Tempat Menarik di Jakarta Indonesia - Faizal Fredley

Tempat Menarik di Jakarta Indonesia

Assalamualaikum semua….

Tempat Menarik di Jakarta Indonesia. Backpacker 4 Day 3 Night at Jakarta Indonesia. Kali ini aku nak kongsikan sedikit pengalaman aku sebagai backpacker ke Jakarta Indonesia, Mudah mudahan boleh dijadikan sedikit panduaan dan juga berkongsi pengalaman yang tak seberapa ini.

Backpacker ke Jakarta kali ini mengambil masa selama 4 hari 3 malam. Macam biasa kalau aku merancang untuk backpacker perkara pertama aku perlu buat adalah study mengenai tempat yang ingin aku tuju supaya tidak mendatangkan kesulitan di kemudian hari.

[slideshow_deploy id=’17088′]

Namun malangnya kali ini aku tak sempat nak study mengenai jakarta disebabkan aku teramat sibuk dengan final exam lagipun percutian aku ke jakarta dirancang sangat last minutes.

Air Asia menjadi pilihan aku disebabkan promosi yang di tawarkan agak memenuhi cita rasa poket aku yang tak berapa nak tebal ni. So kalau korang rajin survey tiket di AirAsia.com sudah pasti tiket yang murah menjadi milik korang.

Untuk Hotel pulak aku survey siap-siap di internet dan reserved terus mana-mana bilik hotel yang aku rasa memenuhi cita rasa aku. Tak mewah tak apa janji selesa dan ada internet.

[slideshow_deploy id=’17092′]

Hari Pertama

Lebih kurang jam 12 malam aku sampai ke Subang dari Kota Bharu dan jam 9 pagi aku sudah siap untuk bertolak ke Jakarta dari LCCT. Jam 11 pagi waktu Indonesia aku selamat tiba Lapangan Terbang Sokarno Hatta Jakarta.

Dari Air Port aku ambil teksi untuk ke Mangga Besar tempat hotel yang aku sedia booking melalui online di Malaysia. Untuk Teksi aku Highly Recommended untuk ambil spesis teksi Blue Bird. Jangan sesekali ambil teksi lain melainkan korang ni banyak duit.

Percutian Ke Indonesia – Jakarta Aku Datang

Perjalan lebih kurang 1 Jam 30 minit disebabkan jalan jem akibat banjir aku sampai di hotel yang di booking. Harga teksi dari air port ke Jakarta Pusat lebih kurang 80000 Rp kalau tak silap aku.

[slideshow_deploy id=’17106′]

Jam 2 petang aku siap check in di hotel. Bilik quite nice walaupun kecik. Letak barang-barang aku terus turun untuk mengisi perut aku sebab masih belum makan lagi dari pagi.

Makanan jakarta pertama masuk perut aku adalah nasi ayam penyek. Yang tu jer aku jumpa masa tu lagipun kedai tu dekat dengan hotel.

Habis makan aku jalan-jalan pusing kawasan berdekatan dengan hotel. Saja jer nak tengok gaya orang jakarta.

Aku balik jam 8 malam dan sebelum naik hotel aku singgah isi perut dulu, kan malam nanti lapar susah pulak nak cari tempat makan.

[slideshow_deploy id=’17115′]

Hari Kedua ( Tempat Menarik di Jakarta )

Hari ke-2 aku bangun agak lambat, saja jer nak releks lebih kat hotel, kata bercutikan kenalah santai-santai. Hari kedua aku sebenarnya nak ke Tanah Abang. orang kata kat sana barang murah tapi disebabkan keadaan masa tu banjir teruk di sekitar jakarta aku batalkan niat terus amik cab ke Komplek Mangga 2. Komplek Mangga 2 ni salah satu tempat yang korang patut pergi gak. banyak barang-barang yang menarik kat sana.

Balik dari mangga 2 aku singgah makan nasi padang dulu sebelum balik berahat kat hotel.

[slideshow_deploy id=’17124′]

Hari Ketiga ( Hotel Terbaik dan Murah Di jakarta )

Hari ketiga ni aku check out dari hotel asal aku iaitu Everyday Smart Hotel sebab bilik agak sempit, kurang selesa…hehe so aku jalan depan sikit nak try Fave Hotel. Sebelum aku check in kat Fave Hotel aku cuba survey harga Hotel Permai, Spark Hotel dan Amaris Hotel. Banding antara 4 hotel ni nampaknya harga lebih kurang cuma Spark Hotel ni mahal sikit rate dalam 600000 Rp for 1 night. Yang lain antara 350000-400000 Rp.

Jadi aku putuskan untuk ambil Fave Hotel. Fave Hotel ni terletak  di LTC Glodok Building 8th Floor Jl. Hayam Wuruk No. 127. rate dia 408000 Rp. Ok lah…..tapi memng puas hati. Bilik selesa dan luas. View dari hotel pom cun boleh tengok seluruh bandar jakarta kot.

[slideshow_deploy id=’17147′]

Selesai Check in aku teruskan jalan-jalan di tempat menarik di jakarta seperti Tugu Monas, Pasar Baru dan Masjid Istiqlal Jakarta. 3 Tempat ni memang menarik di jakarta dan korang yang nak datang wajib singgah disini.

Hotel Murah di Jakarta Indonesia – Fave Hotel

Selesai melawat 3 tempat tu aku balik hotel dan singgah tempat makan menarik di jakarta iaitu di Rumah Makan Garuda Jakarta. Makanan Puas Hati dan berbaloi.  Terletak berhampiran Mangga Besar.

[slideshow_deploy id=’17133′]

Hari Keempat

Last day kat jakarta aku tak sempat nak buat apa pun sebab semalam penat sangat pusing jakarta so aku bangun terus packing barang then teru ke air port. Dan ingat yer kalau korang naik Air Asia korang kena ke Terminal 3. bagi tau pak supir korang tu suruh hantar ke Terminal 3.

Begituhlah sedikit pengalaman backpacker yang dapat aku kongsikan…..kalau backpacker ni agak penat sikit sebenarnya. Tapi disebabkan di indonesia aku berani kan diri untuk backpacker. kalau negara lain maybe aku amik agen kot. Sama jugak di Medan dan Bangkok aku juga backpacker. Kalau di Bali aku ambil agent.

[slideshow_deploy id=’17141′]

Sekian sahaja coretan pengalaman aku sepanjang bercuti 4 hari 3 malam di jakarta indonesia. semoga bermamfaat buat korang yang nak bercuti kat sana terutama bagi backpacker.

Aku ni Graduant Engineering dari Tingkatan 4 sampai lah Diploma, Degree dan Master. PhD je belum tentu nak sambung ke tak. Jadi, jangan aspect ayat aku macam budak Masscom yang study benda2 macam ni....lagipun ni blog personal tak ada kaitan dengan sesiapa....

37 Comments

  1. dhani tour bandung

    March 27, 2017 at 12:17 PM

    Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini…
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

    WhatsApp : +6282214441280
    Call : +6282214441280
    Call : +6282282222896
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
    Website : http://www.paketpelanconganbandung.com
    : http://www.dhanitourbandung.com
    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan…Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang…

    KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung… (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja… Wassalam dan Terima Kasih…

    JOM MELANCONG INDONESIA…
    CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

  2. podomoroo

    March 24, 2017 at 8:16 PM

    Salam sejahtera Tuan / Puan, semoga Tuan / Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki (Amiin)… Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung / Jakarta. Buat Tuan / Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung / Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    Call : +6282262272279
    WhatsApp : +6282280000071
    Email : podomorootransportbandung71@yahoo.com
    Blog : http://podomoroopelancongbandung.blogspot.co.id (Podomoroo Transport Bandung)
    Facebook : Podomoroo Transport
    Fanspage : Podomoroo Transport Bandung

    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang…
    Kami pun menyediakan Pakej Transport dan Hotel
    Kereta Avanza, Luxio, Apv, Evalia, Sigra, Grand Livina
    3D2N
    2 Pax = 330 Rm / Pax
    3 Pax = 300 Rm / Pax
    4 Pax = 230 Rm / Pax
    5 Pax = 230 Rm / Pax
    6 Pax = 200 Rm / Pax

    Van Short
    3D2N
    7 Pax = 250 Rm / Pax
    8 Pax = 220 Rm / Pax
    9 Pax = 220 Rm / Pax
    10 Pax = 200 Rm / Pax

    Van Long, Toyota Hiace Commuter
    3D2N
    11 Pax = 220 Rm / Pax
    12 Pax = 200 Rm / Pax
    13 Pax = 200 Rm / Pax
    14 Pax = 190 Rm / Pax
    15 Pax = 190 Rm / Pax

    Pakej Transport dan Hotel 4D3N
    Kereta Avanza, Luxio, Apv, Evalia, Sigra, Grand Livina
    4D3N
    2 Pax = 460 Rm / Pax
    3 Pax = 430 Rm / Pax
    4 Pax = 320 Rm / Pax
    5 Pax = 330 Rm / Pax
    6 Pax = 280 Rm / Pax

    Van Short
    4D3N
    7 Pax = 350 Rm / Pax
    8 Pax = 310 Rm / Pax
    9 Pax = 310 Rm / Pax
    10 Pax = 280 Rm / Pax

    Van Long, Toyota Hiace Commuter
    4D3N
    11 Pax = 310 Rm / Pax
    12 Pax = 280 Rm / Pax
    13 Pax = 290 Rm / Pax
    14 Pax = 270 Rm / Pax
    15 Pax = 280 Rm / Pax

    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan / Puan untuk ke Bandung.

    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Podomoroo Transport Bandung… (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja.. Wassalam, Terima kasih…

  3. AFFANDI

    September 16, 2016 at 8:18 AM

    Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Elang Lombok Tour.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Lombok Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    ELANG LOMBOK TOUR
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Lombok island dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, ELANG LOMBOK TOUR menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    AFFANDI
    BBM 51fd8768 / IG : @pariwisatalombok
    Mobile : +62 8223 771 6583 ( WhatsApp )

  4. penumbuh rambut jakarta

    April 4, 2016 at 3:31 PM

    Hi there! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
    There’s a lot of people that I think would really enjoy your content.
    Please let me know. Many thanks
    penumbuh rambut jakarta recently posted..penumbuh rambut jakartaMy Profile

  5. adibah

    November 23, 2015 at 8:50 PM

    nak tanya bahaya tak kalau perempuan nak pegi berdua je? orang kata ramai penyeluk saku?

  6. Nonton Movie

    October 27, 2015 at 7:58 PM

    mantap bos artikelnyaaaaa
    Nonton Movie recently posted..Nikmatnya Ngentot di MobilMy Profile

  7. giadolairis

    August 5, 2015 at 11:53 AM

    salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan..3 hari 2 malam hanya RM370/pax…tiada caj tambahan dan paling best korang cuma perlu bawa duit shopping sahaja 🙂 selain itu ada juga pakej ke aceh, padang-bukit tinggi..
    boleh whatsapp: +6012-6047593 🙂
    fb/instagram @giadolairiscollection

  8. java travelline

    February 26, 2015 at 9:45 PM

    bromo tour, bromo tour package, bromo tour from surabaya, bromo tour price, bromo tour murah, bromo tour review, bromo tour dari surabaya, bromo tour tripadvisor, bromo tour malang, bromo tour paket, bromo tour travel http://javatravelline.com/

    PAKEJ PELANCONGAN BROMO

    Surabaya – Bromo – Malang / Batu – Surabaya via Tanggulangin

    HARI 1 :

    Ketibaan di Lapangan Terbang Surabaya. Bertemu & di sambut oleh Pilot pelancong kami, teruskan ke Bomo (Kampung Cemorolawang / Tosari)

    HARI 2 :

    Pada pukul 3.30 pagi, memulakan perjalanan ke Gunung Bromo, untuk menyaksikan matahari terbit dari tepi kawah. Merentasi lautan pasir dan mendaki 245 tangga. Kembali ke hotel untuk sarapan pagi dan berkemas semula. Seterusnya ke Batu, dalam perjalanan, melawat Taman Safari Indonesia untuk melihat koleksi haiwan-haiwan dari benua lain.

    HARI 3 :

    Sarapan pagi di hotel , teruskan lawatan ke bandar yang meliputi perladangan epal , air terjun Cuban Rondo, Seramik Dinoyo. Kemudian bergerak semula ke Surabaya dengan di mulai Tanggulangin untuk melihat Industri Rumah Kulit dan ke Sidoarjo untuk mendapatkan Keropok Udang + Embroidery.

    HARI 4 :

    Sarapan pagi di hotel, bertolak ke airport untuk berlepas

    Mrs EVI

    +6281 233 917 870

    info@javatravelline.com

    http://www.javatravelline.com

    mount bromo tour, mt bromo tour, bromo ijen tour, mount bromo tours, bromo tours, mt bromo tours, tour to bromo, bromo mount, mount bromo package, mount bromo facts, mount bromo trekking, mount bromo pictures, mount bromo eruption, mount bromo in indonesia, mount bromo photos, mount bromo news, mount bromo national park, mount bromo lonely planet, bromo hotel, mount bromo hotel, bromo cottage hotel, mt bromo hotel, grand bromo hotel rates, hotel lava view lodge bromo, cafe lava hotel bromo, bromo mountain, mountain bromo, bromo mountain indonesia, bromo mountain tourism, what is highest mountain, in at the mountain, bromo volcano, mt bromo volcano, volcano bromo, bromo volcano indonesia, mount bromo volcano, mount bromo travel, bromo travel, bromo travel guide, travel bromo, travel to bromo, bromo indonesia, travel, volcano at indonesia, live volcano in indonesia, the volcano in indonesia, volcano mount, mount volcano, volcano article, this is a volcano, lava view lodge bromo, bromo cottages, bromo tengger semeru national park, bromo trip, bromo eruption, bromos, bromo mt, mt bromo eruption, bromo national park, lava lodge bromo, sea of sand bromo, visit bromo, mt bromo facts, bromo drink, how to go to bromo, from surabaya to bromo, bromo seltzer, bromo selzer, bromo, highest mt

  9. dee

    September 15, 2014 at 10:40 PM

    Pergi sana kalau nak jalan macam mana? Teksi or kereta sewa sesuai? Boleh email I tak sbb planning nak pergi sana jugak

  10. jati wijaya

    September 10, 2014 at 3:11 PM

    Assalamualaikum wr wb.

    Salam kenal saya Jati dr Ganesha Tour Jogja. Kami adalah perusahaan jasa tour n travel khususnya dalam bidang pakej wisata Jogja. Kami berikan harga yang murah dengan pelayanan maksimal karena kami handle langsung dari Jogja. Jika berminat dapat hubungi saya via whatsapp di +628985101301 atau call +62 274 7890010.

    Berikut contoh paket wisata dari kami:
    Jogja 5D4N Tour + Dieng
    Objectives:
    Dieng Tour: Candi Arjuna, Sikidang Crater, Dieng Plateau Theater, Telaga Warna,
    Jogja Tour: Parangtritis Beach, Borobudur, Merapi (lava tour), Kraton, Tamansari, Kotagede, Prambanan,

    The first day
    11:30 roundtrip airport
    13:00 – 14:00 go to local restaurant
    14.00 – 15.00 lunch
    15.00 – 17.00 go to Parangtritis Beach
    17.00 – 18.00 Parangtritis Beach
    18.00 – 19.00 go to local restaurant
    19.00 – 20.00 Dinner
    20.00 Drop hotel
    Second Two

    09:00 – 11.00 Go to Borobudur
    11.00 – 12.30 Borobudur
    12.30 – 13.30 go to local restaurant
    13.30 – 14.30 lunch
    14.30 – 15.30 go to merapi lava tour
    15.30 – 17.30 merapi lava tour
    17.30 – 18.30 go to local restaurant
    18.30 – 19.30 dinner
    19.30 drop hotel

    Third day
    09.30 – 10.00 go to Kraton
    10.00 – 11.00 Kraton
    11.00 – 11.30 go to Tamansari
    11.30 – 12.00 Tamansari
    12.00 – 13.00 go to local restaurant
    13.00 – 14.00 lunch
    14.00 – 15.00 go to Prambanan
    15.00 – 16.00 Prambanan
    16.00 – 17.00 go to Kotagede
    17.00 – 18.00 kotagede
    18.00 – 19.00 go to local restaurant
    19.00 – 20.00 dinner
    20.00 drop hotel

    Fourth day
    08.00 – 12.00 go to Dieng
    12.00 – 16.00 Dieng Tour
    16.00 – 20.00 go to local restaurant
    20.00 – 21.00 dinner
    21.00 drop hotel

    Fifth day
    Tba – drop airport

    The price includes:

    • Private / Bus
    • Drivers and assistant (+ driver and assistant’s meal)
    • 2 / 3-star Hotels in Yogyakarta
    • Breakfast in hotel
    • Dinner & lunch at local restaurant
    • Guide
    • Entrance tickets listed in itinerary
    • Parking of vehicles
    • Insurance
    • Mineral water

    The price excludes:
    • Flight Tickets
    • Personal expenses
    • Any other optional tours, which is not specified in the itinerary
    • Tips for guide and driver

    * Price does not apply to peek season and high season

    Price: RM 575

    Jika tertarik dapat langsung menghubungi saya di telp +62 274 7890010. sms / whatsapp +62 8985101301. Terimakasih.

    Wassalamualaikum wr wb

    • jati wijaya

      April 18, 2015 at 7:47 PM

      maaf, numb telepon saya ganti kerana nomor tersebut hilang..
      jogja tour murah, kami sesuaikan bajet. dapat murah kerana langsung kami handle dari jogja sila kol +6285104919010
      sms/whatsapp +628985101301

      terimakasih

  11. noor azrina

    September 9, 2014 at 3:49 AM

    Beb. Gi bali tak pakai agent pun xpe. Rugi. Nak tukar2x pendapat kalo boleh email aku. I can offer u a good tips (:

    • Dekna Lee

      November 13, 2014 at 10:49 AM

      boleh tak share pengalaman kat bali? jadi backpacker…

  12. ifa

    September 4, 2014 at 10:49 PM

    jumpe blog ni gara2 carik tmpt nk gi jakarta. tumpang lalu 😀

  13. apis

    June 3, 2014 at 6:59 PM

    Nak tanya..sepjg kt jkarta g jln2 naik teksi or jln kaki jer…n bajet dlm berap bos

  14. eyriqazz

    February 5, 2014 at 10:43 PM

    fuhh bestnya tengok bro selalu jalan2….
    eyriqazz recently posted..Tajaan Tiket Sepetang Bersama Bloggers 2014My Profile

  15. Juan

    February 5, 2014 at 9:09 PM

    wow, puas berjalan jalan nih
    Juan recently posted..Program Buat Duit Dengan Kad PrepaidMy Profile

  16. guliroket

    February 5, 2014 at 5:04 PM

    mesti seronot habis kann..
    guliroket recently posted..11 perkara Ajaib yang selalu berlaku dalam Hari Sukan Sekolah.My Profile

  17. zik

    February 4, 2014 at 7:32 PM

    boleh tahan maju jugak dekat jakarta nih… budget dalam berapa ratus nak standby.. untuk yang bujang2 nih… hehe
    zik recently posted..Cerita mengenai angpaw, 2014My Profile

  18. Aku Penghibur

    February 2, 2014 at 5:22 PM

    wahh seronok membaca perjalanan ke jakarta.. pernah ke sana sekali jer

  19. Muhammad Khairuddin Lim

    January 27, 2014 at 8:42 PM

    sedap makanannya…wah bestnya
    Muhammad Khairuddin Lim recently posted..Salji di IndonesiaMy Profile

  20. Manan Qayyim

    January 27, 2014 at 7:05 PM

    best giller dpt melancong…
    Manan Qayyim recently posted..Bahagiamu Deritaku – Hafiz #LirikMy Profile

  21. Denaihati

    January 27, 2014 at 5:04 PM

    bro sampai sana masa banjir besar hari tu, Alhamdulillah tak terkandas.
    ada cek kat website, taxi Blue Bird Taxi tu guna Nissan Almera baru yer…
    Denaihati recently posted..Harga sebenar iklan di blogMy Profile

  22. AlamS LegacY

    January 27, 2014 at 4:23 PM

    bestnye dapat melancong, dah lama tak holiday oversea
    AlamS LegacY recently posted..Game KangKung Plak DahMy Profile

  23. eXplorasa

    January 27, 2014 at 12:24 PM

    amat berguna tips yang diberikan tu, terima kasih atas perkongsian

  24. Amirul

    January 27, 2014 at 7:44 AM

    Teringat lagi waktu aku ke Jogja, plug Indonesia pakai 2 pin ja. Hari pertama dh kena pi cari kedai elektrik beli plug baru.

  25. faizalpj

    January 27, 2014 at 3:16 AM

    pernah pergi Jakarta juga 5 tahun lepas.
    Macam mana buat gambar gerak2 tu
    faizalpj recently posted..WW : Minum 1 Orang Enjoy 2 OrangMy Profile

  26. Rizkyzone.com

    January 27, 2014 at 2:37 AM

    Bener mas kl g niat beli lebih baik diam, kl nwar ujung2ny g jd beli , parahny bisa abis kena rampok, poin 4 plug guna 2 kaki, bda dg malaysia yg guna 3 kaki, untuk makanan kadang lebih enak pinggir jalan ktmbang di resto, tips beli makan pinggir jalan, lihat tempatnya ramai / tidak, kl ramai berrti enk dn berkuality tentunya, dn kl niat bli brang pandai2 nawar biasany penjual menawarkn dg harga tinggi, tawar dg setengah harga dr harga yg di tawarkan, kl ttep g boleh, bilang saja kl boleh haraga segitu dn llu pergi k tmpt lain, biasany pnjual kan memberikan dg harga yg di tawarkn pmbeli.

  27. titan

    January 27, 2014 at 1:56 AM

    pehh..hang pi sorang ka wehh??
    titan recently posted..Custom Made Sticker KeretaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge