world-map

Kembara dari united kingdom ke Malaysia selama 155 hari memang merupakan satu pengalaman yang cukup awesome. Itulah pengalaman yang diraih buat 6 ahli keluarga setelah mengharungi perjalanan di 26 negara untuk sampai ke Malaysia.

Pengembaraan yang di panggil “By Road to Malaysia” itu menggunakan kenderaan karavan Mercedes Sprinter 1998 memberikan mereka pengalaman berharga.

Teringin juga aku nak lalui pengalaman seperti depa ni tapi ianya semestinya bukan mudah tengok bajet yang diorang pakai pun dah ketat lutu dah. Bayangkan bajet yang diorang belanjakan sepanjang perjalanan depa ni sekitar 60,000 Pound Sterling untuk perjalanan itu termasuk kenderaan.

Perghh memang giler banyak siot….apapun good job buat depa semua….

Sedikit cerita dari Bernama

Enam Sekeluarga Dari United Kingdom Tiba Di Malaysia Selepas Perjalanan Darat 155 Hari

“Suhu di Itali musim panas sampai 50 darjah Celcius, dahlah masa tu bulan puasa. Setiap negara ada cabarannya…macam di Iran kena rompak dua kali, dan hampir diculik. Banyak cabaran diplomatik…syukur Kedutaan Malaysia di negara-negara itu banyak menolong.

“Ada juga negara yang sepatutnya tak boleh masuk, tetapi duta di sana menggunakan kuasa diplomatik untuk membolehkan kami melalui negara tersebut. Ada masalah diplomatik, ada negara tak friendly.

Aku sahkan nak kembara dari UK ke Malaysia, nak kembara dari Perlis ke Johor pun belum tentu mampu, memang aku tabik spring ar kat diorang nih.

Sewa Pocket Wifi ketika travel di sini [Samurai Wifi] [Roaming Man]

Khidmat translate semua bahasa di VEQTA.com

Dapatkan Medical Insurance terbaik ketika travel di Medical Departures 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge