Mengunjungi Kampung Banyumulek yang terkenal sebagai pusat kerajinan gerabah (keramik) dari tanah liat dan proses pembuatannya dapat dilihat langsung
  • Kampung Banyumulek yang terkenal sebagai pusat kerajinan gerabah (keramik) dari tanah liat dan proses pembuatannya dapat dilihat langsung.

Tiba di bandara di Selaparang dan dijemput langsung di antar ke hotel untuk bermalam.

Hari -2 :  FULL DAY 

  • Boleh ke Air Terjun Rinjani. Lebih kurang 30 minit mendaki untuk ke Air Terjun Rinjani. Tapi memang puas hati sangat walaupun penat nak mendaki. Walaubagaimanapun jalan ke air terjun tu cantik.
  • Hari kedua aku rasa maybe sampai petang kot korang kat air terjun tu.

Hari -3 : FULL DAY GILI TRAWANGAN TOUR 

  • Makan pagi dihotel, kemudian dilanjutkan dengan perjalanan tour melewati Malimbu dengan pemandangan laut yang mempesona menuju pelabuhan Bangsal/Teluk Kode dengan menggunakan perahu mesin ( Outrigger boat ) menuju sebuah pulau yang indah dan cantik yaitu Gili Trawangan. Sampai di pulau dapat menikmati keindahan  alam Gili unutk berenang , snorkeling , berjemur atau santai. Setelah menikmati keindahan pemandangan alam bawah laut , kemudian menikmati makan siang yang disiapkan di lokal restorant. Aktifiats lain yang bisa dinikmati seperti : Canoe , Naik Kuda , Naik Cidomo , Naik Sepeda ( biaya sendiri ).Sore hari kembali berlayar menuju Bangsal/ Teluk Kode selama 30 menit dimana kendaraan sudah menunggu.
  • Hutan Pusuk pass sambil melihat dan bercanda dengan monyet yang jinak sambil memberi makan mereka. Sore hari tiba di hotel dan acara bebas.

Hari -4 : CHECK OUT & TRANSFER KE AIRPORT 

  • Makan pagi di hotel, acara bebas sampai waktunya diantar kembali ke Airport untuk perjalanan selanjutnya.
Processed with VSCOcam with c1 preset

Merenung masa depan katenyer…hehe

IMG_1916

Alone sangat kan..

IMG_1904

menanti sunsert di Kila Senggigi Resort

DSC_1706

Monkey Island

Tips

  • Bagi jenis yang tak suka seni macam aku day 1 tu korang boleh ke pantai pink. Sebab bagi aku nak melawat tempat tradisional ni agak bosan kot.
  • Air Terjun Rinjani wajib pergi. Tu lambang lombok kot.
  • Bagi yang suka happening boleh stay di Gili Island.
  • Bagi yang nak tgk sunset atau untuk honeymoon boleh stay di area Senggigi.
IMG_1874

Sunset di Kila Senggigi Resort

IMG_1804

Air Terjun Rinjani

 

IMG_1984

check out. Serius puas hati stay di Kila Senggigi Resort.

Untuk tempahan boleh terus hubungi direct Encik MOHD (019 —–) atau email msyafii223@yahoo.com lagi murah dah itinerary boleh di ubah mengikut kehendak sendiri.

“Every travel is a journey and every journey is a travel. No matter where you go, what you’re up to is a journey. Enjoy life, live with it and make peace of it. Our journey in life will end but not with our soul. Go beyond the journey and discover what life has to offer.”~Eacel Janubas~

22 Comments

  1. Ramli Lombok Fun

    January 18, 2017 at 4:09 PM

    Yang punya plan cuti ke Lombok, jom bertanya info destinasi yang bagus kat Lombok, info hotel, harga transport, atau harga pakej Lombok sama kami je.
    via WA: +62-878-6000-1036 atau
    email: info.lombokfun@gmail.com
    Web: http://www.lombokfuntravel.com

    PROFESIONAL | TERPERCAYA

  2. AFFANDI

    October 2, 2016 at 7:59 AM

    Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Elang Lombok Tour.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke LOMBOK ISLAND, jangan risau hati sila hubungi :

    ELANG LOMBOK TOUR
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Lombok island dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, ELANG LOMBOK TOUR menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    AFFANDI
    BBM 51fd8768 / IG : @pariwisatalombok
    Mobile : +62 8223 771 6583 ( WhatsApp )

  3. Uncle Zuan

    August 2, 2016 at 10:51 PM

    adeh tak sampai sampai lagi lombok. dari tahun lepas plan nk ke sini
    Uncle Zuan recently posted..Eksplorasi Kepulauan Mersing Bersama Oh JalanMy Profile

  4. Aisyah

    March 7, 2016 at 8:01 PM

    Kalau teman-teman yang ingin bercuti ke Lombok boleh menggunakan perkhidmatan kami, WA +62 877 88 555 153 🙂

  5. nabil

    December 21, 2015 at 8:55 PM

    boleh dptkan no tel en mohd untuk tempahan tour di lombok?

    • Siti Rohmah Marsidi

      March 18, 2017 at 5:36 PM

      Saya & suami akan bercuti ke Lombok pd 11-14 Mei 2017…sila hantar quotation utk kenderaan & makan

  6. Nur Khairunnisa

    November 25, 2015 at 1:29 PM

    Boleh x dapatkan nomber Encik Mohd? Kami akan bercuti pada Ogos 2016. Boleh send email kpd saya pinq_gurl@yahoo.com/nurkhairunnisa180390@gmail.com/n.khairunnisa90@ymail.com..

    Terima kasih

    • zullombok

      March 10, 2016 at 11:01 AM

      Salam
      Kami zullombok transport sopir jasa wisata transport yg ada di pulau lombok…cal or via watshap + 62 8223 7711 304
      Zullombok tunggu ya…salam
      zullombok recently posted..Hello world!My Profile

      • amir bin ali

        May 1, 2017 at 1:33 AM

        zul ni lombok mna? mcam knal aja lombok barat org tunjang polak ke?

  7. Farahwahidah Ibrahim

    November 5, 2015 at 10:41 AM

    Package 4 hari 3 malam.berapa harganya

  8. nurul

    October 13, 2015 at 2:30 PM

    salam. klu nak ke lombok ni. dri segi tips or parking kte kene prepared or supir / travel agent kene sediakan..

  9. Mohamad hazlan

    September 9, 2015 at 3:49 PM

    salam, boleh share nama dan contact pak supir di Lombok. terima kasih.
    landin1751@yahoo.com

  10. dhani bandung

    September 4, 2015 at 10:40 PM

    Salam sejahtera Tuan / Puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat
    Call : +6282214441280
    +6282216270779
    WhatsApp : +6282214441280
    +6282216270779
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
    Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

    Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

  11. dhani bandung

    August 23, 2015 at 8:16 PM

    Salam sejahtera Tuan / Puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat
    Call : +6282214441280
    +6282216270779
    WhatsApp : +6282214441280
    +6282216270779
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
    Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

    Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

  12. Belang Tarung

    August 11, 2015 at 1:22 PM

    peh rm99 sehala memang terbaik lah macam naik teksi kl-pulau tioman pun lg mahal

  13. Dahlia

    August 8, 2015 at 11:39 AM

    Boleh berikan no. En Mohd. Sy nk gi April 2016. Sapa nak share lg citer pasal lombok boleh emel sy daisyisdahlia@gmail.com

    • zullombok

      March 10, 2016 at 10:52 AM

      Salam ”
      Bagi rekan” yg mo bercuti ke pulau lombok kami zultransport,siap mengantar anda ke smua tujuan obyek wisata yg ada di pulau lombok cal or via watshap + 62 8223 7711 304
      Zullombok transport

  14. nasslimdiet2

    August 5, 2015 at 5:14 PM

    Aritu tengok kat tv baru tau lombok ni memang best. nanti kalau nak pi boleh rujuk blog ni.
    nasslimdiet2 recently posted..Kebaikan GC TeaMy Profile

  15. Yanty Lee

    May 21, 2015 at 10:48 AM

    Alahai jellly nya.. ntah jadi pergi ke tidakla ke Lombok ni nanti..
    Yanty Lee recently posted..Hari 1 : Bercuti di Pulau Mabul – Dragon Inn , SempornaMy Profile

  16. Kereta Sewa Di Shah Alam

    May 20, 2015 at 4:34 AM

    Lombok ni antara pulau yang tercantik kat Indonesia. Makanan pun banyak sedap-sedap. Orang malaysia sendiri ada bukak restoran kat sana.

  17. rahimah

    May 12, 2015 at 8:55 AM

    Tak pernah ke Lombok. Banyak benar kes pasal Lombok di negara kita. Tapi gambar sunset tu cantik sangat.
    rahimah recently posted..3 Tips Bagaimana Memilih Pakaian Musim Sejuk Thermal Yang Betul.My Profile

  18. blogger lelaki

    May 11, 2015 at 12:25 PM

    menarik juga tempat di lombok ni
    blogger lelaki recently posted..Sakit LututMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge