Tips Melancong ke Indonesia

Tips Melancong ke Indonesia

Tips Melancong ke Indonesia

Melancong di Indonesia ni memang senang orang kata, tapi kalau tak kena gaya boleh kena tipu. maklumlah Indonesia ni merupakan antara negara yang paling padat penduduk. Disebabkan itu rakyat indonesia ni perlu buat macam-macam cara untuk teruskan hidup termasuk menipu pelancong.

Maksud aku bukan rakyat indonesia ni suka menipu cuma kadang-kadang tekanan hidup membuatkan diorang terpaksa jadi macam tu. Oleh itu aku kongsikan sedikit tips yang aku dapat sepanjang akumenalncong di Indonesia.

Tips Melancong ke Indonesia

1.  Sila study dulu tempat-tempat yang korang nak lawati bagi yang backpacker. Dan rajin-rajinkan lah baca blog-blog pelancongan di jakarta.

2. Highly Recommended booking terlebih dahulu Hotel yang hendak korang menginap. Kot-kot nanti full susah korang pulak nanti. Untuk booking online korang boleh booking melalui Agoda.comBooking.comAsiaRoom.com dan lain2 lagi..so pandai2 la yer tengok mane yang menawarkan harga yang murah.

3. Sediakan duit sebanyak 150000 Rp untuk air port tax (per person). 150000 Rp jika korang balik dari jakarta air port dan 75000 Rp jika korang fly kat Medan or Bandung serta Bali.

4. Universal Charger Plug amat penting di indonesia disebabkan kebanyakkan plug point hotel di sana  tak sama dengan malaysia okay.

5. Kalau anda rajin malas nk congak2 kat sana, pastikan anda menyediakan sifir duit die org ngan duit kite bersaiz wallet… senang nt tk payah nk kuarkan kalkulator sepanjang mase..

6. Di sana terlalu ramai penjual jalanan dari yang muda sampailah ke tua…so dinasihatkan..kalau tk nk beli barang yang ditawarkan, anda wat tk tau jer..jgn tanye2 harga pulak..siap minta kurang bagai..last2 tk jadi beli..haaaa merasalah nanti jenuh ko org nk lari dari die org sebab konsep “pakse” akan diguna pakai…hahaha….so hati2 la yer…kalau betul ko org memang nk beli barang dari die org tk per…kadang2 tu blh dpt lebih murah tau dari kedai2 jual barang yang sama.so tepuk dada tanya selera..:)

7. Sekiranya anda mahu menggunakan perkhidmatan teksi, pastikan anda manggunakan teksi Blue Bird  tau untuk mengelakkan daripada di tipu.teksi tu bersepah-sepah kat sana..

8. Pastikan korang memilih tempat makan yang bersih tau. kalau tempat makan di tepi jalan tu aku kurang yakin sikit.

9. Sediakan duit kecik terutama untuk bayar teksi, sebab biasanya diorang ni tak der duit kecik

Pengalaman aku melancong di Indonesia tak lah banyak mana pun cuma aku pernah melancong di Jakarta, Medan dan Bali. Jika guna tips yang dikongsikan diatas InshaAllah selamat…

.
#TravelTip: Untuk Jimatkan belanja boleh sewa pocket wifi siap-siap dari Malaysia. Jimat & boleh kongsi ramai-ramai. Boleh sewa pocket wifi di Samurai Wifi. Untuk jimat apabila stay di Hotel boleh dapatkan Voucher Hotel dan diskaun di DiscountCodeHK.com. Apabila travel di musim sejuk boleh juga beli kelengkapan baju2 sejuk murah di PakaianMusimSejuk.com.
.
THIS WEBSITE SPONSORED & SUPPORT BY: 
DigitaI Prefix (Domain & Hosting) & #kelabbloggerbenashaari
.
“Every travel is a journey and every journey is a travel. No matter where you go, what you’re up to is a journey. Enjoy life, live with it and make peace of it. Our journey in life will end but not with our soul. Go beyond the journey and discover what life has to offer.”~Eacel Janubas~

26 Comments

  1. aziman

    May 11, 2017 at 9:24 PM

    Assalamualaikum…
    Kami menawarkan pelbagai pakej menarik ke Medan, Bandung,Bali,Lombok,Pekanbaru,Aceh,Padang Bukittinggi dan lain2 destinasi popular untuk anda.Semua urusan kami lakukan.Dari urusan tiket kapalterbang,hotel,transport,makan dan pemandu pelancong semua kami sediakan untuk anda.Untuk group yang besar di alu alukan.Harga menarik menanti anda.
    Tak perlu bersusah payah menguruskan group anda.Berikan senarai nama peserta dan tarikh perjalanan dan semua kami uruskan.Urusan di lakukan di Malaysia.Mudah dan selamat.Temujanji untuk urusan group yang besar juga boleh diatur.Semua urusan di lakukan di Malaysia sahaja.Minima berdua sahaja pun boleh!! JAMINAN KEPUASAN UNTUK ANDA!!!
    Hubungi saya di talian 0126665436 atau lihat di blog saya untuk maklumat lanjut.Banyak maklumat berguna untuk panduan anda.
    http://freelancetour.blogspot.com

  2. podomoroo transport bandung

    April 3, 2017 at 12:54 PM

    Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini…
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin).

    Harga sewa Kereta :
    # Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
    Rate: IDR 350.000

    # Toyota Innova [8 seat]
    Rate: IDR 500.000

    # Kia Pergio [9-10 Seat]
    Rate: IDR 500.000

    # Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
    Rate: IDR 600.000

    # Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
    Rate: IDR 800.000

    # Toyota Hiace Commuter [15 seat]
    Rate: IDR 850.000

    *Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
    *Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

    Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
    Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

    Call : +6282262272279
    WhatsApp : +6282280000071
    Email : podomorootransportbandung71@yahoo.com
    Blog : http://podomoroopelancongbandung.blogspot.co.id (Podomoroo Transport Bandung)
    Facebook : Podomoroo Transport
    Fanspage : Podomoroo Transport Bandung

    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan / Puan untuk ke Bandung.

    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Podomoroo Transport Bandung… (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja.. Wassalam, Terima kasih…

  3. Percutian Medan

    July 30, 2016 at 12:37 PM

    Pakej Muslim Medan-Berastagi-Danau Toba 4H3M
    Hotel 3*(Lake View)

    Minimal 04 Orang : RM485/Orang
    Minimal 05 Orang : RM455/Orang
    Minimal 10 Orang : RM405/Orang
    Minimal 20 Orang : RM405/Orang
    Minimal 26 Orang : RM385/Orang
    Minimal 40 Orang : RM370/Orang

    Akomodasi Hotel : (Silahkan Dipilih)
    Di Parapat : Danau Toba International Cottage / Patra Parapat Hotel / Atsari Hotel

    Di Berastagi : Sinabung Hills / Green Garden Hotel /Danau Toba International Cottage Berastagi

    Di Medan : Grand Antares Hotel / Swiss Bellin Hotel /Madani Hotel Medan /Garuda Plaza Hotel

    DAY 01 : TIBA DIMEDAN – PARAPAT DANAU TOBA (L,D)
    DAY 02 : DANAU TOBA – P.SAMOSIR – BERASTAGI (B,L,D)
    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN CITY TOUR/SHOPPING (B,L,D )
    DAY 04 : MEDAN – AIRPORT (B)

    Harga Termasuk :
    • Penginapan hotel 3 malam
    • Sarapan Pagi 3x/Tengahari 3x/Malam 3x
    • Kenderaan Berhawa dingin dan selesa sepanjang aktiviti
    • Tiket Feri ke Pulau Samosir
    • Charter Boat ke Pulau Samosir (Bas Pesiaran)
    • Tiket Lawatan dan Parking
    • Air Mineral 1 Botol /hari/orang
    • Supir Sebagai Pemandu Pelancong (Innova& Van ELF)
    • Guide Tour English dan Melayu Speak (Bas Pesiaran)
    • Makan 100 % Halal Food
    • Minimal 22 Orang FOC 1 Orang
    • Pemandu Muslim
    • Private Tour
    • Welcome Snack
    • 1 Bilik Untuk 2 Orang

    Harga Tidak Termasuk :
    • Tip Pemandu Pelancong
    • Tiket penerbangan pergi balik
    • Perbelanjaan peribadi

    Untuk tempahan :
    SMS/WhatsApp : +62821 6201 7001
    Email : tourinmedan@gmail.com
    Web : agentpelancong.blogspot.co.id

  4. Percutian Medan

    July 30, 2016 at 12:32 PM

    Pakej Muslim Medan-Berastagi-Danau Toba 4H3M
    Hotel 3*(Lake View)

    Minimal 04 Orang : RM485/Orang
    Minimal 05 Orang : RM455/Orang
    Minimal 10 Orang : RM405/Orang
    Minimal 20 Orang : RM405/Orang
    Minimal 26 Orang : RM385/Orang
    Minimal 40 Orang : RM370/Orang

    Akomodasi Hotel : (Silahkan Dipilih)
    Di Parapat : Danau Toba International Cottage / Patra Parapat Hotel / Atsari Hotel

    Di Berastagi : Sinabung Hills / Green Garden Hotel /Danau Toba International Cottage Berastagi

    Di Medan : Grand Antares Hotel / Swiss Bellin Hotel /Madani Hotel Medan /Garuda Plaza Hotel

    DAY 01 : TIBA DIMEDAN – PARAPAT DANAU TOBA (L,D)
    Rombongan tiba di Airport International Kuala Namu Medan, di sambut oleh tour guide kami. Bertolak ke Parapat/Danau Toba. perjalanan memakan masa hampir 5 jam dan dapat lihat pemandangan yang penuh pokok getah, kelapa sawit dan kawasan padi ( boleh berhenti untuk mengambil gambar kenangan) dalam perjalanan kita singgah di Paten Shop tempat membeli oleh – oleh khas yang terkenal dengan nama Ting Ting – Teng Teng – Tong Tong dan terus ke restoran untuk makan tengahhari, tiba di Parapat ( TASIK TOBA ) check in hotel – free program. Makan malam di hotel.

    DAY 02 : DANAU TOBA – P.SAMOSIR – BERASTAGI (B,L,D)
    Setelah sarapan di hotel, dengan ferry boat kita tour melawat : Pulau Samosir – Pulau di tengah Tasik Toba, Kampong Tua Tomok – famous dengan Raja Sidabutar lagenda Putri Tasik dan Tari Sigale – Gale, dan anda akan dibawa membeli-belah di Pasar Tradisional Tomok (Local Souvenir) Perbagai barang-barang cenderahati dan sebagainya dijual disini. dan melawat ke Kampong Ambarita (min 15 paxs) untuk melihat rumah adat tradisional yang unik. Kembali ke hotel, check out makan tengah hari di lokal restaurant, dan berlepas menuju Berastagi, sebuah bandar di puncak pegunungan nan sejuk – famous dengan pasar buah dan bunga. perjalanan memakan masa 2 jam. di perjalanan kita berhenti untuk melawat : Puncak Simarjarunjung dan Air Terjun Sipiso – Piso Saksikan keindahan air terjun yang menjadi tarikan ramai Tiba di Bandar Berastagi anda akan dibawa ke Fruits Central Market. Anda boleh membeli berbagai jenis buah-buahan tempatan yang enak di sini. Check-in hotel. Makan malam di restoran tempatan.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN CITY TOUR/SHOPPING (B,L,D )
    Setelah sarapan check-out hotel. Melawat Bukit Gundaling untuk melihat dua gunung berapi yang mashi aktif di Berastagi Gunung Sibayak (2.172 m) dan Gunung Sinabung (2.417 m) Perjalanan diteruskan ke Medan melalui Sibolangit. Sampai sahaja, “City Tour Medan City” Melawat Istana Maimoon / Sultan Palace , Mesjid Raya / Grand Mosque , dan anda akan dibawa membeli-belah di Batik Center, Plaza Super Market dan Pasar Ikan. Perbagai barang-barang perhiasan, cenderahati, pakaian sulam / telekung dan sebagainya dijual disini. .Check-in hotel. makan malam di restoran tempatan.

    DAY 04 : MEDAN – AIRPORT (B)
    Setelah sarapan, free program Aktiviti Bebas (Membeli Belah atau Sebagainya) hingga tiba masanya kami transfer kembali ke airport untuk kembali ke MALAYSIA, tour end.
    Harga Termasuk :
    • Penginapan hotel 3 malam
    • Sarapan Pagi 3x/Tengahari 3x/Malam 3x
    • Kenderaan Berhawa dingin dan selesa sepanjang aktiviti
    • Tiket Feri ke Pulau Samosir
    • Charter Boat ke Pulau Samosir (Bas Pesiaran)
    • Tiket Lawatan dan Parking
    • Air Mineral 1 Botol /hari/orang
    • Supir Sebagai Pemandu Pelancong (Innova& Van ELF)
    • Guide Tour English dan Melayu Speak (Bas Pesiaran)
    • Makan 100 % Halal Food
    • Minimal 22 Orang FOC 1 Orang
    • Pemandu Muslim
    • Private Tour
    • Welcome Snack
    • 1 Bilik Untuk 2 Orang

    Harga Tidak Termasuk :
    • Tip Pemandu Pelancong
    • Tiket penerbangan pergi balik
    • Perbelanjaan peribadi

    Untuk tempahan :
    SMS/WhatsApp : +62821 6201 7001
    Email : tourinmedan@gmail.com
    Web : agentpelancong.blogspot.co.id

  5. Aziman Omar

    June 25, 2016 at 11:51 PM

    Mohon share…
    Saya ada menyediakan pakej ke Medan 2016 /2017 dengan bajet yang sangat minima.Insyaallah segala keperluan disana adalah yang terbaik di sediakan.
    Jom tengok2 di Blog saya: http://freelancetour.blogspot.com
    atau boleh WA di 0126665436
    Tempahan tiket flight juga boleh di urusakan.Semua di lakukan di Malaysia.
    Terimakasih

  6. hamzah saragih

    May 13, 2016 at 2:51 AM

    Salam..tumpang promote yaaa….

    4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    ——————————————————————–
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE

    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara – IndonesiaTelp // WhatsApp :+6282160211106
    Email :hamzahsaragih@ymail.com
    Web :http://hamzahsaragih.blogspot.com
    Facebook :Hamzah Saragih
    Ym:Hamzah Saragih

  7. Best Tour Bandung

    March 23, 2016 at 11:24 AM

    Bismillah..
    Assalam / Salam sejahtera Tuan,puan,abang dan kakak.
    Perkenalkan kami team Best Tour Bandung, Kami ada menyediakan perkhidmatan
    Supir / harga pakej bercuti ke bandung.
    Pakej bercuti
    Pakej 1 = Supir,Hotel,Makanan dan tiket lawatan [Per pax]
    pakej 2 = Supir,Hotel dan makanan [per pax]
    pakej 3 = supir dan hotel [per pax]
    paket 4 = Khidmat supir sahaja [per day]

    Harga sewa Kereta per Day :

    # Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
    Rate: IDR 350.000

    # Toyota Innova/ Kia Pergio [7-10 seat]
    Rate: IDR 550.000

    # Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
    Rate: IDR 600.000

    # Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
    Rate: IDR 800.000

    # Toyota Hiace Commuter [15 seat]
    Rate: IDR 850.000

    *Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
    *Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

    Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
    Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi.
    Bila berminat boleh berurusan dengan saya melalui :
    WhatsApp +6282214268400
    WhatsApp +6287825410700
    FB Syarikat : Punaza Besttour
    Fanspage : Best City Tour & Travel Bandung
    Website : http://sewakeretamurahmelancong.com/sewa_kereta

    NB : Walaupun promote saya kurang manis dalam perkataan nya, tetapi saya dan team sudah berpengalaman dalam memberikan kepuasan percutian di bandung.
    Jangan tertipu dengan kata manis perkataan, tapi percaya lah dengan kenyataan dari pengalaman kepuasan orang.
    Semoga informasi yang saya berikan dapat memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.

  8. anis melancong

    February 12, 2016 at 3:45 PM

    assalamualaikum.. 🙂
    saya Anis dr Langkawi ada menawarkan khidmat pelancongan ke Medan,Indonesia dgn harga serendah Rm 355 !!

    Anda berminat??
    Sila hubungi : 019-426 1526

  9. saidina umar

    February 1, 2016 at 2:06 AM

    PAKEJ 4 HARI 3 MALAM MEDAN – DANAU TOBA

    “DAY 1

    TIBA BANDARA INTERNASIONAL KUALANAMU MEDAN (“WELCOME TO MEDAN”)
    PERJALANAN KE LAKE TOBA
    MAKAN TENGAHAN (LUNCH)
    SINGGAH KEKEDAI PATEN (SHOPPING KACANG TUMBUK YANG BERNAMA TING-TING , TANG-TANG , TUNG – TUNG ,PING-PING , PONG-PONG
    TIBA DI PARAPAT (LAKE TOBA)
    CHECK IN HOTEL DANAU TOBA INTERNATIONAL COTTAGE
    MAKAN MALAM DINNER
    ISTIRAHAT
    TOUR PERTAMA BERAKHIR

    “DAY 2 ”

    SARAPAN PAGI (BREAKFAST)
    MENAIKI FERRY MELAWAT KE PULAU SAMOSIR
    SINGGAH KE TOMOK MENGENAL SEJARAH SEJARAH TOMOK
    BALIK KEDANAU TOBA
    MAKAN TENGAH HARI
    TOUR KE BRASTAGI ( DALAM PERJALANAN)
    SINGGAH KE PUNCAK LAKE TOBA SIMARJARUNJUNG MAKAN PISANG GORENG SPECIAL SAMBIL MINUM COFFEE
    SINGGAH KE AIR TERJUN SIPISO PISO MELIHAT PEMANDANGAN SIPISO PISO WATERFALL
    CHECK IN HOTEL KAT BRASTAGI
    MAKAN MALAM ( DINNER )
    WISATA MALAM
    TOUR KEDUA BERAKHIR

    “DAY 3 ”

    SARAPAN PAGI (BREAKFAST)
    SINGGAH KE BUKIT GUNDALING
    SINGAH KEPASAR BUAH BRASTAGI SAMBIL MENIKMATI JAGUNG REBUS DAN JAGUNG BAKAR DAN BERKENDARA MENAIKI KUDA
    MEMETIK STROWBERRY SENDIRI
    PERJALANAN KEMEDAN
    SINGGAH KEKEDAI BATIK
    CHECK IN HOTEL
    ISTIRAHAT BAGI YANG NAK ISTIRAHAT , BAGI YANG TAK BOLEH PERGI PIJAT TRADISIONAL MEMANJAKAN DIRI DAN RILEX
    MAKAN MALAM ( DINNER )
    KEMBALI KE HOTEL ( ISTIRAHAT )
    “DAY 4 ”
    SARAPAN PAGI ( BREAKFAST )
    MELAWAT KE ISTANA MAIMOON
    SHOPPING MAL KOMPLEK
    SHOPPING BIKA AMBON
    KELILING KOTA MEDAN SAMBIL MENUNGGU MASA TRANSFER KE BANDARA AIRPORT KUALANAMU MEDAN

    “HARGA PAKEJ 4H3M / PAX
    RM 430 / PAX (MIN 5 ORANG )

    “PAKEJ INCLUDE
    TRANSPORT FULL AC
    HOTEL 3 STAR , 4 STAR
    BREAKFAST , LUNCH , DINNER
    AIR MINERAL
    DRIVER AND TOUR GUIDE
    FERRY KEPULAU SAMOSIR

    FOR INFORMATION :
    WHATSAPP : +6287867000255 (Saidina Umar)
    FACEBOOK : saidina umar , melancongmedan
    group facebokk : melancongmurahsodap(travellyholidays)
    EMAIL : medanhiphop@gmail.com
    blogspot : melancongmurahsodap.blogspot.com?

  10. irdi tour bandung

    September 3, 2015 at 2:41 PM

    Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… 😉
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : – Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

  11. Marsha

    August 16, 2015 at 11:07 AM

    Sangat menarik dan membantu.
    Tq sharing.
    jemput ke blog sy ye

    http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com/
    Marsha recently posted..Review… Throwback Cafe Klebang Restu, ChemorMy Profile

    • irdi tour bandung

      September 4, 2015 at 3:01 PM

      Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
      http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
      JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
      Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… 😉
      Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

      Contact Person :
      Mobile Phone : +6281322167717

      WhatsApp : +6281214741600
      +6281220477335

      Email : irditour.bandung@yahoo.com
      Facebook : – Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

      Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
      Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung.. ^_^
      Wassalam..Wr.Wb..

  12. giadolairis

    August 5, 2015 at 11:42 AM

    salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan..selain itu ada juga pakej ke aceh, padang-bukit tinggi..
    boleh whatsapp: +6012-6047593 🙂
    fb/instagram @giadolairiscollection

  13. Bimo Mekarwangi Tour

    June 27, 2015 at 4:38 AM

    PAKEJ JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Perkenalkan kami dari Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insya Allah, driver & tour guide kami yang profesional santun, peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015… Joom tempah transport murah kat Bandung jer.

    Rate per Kereta per Day :
    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)
    *Include : minyak, parking fee, tol, driver fee, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps sahaja.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
    Email : bimomekarwangi@gmail.com
    Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

  14. Husein Rider

    May 28, 2015 at 1:58 PM

    nanti akan ke indonesia bulan depan. Doakan dipermudahkan segala urusan dan keselamatan saya di sana.

    • irdi tour bandung

      September 4, 2015 at 3:02 PM

      Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
      http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
      JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
      Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… 😉
      Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

      Contact Person :
      Mobile Phone : +6281322167717

      WhatsApp : +6281214741600
      +6281220477335

      Email : irditour.bandung@yahoo.com
      Facebook : – Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

      Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
      Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung.. ^_^
      Wassalam..Wr.Wb..

  15. mohd irsan

    February 22, 2015 at 8:37 PM

    Salam..trip bajet ke bandung!
    Jom pegi bandung only RM235 per person for 4day 3 night (*included hotel and transport)

    Tentative Program
    Day1
    *Tiba kat Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch & Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded Jeans )
    *D’fashion factory outlet kain potong
    *Membeli-belah di Factory Outlet
    At Jalan Riau (Heritage,
    Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
    Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Ciater Hot Spring
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, gossip,level, etc)

    Day3
    *kawah putih crater/trans studio indor themes park
    *rumah kain sulam kat taman kopo
    * cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *factory outlet area riau street macam the secret, heritage,oases, etc

    Day4
    *check out hotel
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *paris van java shopping mall
    *Airport transfer

    Hotel facilities:
    -Aircond
    -Free Hot spot / wifi
    -TV cable
    -Free Breakfast Buffet
    -Hot & cold water
    -Free parking

    * room deluxe ~king bed size hotel 2star also include free buffet breakfast

    transport facilities:
    * bole di gunakan dari pukul 8 pagi hingga pukul 10 malam
    * include petrol / minyak
    * include parkir
    * include driver berpengalaman dan bisa bahasa melayu

    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    Group yang sudah kami layani
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain

    Service insya allah memuaskan
    Your comfort is our priority

    Term and condition :
    *included transportation for 4day3night type kereta 7seater all included
    *included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    *rate is not included entrance fee
    *Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
    *rate 6 pax~235rm per person
    kalau 4 pax~275rm per person
    kalau 2pax~395rm per person
    *not included lunch and dinner
    *not included ticket flight and airport tax
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    sila contact jika ada sebarang pertanyaan di :
    email : touramanahbandung@yahoo.com
    call : +62 88 12057848
    whatsapp +62 838 2178 9103
    bandung-indah.blogspot.com
    facebook page : Bandung Amanah Tours & Transport

    • sharky

      March 5, 2015 at 4:14 PM

      trip ni bila?

  16. irwan shah

    January 17, 2015 at 10:53 PM

    FULL PACKAGE MEDAN INDONESIA TOUR 3 DAYS 2 NIGHT
    RM370 PER PERSON.
    0124156404 IRWAN

  17. nama _penuh

    January 12, 2015 at 12:18 AM

    salam alaik , Menyediakan pakej ke Bali,Medan, Padang dan Bandung dengan harga yang sangat berpatutan dan berbaloi-baloi, berpengalaman mengendalikan beratus-ratus trip, pakej Muslim , keseronokan anda kebahagiaan kami

    whatsapp : 0175367426 insyirah
    emel : melancongmurahbaloi@gmail.com
    instagram : melancong_murah_baloi

  18. Ainaa Roseberry

    May 18, 2014 at 10:20 PM

    Boleh bagi tips ni kat kawan ena sebab dia nak ke indonesia bulan 6 ni. Terima kasih share ye
    Ainaa Roseberry recently posted..1ST MINI GIVEAWAY BY ATIKAH AZIZMy Profile

  19. sobri

    May 18, 2014 at 4:17 PM

    good sharing bro..
    tambah yg bab penjual jalanana..
    jgn dilayankan sangat 🙂
    sobri recently posted..#Photograpy : Panorama Pulau PinangMy Profile

  20. zik

    May 18, 2014 at 12:35 AM

    tips yang bagus sekali bro… jadi jutawan aku kalau pegi sana..hehe , permisi ya mas faizal..
    zik recently posted..Keputusan dan kedudukan carta terkini liga super 17 mei 2014My Profile

  21. Malaysia Tercinta

    May 17, 2014 at 11:20 PM

    Hajat nak ke Indonesia tu ada, boleh la guna tips di atas masa planning nanti.
    Malaysia Tercinta recently posted..Jadual Siaran Piala Dunia 2014 di TV1 dan TV2 RTMMy Profile

  22. Muhammad khairuddin lim

    May 17, 2014 at 11:17 PM

    Satu tip lagi jangan mudah mesra dgn orang… Nanti kena pau…..duit jangan simpan di satu tempat… Simpan di dua tiga tempat…..

  23. azreen

    May 17, 2014 at 11:06 PM

    nice info.thanks..
    azreen recently posted..@Izzaty ZatyHaha..aku hanya bleh gelak jer…My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge