Perbezaan Degree Ada Kepujian Dengan Tidak Ada Kepujian

3 comments

in Education

header_bm_new

Assalamualaikum,

Sejak keputusan UPU diumumkan sebulan yang lepas agak banyak jugak email yang aku dapat daripada junior-junior yang baru nak masuk universiti dan yang baru nak apply universiti yang bertanyakan mengenai Perbezaan Degree Ada Kepujian Dengan Tidak Ada Kepujian.

Almaklumlah baru nak masuk universitikan. aku dulu pun tak tahu jugak benda ni, main masuk jer universiti masa dapat tawaran sambung B.Eng. (Hons) (Computer Network Engineering) RK 93.

Ini Jawapan kepada soalan yang adik-adik tanyakan mengenai Perbezaan Degree Ada Kepujian Dengan Tidak Ada Kepujian.

kalau nak ikut equivalent pasal kepujian (hons) ni…. iaitu Diploma Lanjutan atau Advance Diploma adalah setara dengan B.A, B.E, B.Sc, etc… senang kata dalam bahasa melayu, Diploma Lanjutan setara dengan Ijazah Sarjana Muda (Am).

Dan B.A (hons), B.E (hons), B.Sc (hons) adalah higher drpd yang (Am) tadi tu… sapa-sapa yang amik ijazah sarjana muda (am) tu, bleh tambah lagi untuk dptkan (hons) tu… info ni, sahabat teman zaman SPM sebelum Y2K dulu la, SPM Gred 1 bleh terus apply Sarjana Muda (am)… dan dia grad dan sambung satu sem lagi untuk dapatkan (hons) tu… dan dia dapat la dua degree… rezeki dia, Alhamdulillah…

Apapun yang ni dari fahaman aku dan apa yang aku faham lah..kalau ada yang nak tambah lagi boleh tambah dalam ruangan komen.

{ 3 comments… read them below or add one }

Fakarepain August 15, 2013 at 9:47 PM

sesungguhnya aku langsung tak mengerti pasal degree ni..hehe
Fakarepain recently posted..PROTON SUPRIMA S BAKAL DILANCARKAN 17 OGOS INIMy Profile

Reply

encikarman August 15, 2013 at 6:57 PM

cam tu ka? tak tahu plak kawe. main ambik jah tapi ado hons jugok. cuma aku perase yg ada hons nih, kena buat praktikal, takdok hons dok payah.
encikarman recently posted..Proton hatchback turbo dilancar SabtuMy Profile

Reply

ayu August 15, 2013 at 10:43 AM

baru tauu

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: