SHARE

header_bm_new

Assalamualaikum,

Sejak keputusan UPU diumumkan sebulan yang lepas agak banyak jugak email yang aku dapat daripada junior-junior yang baru nak masuk universiti dan yang baru nak apply universiti yang bertanyakan mengenai Perbezaan Degree Ada Kepujian Dengan Tidak Ada Kepujian.

Almaklumlah baru nak masuk universitikan. aku dulu pun tak tahu jugak benda ni, main masuk jer universiti masa dapat tawaran sambung B.Eng. (Hons) (Computer Network Engineering) RK 93.

Ini Jawapan kepada soalan yang adik-adik tanyakan mengenai Perbezaan Degree Ada Kepujian Dengan Tidak Ada Kepujian.

kalau nak ikut equivalent pasal kepujian (hons) ni…. iaitu Diploma Lanjutan atau Advance Diploma adalah setara dengan B.A, B.E, B.Sc, etc… senang kata dalam bahasa melayu, Diploma Lanjutan setara dengan Ijazah Sarjana Muda (Am).

Dan B.A (hons), B.E (hons), B.Sc (hons) adalah higher drpd yang (Am) tadi tu… sapa-sapa yang amik ijazah sarjana muda (am) tu, bleh tambah lagi untuk dptkan (hons) tu… info ni, sahabat teman zaman SPM sebelum Y2K dulu la, SPM Gred 1 bleh terus apply Sarjana Muda (am)… dan dia grad dan sambung satu sem lagi untuk dapatkan (hons) tu… dan dia dapat la dua degree… rezeki dia, Alhamdulillah…

Apapun yang ni dari fahaman aku dan apa yang aku faham lah..kalau ada yang nak tambah lagi boleh tambah dalam ruangan komen.

#TIPTRAVEL Walau dimanapun anda berada, MyMed akan sentiasa memberi matlumat tentang infomasi medical travel yang anda perlukan ketika anda betul-betul memerlukannya.. #TIPTRAVEL: Sewa Pocket Wifi DISINI sebelum travell! Boleh kongsi ramai-ramai. Boleh pickup di KLIA/KLIA2. Ada 3 pilihan pocket wifi yang korang boleh cuba antaranya Samurai Wifi, TravelRecommends dan RoamingMan. Perlukan Khidmat Translation untuk blog? Jom ke veqta.com semua bahasa boleh di translate. Bahasa Alien pun boleh!!.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge