Samsung Galaxy Tab 4 Review

Samsung Galaxy Tab 4 Review | Alhamdulillah setelah sekian lama akhirnya perancangan untuk  bercuti ke Port Dickson terlaksana jua. Dalam banyak-banyak kisah tarvel aku perjalanan ke Port Dickson adalah yang paling terancang dan seronok.

Ini kerana untuk percutian aku kali ini aku berpeluang untuk merancang sepanjang percutian aku menggunakan Samsung Galaxy Tab 4 sejak aku di rumah mahupun pejabat lagi.

Bab kata orang untuk mendapatkan percutian yang menarik haruslah dimulakan dengan perancangan yang berkualiti. memandangkan aku selalu sibuk dengan hal-hal kerja di pejabat dan jadual travel aku yang agak padat aku hanya perlukan satu sahaja gadget yang membolehkan aku untuk membuat aktiviti
travel aku dengan menggunakan satu sahaja gadget. Ianya Samsung Galaxy Tab 4.

Sesungguhnya Tab 4 ini banyak membantu aku dari mula aku planning sehinggalah tamatnya destinasi percutian aku. Dengan menggunakan Tab 4 barulah aku sedar betapa mudah dan efisiennya perjalanan travel aku kali ini.

gambar 2

Check List menggunakan Apps To Do List

Dengan adanya Tab 4 aku tidak lagi memerlukan bermacam-macam jenis kerta atau pemplate travel yang sememangnya dapat mengusutkan kepala otak aku dengan berbagai jenis katelog travel.

  •  Jadual Percutian
  • Senarai Tempat Menarik
  • Tiket penerbangan
  •  Tiket Booking Hotel

See? Jimat kertas sudah! segalanya ada dalam Tab 4.

Lagi satu dengan Tab 4 juga tak perlu lagi korang bawak salinan buku atau pemplete tourst guard semua tu. Korang hanya boleh guna applikasi di dalam Tab 4 sahaja. Mudah kan?

gambar 1

Checking travel list sebelum bertolak ke PD

Antara 3 applikasi yang aku gunakan untuk travel:

#Waze

Memandu akan dengan Waze boleh menjimatkan masa u all. terutama bila berjalan di tempat yang kita tak biasa. Denagn waze kita boleh ke destinasi yang kita mahukan dengan masa yang paling minimum. Lagisatu waze juga boleh mengelak dari korang lalu jalan yang ad akesesakan
lalu lintas.

WAZE secara automatik boleh memberi amaran kepada korang jika berlaku kesesakan lalu lintas ataupun speed trap.

#Evernote

Evernote aku selalu gunakan untuk merancang traveling aku. Dari awal sampai akhir evernote banyak membantu aku terumata dlaam mencari tempat-tempat menarik dan juga tempat makan
yang sedap-sedap dan halal.

#Kayak

Dengan apps Kayak.com aku biasnya akan menggunakannya terutama dalam membuat perbandingan. Terutama dalam mencari tiket flight yang murah mahupun hotel yang murah dan selesa.

Apa yang lagi menyeronokkan dengan adanya Tab 4 ni aku boleh dengar lagu dan layan movie sepanjang perjalanan aku ke destinasi percutian. Dalam flight mahupun semasa travel dalam Malaysia. Semasa ke

Port Dickson aku masih lagi sempat layan beberapa movie di dalam kereta bagi mengelakkan mengantuk. Maklumlah aku ke PD jadi co-pilot so boleh lah layan movie di dalam Tab 4 ni.

gambar 3

Sempat lagi layan movie dalam kereta.

Tab 4 juga mempunyai lebih dari 2000 aplikasi percuma yang korang boleh download melalui google play. Tujuannya untuk menambahkan lagi keseronokan dalam percutian korang. Ada pelbagai social media yang membolehkan korang berinteraksi dengan kawan-kawan korang dan juga pelbagai aplikasi games yang boleh menghilangkan boring terutama ketika menunggu boarding flight atau dimasa terluang.

Untuk setiap destinasi yang aku pergi, perkara wajib dilakukan adalah mengambil gambar-gambar dan video sebagai kenangan dan juga untuk berkongsi di media social. Yang ni part yang paling best.

DenganTab 4 segalanya mampu di laksanakan. Snap dan terus kongsi di dalam group play aku terutama group untuk kaki travel macam aku. Di sana kami selalu kongsi gambar-gambar travel kami. tapi sebelum aku kongsi kan aku haruslah membuat sedikit editing barulah gambar nampak gempak beb.

gambar 4

Membuat some editing menggunakan apps picasa tool sebelum kongsi di media social

Dalam Tab 4 pun korang boleh edit gambar okey. Aku biasa gunakan Apps Picasa. Sebab ianya mudah dan senang.

Snap – Edit -Post. Just 3 step yang mudah korang boleh buat dalam 1 gadget sahaja.

gambar 5

Chatting di whatsapp sambil layan facebook. Multi window punya function

Arghh setelah seharian aku meronda-ronda PD akhirnya tibalah masa untuk berehat melepaskan lelah. Tapi sebelum aku akhiri percutian aku untuk hari ini perkara yang mesti aku lakukan adalah check email.

Mana tahu ada job lain yang masuk ker. bercuti pun bercuti gak tapi periuk nasi kena jaga. Selain tu boleh check facebook dan twitter juga untuk sesi berbalas komen dengan kawan-kawan tentang aktiviti percutian aku hari ini.

Last but not least aku akan update sedikit pengalaman travel aku untuk hari ini di dalam blog untuk berkongsi tips yang menarik dengan pembaca setia blog aku sepanjang percutian aku.

Ok settel itu semua baru aku boleh tidur dengan nyenyak sambil layan muzik yang slow untuk membuatkan tidur aku bertambah nyenyak. Segalanya hanya menggunakan Samsung GALAXY Tab 4. Aku cadangkan buat semua traveller atau yang mahu travel untuk memilih Samsung tab 4 sebagai gadget sesuai travel korang.

Aku percaya dengan size yang kecil dan pelbagai multi function yang ada dalam tab 4 ni membuatkan tab 4 “Just Right” untuk membuat perjalana travel korang lebih bermakna.

gambar 6

Antara Apps yang ada dalam Tab 4 aku

#5 Apps Tab 4 Paling Berguna untuk Traveller

  1. Kayak
  2. Goolge Map
  3. To Do List
  4. Evernote
  5. Google Translate

Overall memang aku sangat puas hati menggunakan Tab 4 untuk travel kali ini. Segalanya menjadi dari hari aku planning dengan menggunakan applikasi ervernote dan to do list sehinggalah masuk kepada survey flight yang murah dan juga tempat menarik serta booking hotel. Memang berbaloi.

Paling banyak membatu part multi windows yang membolehkan korang membuat 2 kerja dalam satu masa. Part ni aku selalu guna untuk membuat perbandingan seperti aku terangkan sebelum ini.

Saiz Tab 4 yang hanya 7 “ juga membuatkan aku selesa sepanjang menggunakan Tab 4 di Port Dickson. Lepas ni memang aku tak kan tinggalkan Tab 4 aku bila aku travel kemana-mana destinasi nanti.

Memang tersangat portable dan “Just Right” bagi traveller. Dengan harga yang hanya RM799 korang boleh dapat gadget yang serbaguna dan banyak membantu dalam menguruskan perjalanan travel korang. Aku syorkan kepada semua untuk menggunakan Tab 4 sebagai gadget sesuai untuk travel.

Untuk yang berminat korang boleh check out Samsung GALAXY Tab 4 di sini http://samsung.com/my/tab4_7 (Sponsored by Samsung)

.
#TIPTRAVEL: SEWA POCKET WIFI SEBELUM FLY!!! BOLEH SEWA POCKET WIFI DI SINI
#TIPTRAVEL : GET YOUR VOUCHER CODE FOR HOTEL AT DISCOUNTCODEHK.COM 
THIS WEBSITE SPONSORED BY: 
DigitaI Prefix (Domain & Hosting)Samurai Wifi
SUPPORT BY:
#kelabbloggerbenashaari
.

Former Engineer. A dreamer. Kacak & Awesome. Traveler.

5 Comments

  1. wooclipmovie

    April 4, 2016 at 3:55 PM

    aku mau smartphone ini 🙁

  2. amirulfaiz

    September 28, 2014 at 9:05 AM

    Nampak macam tahan lama baterinya.
    amirulfaiz recently posted..Pameran makmal bergerak EppendorfMy Profile

  3. Amirul

    September 27, 2014 at 8:58 PM

    Nak free satu… ahahaha
    Amirul recently posted..Pengalaman di Jogjakarta Indonesia (Bahagian 2)My Profile

  4. hafiz hafizol

    September 27, 2014 at 6:43 PM

    nice !! tapi tak berapa gemar pakai tab. haha
    hafiz hafizol recently posted..Aku – Najwa Latif (Lirik Lagu)My Profile

  5. Muhammad Khairuddin Lim

    September 27, 2014 at 2:25 PM

    nice review..
    Muhammad Khairuddin Lim recently posted..Beautiful Guilin 6 : Skillful Landscape of the Kit KatMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge