peja(1)

5 Tip Travel dan melancong. Tip ini sangat berguna untuk semua yang ingin melancong tanpa sebarang masalah di kemudian hari. Dan tip ini juga amat popular untuk para pelancong ketika bercuti. Malah aku yang suka melancong pun sentiasa amalkan 5 tip mudah ini.

  1. Sediakan pakaian lebih di dalam bag galas atau hand carrier beg. Ini bagi memastikan jika ada sebarang kemalangan kecil seperti tertumpah air atau sebagainya. Seluar dalam, Stoking dan t-shirt amat di galakkan. Kadang-kadang apabila travel ada kalanya berlaku maslah dengan beg sperti tersilap terdrop di tempat lain. Jaket jugak amat penting kerana keadaan air cond di dalam flight agak sejuk.
  2. Pastikan keluarga dan kawan terdekat tahu destinasi travel anda. Ini bagi mengelakkan kerisaukan keluarga dan jika berlaku sesuatu yang tidak diingini. At lease diorang tahu di mana anda berada.
  3. Air Minuman bagi mengelakkan berlakunya kes Hydrate. Tip ini sangat penting bagi pelancong. Ini boleh mengurangkan kes mabuk ketika di dalam flight atau mabuk kopi.
  4. R&R. Apabila melancong jarak antara masa sangat penting. Disitulah pentingnya R&R bagi memastikan rehat yang mencukupi. Apa guna kalau melancong tapi kesihatan tak menentu baik rehat duk rumah jer kan. Kesihatan tu sangat penting untuk menikmati kenikmatan melancong.
  5. Research atau kajian. Pastikan anda menkaji dahulu destinasi dan keperluan yang di perlukan untuk ke destinasi pilihan anda bagi mengelakkan kesulitan di kemudian hari. Kalau boleh senaraikan ksemua tempat penting seperti hospital atau balai polis berhampiran tempat percutian anda.

#Tip tambahan: Sediakan Dokumen perjalanan yang lengkap terutama jika melancong ke luar negara.

5 Tip ini amat berguna terutama untuk backpaker seperti aku….selamat mencuba…

Dapatkan tip dan info penting tentang travel di www.triphackerz.com

Sewa Pocket Wifi ketika travel di sini [Samurai Wifi] [Roaming Man]

Khidmat translate semua bahasa di VEQTA.com

Dapatkan Medical Insurance terbaik ketika travel di Medical Departures 

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge