kucing

Masa surfing Facebook tadi ternampak salah seorang friendlist FB aku post gambar artikel pasal kucing ni, Aku kalau bab kucing ni laju jer nak klik, Minat sangat aih kat kucing ni, tak tahu kenapa.

Teringin jugak nak bela kucing ni tapi disebabkan aku ni jenis tak reti duk rumah jadi lupakan jerlah nak bela kucing ni. Kesian pulak kat kucing nanti tak terjaga. Family aku bukannya jenis suka kucing.

Dulu masa kat hostel unimap ada jugak aku bela kucing dalam 7-9 ekor kot. seminggu 3 kilo wiskes aku kena beli. Duit tak der pun tetap usaha cari untuk bagi kucing makan, kesian tengok kucing-kucing ni mengiau kelaparan.

Ingat masa seminggu aku balik kampung tak der siapa jaga kucing tu terbiar macam tu jer, balik jer hostel buka pintu beakang terus kucing-kucing ni serang. Lapar sangat kot. Nak menangis pun ada. Masa tu jam 2 pagi kot.Stok makanan kucing dah habis. Last aku gi seven eleven jer beli wetfood.

happy jer tengok kucing-kucing tu makan. berselera benar…

1380832_615828075106581_1460106654_n

#respect

Now apa dah jadi kat kucing-kucing tu pun aku tak tahu dah…Harap semuanya ok….pandai-pandailah dia  cari makan. Aku x duk hostel tu dah tak leh nak bagi makan…

Berbalik kepada kisah benar tu, memang menyentuh hati. Memang tak rugi kita bersedekah dengan binatang ni. Insha Allah murah rezeki.

Aku Tahun lepas Alhamdulillah tak pernah putus rezeki..ada jer rezeki masuk semuanya disebabkan aku bagi makan kucing-kucing kat hostel aku.

Sewa Pocket Wifi ketika travel di sini [Samurai Wifi] [Roaming Man]

Khidmat translate semua bahasa di VEQTA.com

Dapatkan Medical Insurance terbaik ketika travel di Medical Departures 

14 COMMENTS

  1. btw.. sy ade bela kucing…dlu.mse prektikel kt construction lebuhraya sg.buaya …. ade sekor kucing trbiar..kucing.ni brkawan gak dgn anjing….sbnar dah btahun2 sy xbela kucing…dlu bela kucing…tp byak yg hilang…ade yg kne culik..ade yg kne serang anjing liar..bse lar..dok.kg..lg2 rumg kwan.kbun kn..lg stu xbela…sy allergic bulu..n lpas belai2 kucing..msty sy selsema n demam….tp kucing kt sites tu sy bwak blek gak..sbb risau..nty lpas projek siap..kucing tu nk kmner…. sy syg der..nme der melissaa…der ni bijakk…der dpt cam bunyi moto sy… n klw sy nk g mner2 msty der kjar smpi kjalan…xpon time sy blek kjer.. melissa ni mrayau msuk kbun tah2 mne2..jauh dr rumah..tp dgar jer.mto sy tgh otw blek.. sy nmpak dr side mirror…kt blkg tgh kjaaar sy!.pye lju! kjar smpi umh..syg der…pastu sllu bg der tdo lam umh..tp skg lpas branak…. blu der gugur sgt..mlampau…mmg xbg msuk dah..sbb kt krpet msty ade bulu der..tmbah2 sy ni baring kt c2…msty allergic sy dtg blekkk…. skg kt lua umh jer…bg msuk umh skjap2 jer….. Tapi melissa ni ade satu TABIAT KLW BG MKN ..DERNI JNIS MKN CIPUT2 JER…MKN CIKIT DER BLA..NTY KANG LPAS 10 15MIN DTG LG MKN CIKIT LG…..DR BWAK SMPI SKG…PANGAI SME JER…PASTU DER NI JNIS XSKE SHARE MKNN DER DGN KUCING LEN.OR SHARE PINGGAN YG SAME..KLW DE KUCING LEN DTG MKN…DER AKN BLA XMKN….TRPKSE ADEKN PINGGAN LEN…DEMAND BTOL..HUHU..

  2. Jarang nak dengar orang bersedekah pada binatang. Selalunya orang sibuk-sibuk nak bagi derma kat anak yatim la, orang kurang upaya la, orang kurang bernasib baik la. Tapi tu semua manusia. Sama macam yang menderma atau bersedekah tu jugak. Apa kata sedekah la kat binatang sekali. Wakafkan 2 3 biji pokok mangga tu khas untuk tupai-tupai dan burung-burung makan sesuka-suki hati diaorang. Tentu banyak pahala free kita boleh dapat kan?

  3. btull.. xluak and rugi pn bagi sedekah kat kucing. and xsemestinya kucing. semua haiwan yg kita nmpak kelaparan, bagi je contohnya anjing. kalau bab kucing, kalau boleh jauhkan and elak bg tulang ya. mmg dia suka makan, tp kita perlahan2 bg dia penyakit and leh bunuh dia. so sab syorkan bwk makanan kucing dlm bag! yg packet2 rm1.50 tu paling convinient and mmg feberet kucing! baru koyak je dah meow2 nk makan! <3
    Sabrina Tajudin recently posted..Benefit Cosmetics Boutique 1 Utama Shop Tour & Price ListMy Profile

  4. saya suka kucing dan sekarang ni pun masih bela 4 ekor kucing kat rumah. saya mula bela kucing ni masa saya tinggal di asrama. bila habis belajar, saya bawa kucing2 saya balik kampung. Mak & ayah saya yang jaga. Saya pula dapat kerja kat subang. Mak saya kalau call saya, dia cerita yg kucing2 saya selalu temankan mak dan ayah saya pergi masjid. jaga selipar mereka dekat masjid. bila mak ayah saya balik rumah, mereka berkejar-kejar pulang ke rumah semula… sekarang mak dan ayah saya dah tiada. kini saya pula tinggal kat kampung. jaga mereka semua.. kesian, tak sampai hati nak tinggalkan.. sampaikan kucing2 saya ni mcm da faham dgn tabiat saya yg sering ada dlm bilik mengadap laptop. kalau mereka nak makan atau nak mengadu apa2, mereka akan panggil saya / datang ke bilik saya. sampaikan kalau ada kucing liar yg kejar mereka, mereka terus lari masuk dlm bilik saya minta perlindungan.. huhu~ sorry, terpanjang pula mengomen kat sini.. huhu~
    Akuro San recently posted..Bila JDT Kalah Dengan KelantanMy Profile

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge