Senarai Tempat Menarik di Kuala Lumpur - Faizal Fredley

Senarai Tempat Menarik di Kuala Lumpur

542597_366372920143392_2025605623_n

Senarai Tempat Menarik di Kuala Lumpur | Kuala Lumpur sememangnya menjadi satu lambang betapa megahnya Malaysia. Sebuah Kota yang tidak pernah tidur dan begitu sibuk di Malaysia.

Bagi yang berminat untuk bercuti di ibu kota Kuala Lumpur mungkin boleh melihat antara beberapa lokasi yang menjadi pilihan rakyat malaysia untuk bercuti di Kuala Lumpur.

Kuala Lumpur memang mempunyai banyak tempat – tempat menarik untuk dikunjungi bersesuaian untuk bercuti secara sendirian mahupun bersama keluarga.

Memang pelik untuk memilih Kuala Lumpur sebagai destinasi memandangkan Kuala Lumpur begitu pesat, namun masih ramai diantara kira yang memilih Kuala Lumpur sebagai sedtinasi percutian.

Kuala Lumpur juga mempunyai banyak Tempat Makan dan Menarik. Mungkin agak mahal berbanding berbanding di tempat lain namun Kuala Lumpur sesuai untuk menarancang percutian yang singkat.

Tempat Menarik di Selangor 

Berikut beberapa Tempat – Tempat Makan dan Menarik di Kuala Lumpur

Petronas Twin Towers @Menara Berkembar Petronas:

  • 88 tingkat yang mana 44 tingkat setiap satu
  • Ketinggian adalah 58.4 meter dan tingkat 41 dan 42 menghubungkan antara satu sama lain

Muzium Negara:

  • Ianya terletak di Taman Tasik Perdana
  • Bayaran
    • Parking kereta: RM2.00, Motosikal: RM1.00
    • Masuk: Warganegara (RM2.00), kanak-kanak bawah 12 tahun (percuma), OKU (RM1.00)

Central Market @Pasar Seni:

  • Terdapat pelbagai jenis barangan seni di dalam bangunan ini

Petrosains:

  • Bertempat di tingkat 4 Suria KLCC
  • Muzium yang moden dan pengunjung boleh merasai sendiri @berinteraksi dengan barang-barang yang dipamerkan

Planetarium Negara:

  • Berada di puncak Tasik Perdana
  • Macam-macam ada kat sini antaranya ruangan teater dan benda-benda berkaitan dengan angkasa
  • Bagi Planetarium Negara Kuala Lumpur.
    Tiket masuk:
    Galeri: PERCUMA
    Teater Angkasa:
    Warganegara Malaysia: Dewasa (RM6.00), kanak-kanak bawah 12 tahun (RM4.00)
    Bukan warganegara: Dewasa (RM12.00), kanak-kanak bawah 12 tahun (RM8.00)
    Dewasa: 13 tahun dan ke atas
    kanak-kanak: 12 tahun dan ke bawah.

KL Bird Park @Taman Burung:

  • Berada di Tasik Perdana dan terdapat pelbagai jenis burung
  • Tiket masuk (warganegara)
    • Dewasa (RM20)
    • Kanak-kanak 3 hingga 12 tahun (RM10)

Buterfly Park @Taman Rama-Rama:

  • Berada di Tasik Perdana dan pelbagai jenis rama-rama, dianggarkan sejumlah 6,000 rama-rama @120 species

National Zoo @Zoo Negara:

  • Seluas 110 ekar yang menempatkan pelbagai jenis haiwan melebihi 5,000 ekor
  • Kadar masuk biasa (warganegara):
    • Dewasa (RM20)
    • Kanak-kanak (RM6)
    • Warga Emas (RM6)

Mungkin kalau anda ingin menikmati tempat tempat menarik di Kuala Lumpur boleh cuba beberapa destinasi yang aku senaraikan. Untuk melihat tempat menarik di seluruh Malaysia boleh ke Tempat Menarik di Malaysia Bercuti di Musim Cuti Sekolah

#TIPTRAVEL : Sewa Pocket Wifi DISINI sebelum Fly. Boleh kongsi ramai-ramai. Biasanya aku sebelum travel aku akan sewa pocket wifi dulu. boleh pick up di KLIA/KLIA2. Antara negara yang pernah aku guna wifi adalah Eropah, Indonesia, Thailand, Jepun, South Korea, dan Australia. Untuk review penuh boleh baca di [Review Samurai Pocket Wifi]

Student Engineering dari dari azali lagi. Semua ayat dan perkataan main hentam je.

9 Comments

  1. Little Hope

    December 7, 2014 at 1:03 PM

  2. naziera

    November 12, 2014 at 10:28 PM

    best2….boleh bawak anak pergi nti
    naziera recently posted..MEH NAK BAGITAHU…APA ITU BASIC-H SHAKLEE???My Profile

  3. naziera

    November 12, 2014 at 10:23 PM

    menarik ni..boleh le bawak anak g sana…tapi zoo negara dewasa bukan RM30 ke???

    hihihi

  4. UpProfits

    May 5, 2014 at 10:05 PM

    Semuanya tempat berbayar? Ada yg percuma tak? Gi Central Market or Petaling Street jelah..hehe
    UpProfits recently posted..Johor DT vs Pahang Piala FA 2014 Separuh AkhirMy Profile

  5. Muhammad Khairuddin Lim

    May 5, 2014 at 9:54 PM

    so wonderful…..nice sharing
    Muhammad Khairuddin Lim recently posted..Ao Nang Night Life (Krabi Via Hadyai Siri 18)My Profile

  6. penaberkala

    May 5, 2014 at 7:27 PM

    nama je duk kl, tp tak pergi lagi tempat-tempat kat atas tu kecuali KLCC, petosains dan central market,haha
    bila la nak sampai ke zoo negara agaknya, adeh
    penaberkala recently posted..#TSDayOut : Aktiviti Lasak di Paradise Valley Broga, SemenyihMy Profile

  7. Bahrain

    May 5, 2014 at 4:56 PM

    Banyak tempat dilawati kat kawasan KL ni lagi tempat makanan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge