Senarai Destinasi Percutian Menarik di Malaysia

Senarai Destinasi Percutian Menarik di Malaysia

senarai-10-tempat-percutian-terbaik-di-malaysia

Senarai Destinasi Percutian Menarik di Malaysia

Tempat Menarik di Malaysia | Percutian Musim Cuti Sekolah Senarai Destinasi Percutian Menarik di Malaysia | Cuti sekolah tak lagi akan datang, para ibu bapa yang ada anak sekolah tu dah rancang ker percutian bersama keluarga anda? Inilah masa yang sesuai untuk bercuti bersama keluarga masing-masing.

Di Malaysia ni sememangnya terdapat banyak tempat yang menarik untuk dikunjungi. Dari Perlis ke Sabah terlalu banyak tempat yang boleh dikunjungi tanpa memerlukan kos atau bajet yang terlalu tinggi. Namun untuk keselesaan bersama keluarga bajet juga memainkan peranan yang penting.

Tidak perlu terlalu tinggi bajet yang perlu cuma cukuplah perancangan yang berkesan mampu untuk menikmati percutian yang menyeronokkan. Untuk tip merancang percutian bajet anda boleh tengok disini Tips Rancang Percutian Bajet.

Disini saya kongsikan beberapa tempat menarik yang boleh dilawati sepanjang cuti musim sekolah nanti di seluruh Malaysia. Apa yang pasti tempat yang di cadangkan semestinya selamat dan sangat sesuai untuk musim cuti sekolah.

Tempat Menarik di Kuala Lumpur

  • KLCC
  • KL Tower
  • I-City shah alam
  • Aquaria KLCC
  • Kg kelip-kelip
  • Sunway lagoon
  • Mine wonderland
  • Wet world
  • Sungai Gabai, Hulu Langat
  • Gold Coast Morib Resort
  • Golden Palm Tree Resort

Tempat Menarik di Sarawak

  • Kuching
  • Kampung Budaya Sarawak
  • Sri Aman-Pesta Benak
  • Gua Niah Miri
  • Taman Negara Bako
  • Jong Crocodile Farm
  • Gua Mulu
  • Taman Awam Miri
  • Miri Luak Esplaned
  • The Grand old lady

Tempat Menarik di Sabah

Tempat Menarik di Johor

  • Puteri Harbour
  • Legoland
  • Danga Bay
  • Johor Premium Outlet
  • Zoo Johor
  • Gunung Ledang
  • Desaru
  • Air Terjun Kota Tinggi
  • Bazar Karaat
  • Hutan Bandar
  • Mersing
  • Pulau Sibu

Tempat Menarik di Melaka

  • Kota A Famosa
  • A Famosa Wonderland
  • Melaka Wonderland
  • Menara Taming Sari
  • A Famosa Waterfall
  • Bandar Hilir
  • Ikan Bakar Umbai
  • Makam Pahlawan Melaka
  • Perigi Hang Li Po
  • Perkuburan Belanda
  • Taman Budaya Melaka
  • Zoo Melaka
  • Jonker Walks
  • Taman Mini Malaysia
  • Dataran Pahlawan
  • Taman Burung

Tempat Menarik di Negeri Sembilan

  • Port Dickson
  • Ulu Bendul
  • Pantai Blue Dragon
  • Pd Mini Zoo
  • Jeram Toi
  • Water World Air Panas Pedas
  • Kuala Pilah

Tempat Menarik di Kelantan

  • Tok Bali
  • Air Terjun Gunung Stong
  • Pantai Cahaya Bulan
  • Nasi Ulam Cikgu
  • Bebas Cukai Rantau Panjang
  • Bebas Cukai Pengkalan Kubor
  • Jeram Linang
  • Jeram Pasu
  • Taman Tengku Anis
  • Pantai Sri Tujuh
  • Pantai Irama Bachok
  • Pasar Malam Flat Buluh Kubu
  • Masjid Beijing
  • Pasar Siti Khatijah
  • Pasar Wakaf Che Yeh
  • Terminal Makanan Negara (Teman)

Tempat Menarik di Terengganu

  • Pasar Payang
  • Muzium Terengganu
  • Pantai Batu Burok
  • Air Terjun Sekayu
  • Lata Tembakah
  • La Hot Spring
  • Tasik Kenyir
  • Pulau Kapas
  • Pulau Duyung
  • Pulau Perhentian
  • Pulau Redang
  • Mercu Tanda Baru Pulau Warisan
  • Kedai Keropok Lekor

Tempat Menarik di Perlis

Tempat Menarik di Pahang

Tempat Menarik di Perak

  • Sg Klah Hot Spring
  • Pulau Pangkor
  • Taman Rekreasi Gunung Lang
  • Zoo Taiping Night Safari
  • Pulau Orang Utan
  • Bukit Merah Laketown Resort
  • Gua Tempurung
  • Gua Larut
  • Menara Condong
  • Padang Polo
  • Eco Park
  • Lost World of Tambun
  • Galeri Sultan Azlan Shah
  • Istana Kenangan
  • Air Terjun Ulu Kenas
  • Teluk Batik

Tempat Menarik di Kedah

  • The Carnival Waterpark
  • Gunung Jerai
  • Padang Merdeka
  • Pantai Tanjung Dawai
  • Pulau Langkawi
  • Hutan Lipur Sg Sedim
  • Pekan Rabu Alor Star
  • Air Terjun Lata Mengkuang
  • Air Terjun Lata Seri Perigi
  • Air Terjun Titi Hayun
  • Air Terjun Junjung
  • Rimba Rekreasi Bukit Hampar
  • Pantai Tengkorak
  • Kolam Air Panas Ulu Legong Kedah
  • Pulau Sayak
  • Candi Lembah Bujang
  • Ladang Anggur Tasik Beris

Tempat Menarik di Pulau Pinang

  • Bukit Bendera
  • Taman Rama-Rama
  • Menara Komtar/Perangin Mall
  • Batu Feringgi
  • Taman Negara
  • Taman Botani
  • Taman Belia
  • Tokong Ular
  • Rumah Kelahiran P.Ramlee
  • Muzium
  • Padang Kota Lama
  • Pasar Rope Walk
  • Pantai Seagate
  • Queensbay Mall
  • Nasi Kandar Beratur
  • Nasi Kandar Immigration

Tempat Menarik di Putarajaya

Tempat Menarik di Selangor

  • Pulau Ketam
  • Sunway Lagoon Water Park
  • Batu Caves
  • Mines Wonderland
  • Paya Indah Wetlands
  • Zoo Negara
  • Litar Antarabangsa Sepang
  • Wet World, Shah Alam
  • Taman Botani Negara Shah Alam/ Taman Pertanian Bukit Cherakah
  • Bukit Jugra
  • Pantai Morib, Banting Selangor
  • Sepang Gold Coast dan Pantai Bagan Lalang
  • I City Shah Alam & I City Water World
  • Bukit Melawati
  • Kelip-Kelip Kampung Kuantan
  • KidZania KL
  • Sg. Chiling at Kuala Kubu Baru (Sungai Chiling Fish Sanctuary)

Semoga percutian anda berjalan dengan lancar. Apa yang penting rancang dahulu percutian anda sebelum memulakan sebarang percutian. Dengan percutian yang terancang boleh  menenangkan minda di samping mengeratkan hubungan sesama keluarga.

Sempena Tahun Melawat Malaysia 2014 (Virtual Malaysia 2014), sama ada cuti sekolah atau hujung minggu, Malaysia menawarkan pelbagai tempat menarik untuk anda beraktiviti atau bersantai sekeluarga.

Untuk melihat perkongsian pengalaman bercuti di Malaysia anda boleh berkunjung ke www.virtualmalaysia.com dan juga Tempat Pelancongan Menarik di Malaysia 2014.

Malaysia juga kaya dengan destinasi – destinasi menarik serta makanan – makanan yang unik dan boleh di katakan sebagai syuga makanan. Untuk lihat tempat makan menarik dan sedap di seluruh Malaysia boleh ke Tempat Makan Menarik di Seluruh Malaysia

Aku ni Graduant Engineering dari Tingkatan 4 sampai lah Diploma, Degree dan Master. PhD je belum tentu nak sambung ke tak. Jadi, jangan aspect ayat aku macam budak Masscom yang study benda2 macam ni....lagipun ni blog personal tak ada kaitan dengan sesiapa....

34 Comments

  1. Azri

    October 24, 2016 at 3:56 PM

    Ni sy jumpa website mengenai Percutian dan pelancongan yang murah gila kalah Trivag, agoda dgn booking.com. Try tengok website ni.
    http://mrdontravel.hodo.biz

  2. salamah rizkia umaira

    March 14, 2016 at 3:54 PM

    ssalam / salam sejahtera Tuan,puan,abang & akak.
    Perkenalkan saya Salamah dari team syaqillaholidaytripsolution , kami menyediakan perkhidmatan supir / full pakej bercuti ke bandung.
    Pakej bercuti
    Pakej 1 = supir,hotel,makan & tiket lawatan (per pax)
    Pakej 2 = supir,hotel & makan (per pax)
    Pakej 3 = supir & hotel (per pax)
    Pakej 4 = khidmat supir sahaja (per day)
    Harga sewa Kereta per Day :
    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 375.000 or RM 115
    # Toyota Innova / Kia Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 500.000 or RM 160
    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 600.000 or RM 185
    # Coaster Isuzu Elf Long (17&19 seat)
    Rate: IDR 750.000 or RM 245
    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245
    *Include : minyak, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta.
    Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yg sudah di sediakan atau ikut plan sendiri. Harga yg kami tawarkan pun boleh kira jimat & berbaloi. untuk layanan kami janji akan berikan layanan yg tiptop,keranah,ramah & berbudi bahasa.
    Bila berminat boleh berurusan dengan saya melalui :
    Blog: http://syaqillaholidaytripsolution.blogspot.co.id
    Whatsapp : +6287-821-007-999
    Email : salamahrizkiaumaira@gmail.com
    Fan page : syaqillaholidaytripsolution

    Semoga inform yg saya berikan dapat memudahkan urusan untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.

  3. Asukavi Travel

    March 4, 2016 at 4:44 PM

    Banyak tempat menarik ni, memang sesuai untuk dilawati, terbaik.
    Asukavi Travel recently posted..Hotel Bajet dan Murah Cameron HighlandMy Profile

  4. Akmal

    January 18, 2016 at 11:46 PM

    Perkosgsian yang menarik

  5. Panduan Malaysia

    December 24, 2015 at 11:42 PM

    Hujung tahun penuhlah tempat-tempat menarik ni dengan orang ramai yang bercuti
    Panduan Malaysia recently posted..Semakan SAPS Ibu Bapa (Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah)My Profile

  6. Aini Rasidda Norazmi

    November 9, 2015 at 6:26 PM

    ff

  7. Aini Rasidda Norazmi

    November 9, 2015 at 6:22 PM

    Assalam tuan faizal .Wah ,memang best semua benda yang tuan share dalam blog ni lagi lagi pasal cuti cuti malaysia ni .
    Cubalah tengok tengok Tempat Menarik Yang Wajib Pergi !! , kot kot mana tahu ada yang berkenan di hati .Semoga panjang umur dapat travel oversea !!:)

  8. Eddie Asuan

    October 13, 2015 at 10:21 PM

    Terima Kasih

  9. Percutian bajet

    August 15, 2015 at 1:53 AM

    Banyak tempat-tempat menarik yang dah pergi ye. Untung le sekarang ni tuan bercuti ke oversea pun ada sponsor.

    Anyway, untuk pembaca yang nak bercuti ke langkawi, maklumat tempat menarik, aktiviti dan penerangan disini mungkin membantu:

    Senarai tempat menarik di Langkawi.
    Percutian bajet recently posted..Senarai hotel di Kedah yang mendapat sijil halalMy Profile

  10. nasslimdiet2

    August 5, 2015 at 5:08 PM

    Panduan yang awesome. Saya nak pi Cameron Highland la
    nasslimdiet2 recently posted..Kebaikan GC TeaMy Profile

  11. Nur Syahidatul Amalina binti Joni

    March 5, 2015 at 12:25 PM

    TUMPANG IKLAN JAP OWNER 🙂

    Sesiapa yang ingin mencari tempat untuk bercuti,pihak kami ade menyediakan pakej2 ke tempat2 menarik..

    Untuk detail,leh whatsapp 013-9344319
    atau
    facebook: nur syahidatul amalina

  12. man

    February 2, 2015 at 5:03 PM

    Kereta sewa kota kinabalu
    Teksi murah kota kinabalu
    Please call 0128525437

  13. nur zayyani liman

    February 1, 2015 at 9:47 AM

    Salam kenal en. Best list ni..bole buat rujukan bile nk bwk anak nnt..thanks sharing

  14. rentas car rental

    January 4, 2015 at 1:25 PM

    wah…..banyak sebennarnya tempat percutian kat malaysia ni, kita je yang x berapa nak utilize..org luar yang dok dtg jauh2

  15. Nur Amalina

    December 7, 2014 at 1:07 PM

  16. kereta sewa

    December 2, 2014 at 2:23 PM

    malaysia memang banyak tempat2 yang best.so xpayah buang duit pergi melancong luar negara.
    kereta sewa recently posted..Kereta Sewa Shah AlamMy Profile

  17. kereta sewa

    December 2, 2014 at 2:13 PM

    menarik bukan…xpayah dok pi melancong kat luar negara.
    yang dekat dalam malaysia pun dah byk,xlarat nak pi satu-satu…

  18. Rabia Sensei

    November 24, 2014 at 6:36 PM

    menarik! info yang betul-betul menarik. rupanya ada banyak tempat menarik di Malaysia ni. Mohon share =D

  19. Dayang

    November 12, 2014 at 8:17 AM

    Wah.. Tq for sharing… Banyaknya tempat menarik nak gi masa cuti nanti..
    Tinggal nak pilih je lagi.. 🙂

  20. leena

    October 16, 2014 at 3:09 PM

    Tq for the info.Great sharing.Singgah blog ni jer next time kalau nak g ke on of the place as listed above.
    Jemputlah datang blog i.Banyak tips and info for beauty n health.I hope it can add value in your life.Thank You,Salam perkenalan .

  21. sakinhani

    October 7, 2014 at 11:13 PM

    waaaa. banyaknya! mana satu nak pergi dulu ni?
    sakinhani recently posted..Tip menabung dari kecil sampai tuaMy Profile

  22. Kereta Sewa Shah Alam

    September 26, 2014 at 12:43 AM

    Tak larat nak pergi kalau dah banyak macam ni, huhu..
    Kereta Sewa Shah Alam recently posted..Kereta Sewa Subang JayaMy Profile

  23. faeznizam

    August 18, 2014 at 12:36 PM

    memang menarik tempat ko nie….:)

  24. Ainaa Roseberry

    May 20, 2014 at 3:54 PM

    Huishhh ni nak jeles ni. dah merata tempat dia pergi. Sob!!! Nak juga buat koleksi macam tu. Hurmmmmm
    Ainaa Roseberry recently posted..MEREKA DI U-CAFE | BLOGGERSMy Profile

  25. titan

    March 5, 2014 at 11:09 AM

    rajin betul hang berjalan ye..

  26. zool

    March 3, 2014 at 10:48 PM

    nak cari tempat sesuai untuk berbulan madu
    zool recently posted..Dekorasi Rumah Dengan Harga MurahMy Profile

  27. Denaihati

    March 3, 2014 at 10:09 PM

    kalau nak jalan-jalan semua tempat ni setahun pun memang tak cukup…hee
    Denaihati recently posted..10 Blogger Terbaik Malaysia MSMW2014My Profile

  28. papa mifz

    March 3, 2014 at 9:09 PM

    next den ngan family nak cuba bercuti ke sabah dan sarawak pulak…
    papa mifz recently posted..Kini Waktu Malamku Sentiasa Ditemani IsteriMy Profile

  29. sofa cleaning

    March 3, 2014 at 7:52 AM

    I feel that is one of the most important information for me.

    And i am satisfied studying your article. But wanna commentary on some basic things,
    The website taste is great, the articles is actually great
    : D. Excellent task, cheers
    sofa cleaning recently posted..sofa cleaningMy Profile

  30. Muhammad Khairuddin Lim

    March 2, 2014 at 5:01 PM

    Menarik….cuti-cuti Malaysia.
    Muhammad Khairuddin Lim recently posted..Pandu Arah Ke Jambatan Pulau Pinang keduaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge