best-free-wordpress-themes

Perkara Perlu Dibuat Selepas Tukar Theme (Blog WordPress) | Sudah agak lama aku tidak menulis pasal tips blogging ni. Al maklumlah sejak kebelakangan ni makin ramai pulak otai-otai blog yang tumbuh bak cendawan ni. Tak mengapalah ianya satu perkembangan yang positif.

Kali ni aku nak kongsi tips Perkara Perlu Di Buat Selepas Tukar Tema (Blog WordPress). Sebenarnya ianya bukan tips mana pun tapi lebih kepada check list buat diri sendiri.

Semalam duk diam-diam gatal pulak tangan nak tukar theme blog ni dah dekat setahun pakai theme sama. Dah naik jemu pun ada aku tengok blog sendiri ni. Bukan rajin pun sebenarnya tapi bila dah start tukar sikit-sikit yang lain tu terpaksa lah kena edit jugak bagi sesuai dgn theme baru ni.

Yang aku perasan bila dah tukar heme ni tetiba mood nak update blog jadi rajin kan. Acap kali dah jadi macam ni. Kalau tak caya cuba lah korang tukar. Tapi nak tukar theme blog wordpress ni bukan boleh main tukar jer. Banyak benda nak kena pertimbangkan kalau silap buat boleh effect SEO woo…

Ni beberapa list yang aku buat sebelum aku tukar tema blog aku. Mungkin tak lengkap tapi kalau korang rasa nak tambah boleh tambah kat komen nanti aku update dalam entri dan link kan ke blog korang.

  1. Ringan
  2. Compatibility
  3. Saiz Layout
  4. Saiz gambar 
  5. Warna 
  6. Header
  7. Mesra SEO
  8. H1, H2, H3 dan bla bla bla…
  9. Saiz Widgets
  10. Kebolehan Plugin 
  11. Check segala bagai kod tracking spt GA, Webmastertools, Alaxa dan bla bla bla..
  12. Simple (Tak semak )
  13. Ruangan komen yang kemas

Ermm. mungkin tu jer bagi aku. Sebenarnya banyak lagi kalau nak di listkan. Sebab tu blogger tak selalu tukar theme blog ni sebab leceh sangat. Tapi demi nak nampak fresh korang perlu tukar theme at least setahun sekali lah kot.

Silap-silap boleh effect SEO yang besar kalau guna theme yang tak sesuai. Kalau nak selamat boleh beli theme worpress yang dah lengkap dengan ciri-ciri SEO. Tapi theme hebat2 ni biasnya mahal mcm Thesis dan Genesis.

Kalau nak tahu lebih lanjut pasal ni boleg cuba ke blog Sis Akma Omar 5 Senarai Semak Selepas Bertukar Ke Tema WordPress Baharu

Dapatkan tip dan info penting tentang travel di www.triphackerz.com

Sewa Pocket Wifi ketika travel di sini [Samurai Wifi] [Roaming Man]

Khidmat translate semua bahasa di VEQTA.com

Dapatkan Medical Insurance terbaik ketika travel di Medical Departures 

7 COMMENTS

  1. Sebab tu kawe kadang2 malas nak tukar theme blog.. Banyak benda yang kena buat.. Nampak macam senang je tukar theme tapi sebenarnya tak semudah tu.. Silap pilih theme boleh bagi kesan tak best pada blog terutamanya SEO..

    Tapi kalau tukar theme yang struktur dia memang dah mantap, blog pun akan jadi bertambah mantap jugak..
    Anarm recently posted..Komisen Ke 3 dari MobicowMy Profile

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge