Tempat Menarik di Jakarta Indonesia

Assalamualaikum semua….

Tempat Menarik di Jakarta Indonesia. Backpacker 4 Day 3 Night at Jakarta Indonesia. Kali ini aku nak kongsikan sedikit pengalaman aku sebagai backpacker ke Jakarta Indonesia, Mudah mudahan boleh dijadikan sedikit panduaan dan juga berkongsi pengalaman yang tak seberapa ini.

Backpacker ke Jakarta kali ini mengambil masa selama 4 hari 3 malam. Macam biasa kalau aku merancang untuk backpacker perkara pertama aku perlu buat adalah study mengenai tempat yang ingin aku tuju supaya tidak mendatangkan kesulitan di kemudian hari.

[slideshow_deploy id=’17088′]

Namun malangnya kali ini aku tak sempat nak study mengenai jakarta disebabkan aku teramat sibuk dengan final exam lagipun percutian aku ke jakarta dirancang sangat last minutes.

Air Asia menjadi pilihan aku disebabkan promosi yang di tawarkan agak memenuhi cita rasa poket aku yang tak berapa nak tebal ni. So kalau korang rajin survey tiket di AirAsia.com sudah pasti tiket yang murah menjadi milik korang.

Untuk Hotel pulak aku survey siap-siap di internet dan reserved terus mana-mana bilik hotel yang aku rasa memenuhi cita rasa aku. Tak mewah tak apa janji selesa dan ada internet.

[slideshow_deploy id=’17092′]

Hari Pertama

Lebih kurang jam 12 malam aku sampai ke Subang dari Kota Bharu dan jam 9 pagi aku sudah siap untuk bertolak ke Jakarta dari LCCT. Jam 11 pagi waktu Indonesia aku selamat tiba Lapangan Terbang Sokarno Hatta Jakarta.

Dari Air Port aku ambil teksi untuk ke Mangga Besar tempat hotel yang aku sedia booking melalui online di Malaysia. Untuk Teksi aku Highly Recommended untuk ambil spesis teksi Blue Bird. Jangan sesekali ambil teksi lain melainkan korang ni banyak duit.

Percutian Ke Indonesia – Jakarta Aku Datang

Perjalan lebih kurang 1 Jam 30 minit disebabkan jalan jem akibat banjir aku sampai di hotel yang di booking. Harga teksi dari air port ke Jakarta Pusat lebih kurang 80000 Rp kalau tak silap aku.

[slideshow_deploy id=’17106′]

Jam 2 petang aku siap check in di hotel. Bilik quite nice walaupun kecik. Letak barang-barang aku terus turun untuk mengisi perut aku sebab masih belum makan lagi dari pagi.

Makanan jakarta pertama masuk perut aku adalah nasi ayam penyek. Yang tu jer aku jumpa masa tu lagipun kedai tu dekat dengan hotel.

Habis makan aku jalan-jalan pusing kawasan berdekatan dengan hotel. Saja jer nak tengok gaya orang jakarta.

Aku balik jam 8 malam dan sebelum naik hotel aku singgah isi perut dulu, kan malam nanti lapar susah pulak nak cari tempat makan.

[slideshow_deploy id=’17115′]

Hari Kedua ( Tempat Menarik di Jakarta )

Hari ke-2 aku bangun agak lambat, saja jer nak releks lebih kat hotel, kata bercutikan kenalah santai-santai. Hari kedua aku sebenarnya nak ke Tanah Abang. orang kata kat sana barang murah tapi disebabkan keadaan masa tu banjir teruk di sekitar jakarta aku batalkan niat terus amik cab ke Komplek Mangga 2. Komplek Mangga 2 ni salah satu tempat yang korang patut pergi gak. banyak barang-barang yang menarik kat sana.

Balik dari mangga 2 aku singgah makan nasi padang dulu sebelum balik berahat kat hotel.

[slideshow_deploy id=’17124′]

Hari Ketiga ( Hotel Terbaik dan Murah Di jakarta )

Hari ketiga ni aku check out dari hotel asal aku iaitu Everyday Smart Hotel sebab bilik agak sempit, kurang selesa…hehe so aku jalan depan sikit nak try Fave Hotel. Sebelum aku check in kat Fave Hotel aku cuba survey harga Hotel Permai, Spark Hotel dan Amaris Hotel. Banding antara 4 hotel ni nampaknya harga lebih kurang cuma Spark Hotel ni mahal sikit rate dalam 600000 Rp for 1 night. Yang lain antara 350000-400000 Rp.

Jadi aku putuskan untuk ambil Fave Hotel. Fave Hotel ni terletak  di LTC Glodok Building 8th Floor Jl. Hayam Wuruk No. 127. rate dia 408000 Rp. Ok lah…..tapi memng puas hati. Bilik selesa dan luas. View dari hotel pom cun boleh tengok seluruh bandar jakarta kot.

[slideshow_deploy id=’17147′]

Selesai Check in aku teruskan jalan-jalan di tempat menarik di jakarta seperti Tugu Monas, Pasar Baru dan Masjid Istiqlal Jakarta. 3 Tempat ni memang menarik di jakarta dan korang yang nak datang wajib singgah disini.

Hotel Murah di Jakarta Indonesia – Fave Hotel

Selesai melawat 3 tempat tu aku balik hotel dan singgah tempat makan menarik di jakarta iaitu di Rumah Makan Garuda Jakarta. Makanan Puas Hati dan berbaloi.  Terletak berhampiran Mangga Besar.

[slideshow_deploy id=’17133′]

Hari Keempat

Last day kat jakarta aku tak sempat nak buat apa pun sebab semalam penat sangat pusing jakarta so aku bangun terus packing barang then teru ke air port. Dan ingat yer kalau korang naik Air Asia korang kena ke Terminal 3. bagi tau pak supir korang tu suruh hantar ke Terminal 3.

Begituhlah sedikit pengalaman backpacker yang dapat aku kongsikan…..kalau backpacker ni agak penat sikit sebenarnya. Tapi disebabkan di indonesia aku berani kan diri untuk backpacker. kalau negara lain maybe aku amik agen kot. Sama jugak di Medan dan Bangkok aku juga backpacker. Kalau di Bali aku ambil agent.

[slideshow_deploy id=’17141′]

Sekian sahaja coretan pengalaman aku sepanjang bercuti 4 hari 3 malam di jakarta indonesia. semoga bermamfaat buat korang yang nak bercuti kat sana terutama bagi backpacker.

*******************************************

TIP TRAVEL KE OVERSEAS: Travel tanpa internet baik korang duk terperap kat dapur rumah korang jer. Unless korang ni jenis penyiasat sendirian atau pembunuh upahan. So untuk penjimatan semasa travel baik korang pi sewa SAIMURAI POCKET WIFI dulu sebelum fly...Coverage mantap jangan risau. InshaAllah boleh cover satu dunia.....

Share this post

35 thoughts on “Tempat Menarik di Jakarta Indonesia

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Elang Lombok Tour.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Lombok Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    ELANG LOMBOK TOUR
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Lombok island dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, ELANG LOMBOK TOUR menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    AFFANDI
    BBM 51fd8768 / IG : @pariwisatalombok
    Mobile : +62 8223 771 6583 ( WhatsApp )

    Reply
  2. salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan..3 hari 2 malam hanya RM370/pax…tiada caj tambahan dan paling best korang cuma perlu bawa duit shopping sahaja 🙂 selain itu ada juga pakej ke aceh, padang-bukit tinggi..
    boleh whatsapp: +6012-6047593 🙂
    fb/instagram @giadolairiscollection

    Reply
  3. bromo tour, bromo tour package, bromo tour from surabaya, bromo tour price, bromo tour murah, bromo tour review, bromo tour dari surabaya, bromo tour tripadvisor, bromo tour malang, bromo tour paket, bromo tour travel http://javatravelline.com/

    PAKEJ PELANCONGAN BROMO

    Surabaya – Bromo – Malang / Batu – Surabaya via Tanggulangin

    HARI 1 :

    Ketibaan di Lapangan Terbang Surabaya. Bertemu & di sambut oleh Pilot pelancong kami, teruskan ke Bomo (Kampung Cemorolawang / Tosari)

    HARI 2 :

    Pada pukul 3.30 pagi, memulakan perjalanan ke Gunung Bromo, untuk menyaksikan matahari terbit dari tepi kawah. Merentasi lautan pasir dan mendaki 245 tangga. Kembali ke hotel untuk sarapan pagi dan berkemas semula. Seterusnya ke Batu, dalam perjalanan, melawat Taman Safari Indonesia untuk melihat koleksi haiwan-haiwan dari benua lain.

    HARI 3 :

    Sarapan pagi di hotel , teruskan lawatan ke bandar yang meliputi perladangan epal , air terjun Cuban Rondo, Seramik Dinoyo. Kemudian bergerak semula ke Surabaya dengan di mulai Tanggulangin untuk melihat Industri Rumah Kulit dan ke Sidoarjo untuk mendapatkan Keropok Udang + Embroidery.

    HARI 4 :

    Sarapan pagi di hotel, bertolak ke airport untuk berlepas

    Mrs EVI

    +6281 233 917 870

    info@javatravelline.com

    http://www.javatravelline.com

    mount bromo tour, mt bromo tour, bromo ijen tour, mount bromo tours, bromo tours, mt bromo tours, tour to bromo, bromo mount, mount bromo package, mount bromo facts, mount bromo trekking, mount bromo pictures, mount bromo eruption, mount bromo in indonesia, mount bromo photos, mount bromo news, mount bromo national park, mount bromo lonely planet, bromo hotel, mount bromo hotel, bromo cottage hotel, mt bromo hotel, grand bromo hotel rates, hotel lava view lodge bromo, cafe lava hotel bromo, bromo mountain, mountain bromo, bromo mountain indonesia, bromo mountain tourism, what is highest mountain, in at the mountain, bromo volcano, mt bromo volcano, volcano bromo, bromo volcano indonesia, mount bromo volcano, mount bromo travel, bromo travel, bromo travel guide, travel bromo, travel to bromo, bromo indonesia, travel, volcano at indonesia, live volcano in indonesia, the volcano in indonesia, volcano mount, mount volcano, volcano article, this is a volcano, lava view lodge bromo, bromo cottages, bromo tengger semeru national park, bromo trip, bromo eruption, bromos, bromo mt, mt bromo eruption, bromo national park, lava lodge bromo, sea of sand bromo, visit bromo, mt bromo facts, bromo drink, how to go to bromo, from surabaya to bromo, bromo seltzer, bromo selzer, bromo, highest mt

    Reply
  4. Assalamualaikum wr wb.

    Salam kenal saya Jati dr Ganesha Tour Jogja. Kami adalah perusahaan jasa tour n travel khususnya dalam bidang pakej wisata Jogja. Kami berikan harga yang murah dengan pelayanan maksimal karena kami handle langsung dari Jogja. Jika berminat dapat hubungi saya via whatsapp di +628985101301 atau call +62 274 7890010.

    Berikut contoh paket wisata dari kami:
    Jogja 5D4N Tour + Dieng
    Objectives:
    Dieng Tour: Candi Arjuna, Sikidang Crater, Dieng Plateau Theater, Telaga Warna,
    Jogja Tour: Parangtritis Beach, Borobudur, Merapi (lava tour), Kraton, Tamansari, Kotagede, Prambanan,

    The first day
    11:30 roundtrip airport
    13:00 – 14:00 go to local restaurant
    14.00 – 15.00 lunch
    15.00 – 17.00 go to Parangtritis Beach
    17.00 – 18.00 Parangtritis Beach
    18.00 – 19.00 go to local restaurant
    19.00 – 20.00 Dinner
    20.00 Drop hotel
    Second Two

    09:00 – 11.00 Go to Borobudur
    11.00 – 12.30 Borobudur
    12.30 – 13.30 go to local restaurant
    13.30 – 14.30 lunch
    14.30 – 15.30 go to merapi lava tour
    15.30 – 17.30 merapi lava tour
    17.30 – 18.30 go to local restaurant
    18.30 – 19.30 dinner
    19.30 drop hotel

    Third day
    09.30 – 10.00 go to Kraton
    10.00 – 11.00 Kraton
    11.00 – 11.30 go to Tamansari
    11.30 – 12.00 Tamansari
    12.00 – 13.00 go to local restaurant
    13.00 – 14.00 lunch
    14.00 – 15.00 go to Prambanan
    15.00 – 16.00 Prambanan
    16.00 – 17.00 go to Kotagede
    17.00 – 18.00 kotagede
    18.00 – 19.00 go to local restaurant
    19.00 – 20.00 dinner
    20.00 drop hotel

    Fourth day
    08.00 – 12.00 go to Dieng
    12.00 – 16.00 Dieng Tour
    16.00 – 20.00 go to local restaurant
    20.00 – 21.00 dinner
    21.00 drop hotel

    Fifth day
    Tba – drop airport

    The price includes:

    • Private / Bus
    • Drivers and assistant (+ driver and assistant’s meal)
    • 2 / 3-star Hotels in Yogyakarta
    • Breakfast in hotel
    • Dinner & lunch at local restaurant
    • Guide
    • Entrance tickets listed in itinerary
    • Parking of vehicles
    • Insurance
    • Mineral water

    The price excludes:
    • Flight Tickets
    • Personal expenses
    • Any other optional tours, which is not specified in the itinerary
    • Tips for guide and driver

    * Price does not apply to peek season and high season

    Price: RM 575

    Jika tertarik dapat langsung menghubungi saya di telp +62 274 7890010. sms / whatsapp +62 8985101301. Terimakasih.

    Wassalamualaikum wr wb

    Reply
    1. maaf, numb telepon saya ganti kerana nomor tersebut hilang..
      jogja tour murah, kami sesuaikan bajet. dapat murah kerana langsung kami handle dari jogja sila kol +6285104919010
      sms/whatsapp +628985101301

      terimakasih

      Reply
  5. Bener mas kl g niat beli lebih baik diam, kl nwar ujung2ny g jd beli , parahny bisa abis kena rampok, poin 4 plug guna 2 kaki, bda dg malaysia yg guna 3 kaki, untuk makanan kadang lebih enak pinggir jalan ktmbang di resto, tips beli makan pinggir jalan, lihat tempatnya ramai / tidak, kl ramai berrti enk dn berkuality tentunya, dn kl niat bli brang pandai2 nawar biasany penjual menawarkn dg harga tinggi, tawar dg setengah harga dr harga yg di tawarkan, kl ttep g boleh, bilang saja kl boleh haraga segitu dn llu pergi k tmpt lain, biasany pnjual kan memberikan dg harga yg di tawarkn pmbeli.

    Reply

Leave a Reply to Faizal Fredley Cancel reply

CommentLuv badge