Rancang Percutian Dengan Samsung Galaxy Tab 4

Rancang Percutian Dengan Samsung Galaxy Tab 4 | Dengan Tab yang ringan membolehkan aku untuk merancang percutian aku on the spot. Mana  tau kot-kot ada perubahan. Memang awesome lah tab 4 ni. Senang nak arrange segala aktiviti sewaktu travel.

Biasanya untuk rancang percutian aku guna apps to do list. Kat sini aku akan pastikan barang apa yang aku akan bawak, segala jenis dokumen perjalanan harus ada bersama. Apps To Do List ni kira macam check list jugak lah. Memang sangat teruja untuk planning perjalanan travel aku. Dengan tab 4 ni jadual travel korang tak der lah tunggang langgang nanti.

20140902182230

Dengan tab 4 juga korang boleh check tempat menarik yang korang boleh pergi. Lagi satu tempat makan yang popular, apa makanan wajib kena try dan juga cara untuk ke destinasi yang korang nak pergi.

Dengan menggunakan google map atau waze korang tak kan sesat untuk mencari tempat yang korang nak tuju tuh. Segala jenis info tentang percutian korang ni korang boleh check menggunakan tab 4 jer.

20140902182157

Apps yang di guna:

Kayak

Kayak ni memboleh kan korang mengkaji tentang perjalanan korang. Contohnya harga flight, hotel, kereta sewa dan macam-macam lagi. Kayak juga memboleh kan korang korang kesan flight korang (flight tracker). Dengan Kayak pun korang boleh plan holiday Korang. Sedikit sebanyak korang dah boleh bajet perbelanjaan korang.

2014090219192820140902182601

Checking flight departure dan juga gate untuk double check. Sambil tu boleh juga ambil gambar sekeping dua. Heheh.

10671459_10202913170414207_6889096559444336927_n10650000_10202913169854193_7767045575529442907_n

Cuba menggunakan sokongan multi window untuk compare harga tempat penginapan yang bakal aku book nanti. Selepas itu, aku akan membuat perbandingan harga flight pula. Bila dah confirm tiket flight, aku akan compare pulak tempat penginapan.

Kebiasaanya laman web agoda.com dan juga booking.com banyak membantu. Dengan fungsi multi windows ni ianya akan memudahkan korang untuk membuat perbandingan diantara kedua-dua laman web tersebut.

Selalunya aku store research aku dlm words aja…guess what…dlm tab 4 ni ada apps Hancom Editing Tool…..mmg mudah giler…korang akan teruja!!!

10647065_10202913169294179_3293011329392368343_n10698510_10202913169054173_303303716997920711_n

Masa aku dok planning untuk travel guna Tab 4 nih, aku jumpe few apps for travel seperti :

1. TripAdvisor

Melalui aplikasi ini traveler boleh mencari hotel, restoran dan pelbagai kemudahan lain semasa traveling ke beberapa negara. Biasanya, anda boleh membaca komen-komen terbaik sesuai rating pilihan yang didapati dari pengguna.

Kelebihan: Mudah dan boleh digunakan semua tempat di seluruh dunia.

2. Google Search

Sebelum berlibur, pastikan anda mengetahui info tentang rancangan destinasi liburan Anda melalui Google Search. Secara automatik aplikasi ini sudah sebati dalam pemikiran traveler.

Kelebihan: Segala masalah atau kekusutan semsa travel korang boleh menggunakan applikasi ini.

3. Google Maps

Saat travelling, tentu anda tak ingin tersesat ketika berada di negara orang. Maka, jangan lupa download aplikasi Google Maps di gadget Anda. Sistem navigasi ini sedia membantu Anda mencari alamat lokasi tujuan.

Kelebihan: Applikasi ini sangat berguna untuk mencari setiap lokasi yang ingin dituju

4. Whatwasthere

Jika traveller ingin menghantar gambar suasana bandar tempat yang kelihatan seperti masa lalu, anda boleh menyunting gambar itu dengan Whatwasthere. Aplikasi ini sesuai menggambarkan suasana bandar-bandar bersejarah kerana dibuat mirip seperti dulu.

Kelebihan: Traveller boleh membandingkan suasana bandar yang terlihat sekarang dengan suasana masa lalu menggunakan kamera iOS.

5. Waze

Saat travelling ke bandar yang sangat sibuk, siapkan aplikasi Waze terlebih dulu sebelum anda bertolak. Info update laporan kesesakan lalu lintas di 41 negara boleh anda dapat di sini. Anda pun boleh saling berkongsi maklumat lalu lintas ke Wazer (pengguna Waze) lain.

Kelebihan: Anda boleh mencari jalan pintas terdekat yang tidak tersekat.

6. Foodspotting

Apps ini sama seperti instagram tetapi ianya hanya focus untuk gambar makanan sahaja. Bagi korang yang suka berkongsi gambar-gambar makanan sepanjang percutian korang boleh cuba apps ini.

10668822_10202983066201558_7083631574478146003_o10644179_10202983065721546_8596783082106937798_o

Korang mesti try tau download, dan dengan tab 4 boleh tahan apps dier macam-macam

Untuk sesiapa yang berminat merasai pengalaman merancang perjalanan menggunakan tab 4 ni korang melawati laman web http://samsung.com/my/tab4_7
(Sponsored by Samsung)

*******************************************

TIP TRAVEL KE OVERSEAS: Travel tanpa internet baik korang duk terperap kat dapur rumah korang jer. Unless korang ni jenis penyiasat sendirian atau pembunuh upahan. So untuk penjimatan semasa travel baik korang pi sewa SAIMURAI POCKET WIFI dulu sebelum fly...Coverage mantap jangan risau. InshaAllah boleh cover satu dunia.....

Share this post

4 thoughts on “Rancang Percutian Dengan Samsung Galaxy Tab 4

Post Comment

CommentLuv badge