SHARE

header_bm_new

Assalamualaikum,

Sejak keputusan UPU diumumkan sebulan yang lepas agak banyak jugak email yang aku dapat daripada junior-junior yang baru nak masuk universiti dan yang baru nak apply universiti yang bertanyakan mengenai Perbezaan Degree Ada Kepujian Dengan Tidak Ada Kepujian.

Almaklumlah baru nak masuk universitikan. aku dulu pun tak tahu jugak benda ni, main masuk jer universiti masa dapat tawaran sambung B.Eng. (Hons) (Computer Network Engineering) RK 93.

Ini Jawapan kepada soalan yang adik-adik tanyakan mengenai Perbezaan Degree Ada Kepujian Dengan Tidak Ada Kepujian.

kalau nak ikut equivalent pasal kepujian (hons) ni…. iaitu Diploma Lanjutan atau Advance Diploma adalah setara dengan B.A, B.E, B.Sc, etc… senang kata dalam bahasa melayu, Diploma Lanjutan setara dengan Ijazah Sarjana Muda (Am).

Dan B.A (hons), B.E (hons), B.Sc (hons) adalah higher drpd yang (Am) tadi tu… sapa-sapa yang amik ijazah sarjana muda (am) tu, bleh tambah lagi untuk dptkan (hons) tu… info ni, sahabat teman zaman SPM sebelum Y2K dulu la, SPM Gred 1 bleh terus apply Sarjana Muda (am)… dan dia grad dan sambung satu sem lagi untuk dapatkan (hons) tu… dan dia dapat la dua degree… rezeki dia, Alhamdulillah…

Apapun yang ni dari fahaman aku dan apa yang aku faham lah..kalau ada yang nak tambah lagi boleh tambah dalam ruangan komen.

Tip Travel

*Perlukan khidmat translation untuk blog atau bahasa apa sekali pun jom ke veqta.com semua bahasa diorang boleh translate. Bahasa Alien pun boleh. Eh gurau je part tu!

#TIPTRAVEL : Sewa Pocket Wifi DISINI sebelum Fly. Boleh kongsi ramai-ramai. Biasanya aku sebelum travel aku akan sewa pocket wifi dulu. boleh pick up di KLIA/KLIA2. Antara negara yang pernah aku guna wifi adalah Eropah, Indonesia, Thailand, Jepun, South Korea, dan Australia. Untuk review penuh boleh baca di [Review Samurai Pocket Wifi]

Selain Samurai Wifi, Boleh juga sewa RoamingMan Wifi dan TravelRecommend Wifi.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge