SHARE

Percutian ke UK (London) | Kembara Eropah 15 Hari 6 Negara. Untuk episode kali ini merupakan sambungan daripada trip ke europe di manchester. Sebenarnya aku terlebih dahulu singgah di london setelah direct dari Air Port CDG Paris dengan Euro Star. Namun dari London aku terus ke Manchester untuk memulakan journey aku bermula dari Manchester.

Di London juga aku dah muka belajar menggunakan tube underground. Sebenarnya tak susah pun nak guna tube ni. Bila dah faham konsep dia InshaAllah korang boleh ke mana-mana hanya menggunakan train sahaja sangat senang sangat.

Setelah sampai ke London dari Manchester aku terus ke Heathrow terminal 2 untuk bersama geng lain dari selamatbercuti.com yang dinamakan Taste of Europe with Faiz Dicke.

IMG_2681
HYDE PARK LONDON
IMG_2557
dapat makan nasi sedap giler walaupun tawar sikit.heheh
IMG_2546
ibis hotel london. Kira selesa gak lah
IMG_2547
IBIS HOTEL LONDON EXCEL
IMG_2551
ROYAL VICTORIA DOCK
IMG_2552
ROYAL VICTORIA DOCK
IMG_2571
TOWER BRIDGE

Ok dari Heathrow kami terus di bawa ke ibis hotel london untuk check in, Dalam jam 6 petang kot sampai di ibis hotel. Then masing-masing free and easy. Waktu ni aku pilih untuk hirup udara petang di london memandangkan london masih lagi cerah jam 7 petang.Faiz Dicke korang mesti kenalkan. Trip ni khas untuk gila-gila bersama dengan faiz. Perwatakan dia di dalam ig gila-gila macam tu lah faiz di luar. Sangat happening. #gerobok.

Balik dalam jam 8 malam terus membuta sebab jet lag masih lagi belum hilang.

Hari kedua di London kami di bawa pusing2 kota london dan sepanjang trip ni kami di ketuai oleh tour guide dari london aku tak ingat nama dia.

IMG_2629
BUCKINGHAM PALACE
IMG_2594
TOWER BRIDGE
IMG_2621
OXFORD STREET LONDON
IMG_2649
BUCKINGHAM PALACE
IMG_2684
HYDE PARK

Di sana kami ke buckingham palace, tower brigde, Hyde Park dan lunch di sekitar marble arch station. Kat sini banyak makanan halal kalau korang nak cari.

Selain tu kami juga ke oxford street. Kat sini aku rasa aku tak shopping sangat kot. Tapi aku suka ke primark. Barang kat sana serius murah gila babi kot.

Sepanjang 2 hari kat london aku just pusing2 area dekat-dekat jer. Then keesokan hari nya kami terus bertolak ke Amsterdam via Brussel. Kali ni aku dapat merasa naik ferry dari london ke paris.

IMG_2686
HYDE PARK
IMG_2696
MARBLE ARCH
IMG_2697
MARBLE ARCH
IMG_2647
BUCKINGHAM PALACE
DCIM102GOPRO
Yang ni konon2 go pro kena sambar helang agaknya..haha style baru…
IMG_2702
masa nak balik hotel ternampak view ni cantik giler.
IMG_2754
Tower Bridge
IMG_2756
atas ferry ke paris dari london
IMG_2720
cuaca sejuk gila bai kat atas ni

IMG_2673
PIC WAJIB MASA DI LONDON

IMG_2566
WITH FAIZ DICKE DI IBIS HOTEL LONDON

Tempat Menarik di London Harus Dilawati

  • Hyde park
  • Buckingham Palace
  • Stanford Brigde
  • Tower Bridge
  • London Bridge
  • Primark
  • Oxford Street
  • Marble Arch (Tempat Makan Halal)
  • Edgware Road
  • The Square Mile London
  • Malaysia Hall London
  • British Museum
  • National Gallery dan National Portrait Gallery
  • London Eye
  • Tate Modern dan Tate Britain
  • Natural History Museum
  • Science Museum
  • Westminster Abbey dan Parliament Square
  • Tower of London
  • St Paul’s Cathedral

Tip Travel

#TIPTRAVEL : Sewa Pocket Wifi DISINI sebelum Fly. Boleh kongsi ramai-ramai. Biasanya aku sebelum travel aku akan sewa pocket wifi dulu. boleh pick up di KLIA/KLIA2. Antara negara yang pernah aku guna wifi adalah Eropah, Indonesia, Thailand, Jepun, South Korea, dan Australia. Untuk review penuh boleh baca di [Review Samurai Pocket Wifi]

4 COMMENTS

Leave a Reply to blogger lelaki Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge