Travel - Panorama Indah Di Bandung Indonesia - Faizal Fredley

Travel – Panorama Indah Di Bandung Indonesia

pix_gal1

BANDUNG bukanlah tempat yang asing kerana ia cukup popular di kalangan rakyat Malaysia untuk bersantai dan membeli-belah seperti popularnya mi bandung dan air batu bandung di negara kita.

Melancong ke Bandung tidak lengkap tanpa me­ngunjungi Gunung Tangkuban Perahu, kira-kira 30 kilometer di utara Bandung.

Gunung dengan ketinggian 2,084 meter dari permukaan laut ini terkenal dengan kisah legenda Sangkuriang kerana bentuk gunung itu berupa perahu terbalik yang ditendang Sangkuriang.

Gunung yang masih tidur ini mempunyai sembilan kawah masih aktif serta mengeluarkan asap belerang dan kali terakhir meletus pada 1952.

Kawah paling besar yang berada di puncaknya ialah kawah Ratu. Cuaca yang dingin serta panorama indah di sekitarnya amat mengasyikkan.

Tidak hairanlah ia menjadi tumpuan ribuan pe­ngunjung setiap hari sehingga kawasan itu penuh sesak, ditambah lagi dengan penduduk tempatan yang menjual pelbagai barangan kepada pelancong.

Setiap hari, dikatakan 2,000 pemandu pelancong berlesen menjual pelbagai barangan berlegar di kawasan itu untuk mencari pelancong yang melawat sekitar kawasan itu terutamanya melawat sekitar Kawah Domas yang masih aktif.

Selain pemandangan yang memukau, keunikan dua jenis tumbuhan yang tidak terdapat di tempat lain iaitu pokok ‘manarasa’ yang bentuknya seperti pokok bonsai memenuhi sekitar kawasan itu.

Pucuk tumbuhan itu boleh dimakan dan sedikit kelat, dipercayai baik untuk kesihatan terutama mengekalkan awet muda.

Terdapat sejenis paku pakis yang di namakan ‘pakis tangkur’ dipercayai berkhasiat untuk merawat penyakit darah tinggi dan sakit sendi.

Ahli rombongan begitu teruja apabila setiap seorang ditemani tiga hingga empat pemandu pelancong ketika menuruni bukit ke Kawah Domas sejauh 1.2 kilometer.

Terasa bagai ‘pembesar’, pemandu pelancong itu akan mengikut kita sepanjang perjalanan sehingga sanggup menggosok kaki ahli rombongan dengan lumpur gunung berapi selepas merendam kaki dalam air panas.

Sebaik selesai menjalankan kerja sukarela itu, mereka mula mengeluarkan barangan satu persatu memujuk ahli rombongan untuk membelinya.

Tetapi awas barangan yang dijual mereka itu berlipat ganda harganya. Justeru, anda perlu pandai tawar-menawar atau menyesal kerana terpedaya.

Ramai menangis tidak berlagu apabila mengetahui barangan sama yang dijual di Bandung lebih murah daripada apa yang mereka jual.

Bandung yang mempunyai enam juta penduduk memang sesak, jalannya yang sempit, rumah yang padat dan kenderaan yang banyak tanpa mengikut peraturan jalan raya
tetapi jarang berlaku kemalangan.

Bayangkan mereka boleh membuat pusingan U di kawasan yang sesak, cuma dengan bantuan seorang yang mengambil upah menahan kereta lain tanpa menimbulkan sebarang masalah atau kemarahan pemandu lain.

Gerai kecil atau kereta sorong yang menjual makanan terdapat di mana-mana. Pantang ada ruang kosong, di situ pasti terdapat gerai untuk mencari rezeki.

Kegigihan mereka mencari rezeki dengan menyanyi di jalan raya, di restoran, menjual akhbar, rokok dan apa saja kerja yang boleh mendatangkan wang menimbulkan rasa simpati pelancong.

Melihat kegigihan mereka itu mencari rezeki, kami bersyukur tinggal di Malaysia yang aman damai dan rezeki melimpah-ruah sehinggakan ramai anak muda boleh memilih kerja.

Bandung bukan saja terkenal dengan wanita yang cantik tetapi tumpuan rakyat Malaysia untuk membeli-belah.

Bagi wanita yang bercuti di Bandung, mereka datang dengan hanya satu beg pakaian dan apabila balik, jangan terkejut jika beg mereka sudah bertambah empat beg.

Di sini, ia bagaikan syurga membeli-belah kepada wanita. Barang khusus untuk wanita seperti beg kulit, kain pasang, kain sulam, kain bermanik, baju kebaya, telekung dan aksesori wanita semuanya ada dijual.

Harganya lebih murah malah boleh tawar-menawar.

Pusat beli-belah seperti ‘factory outlet’, Pasar Baru dan barangan kulit di Sibaduyut menjadi tempat popular di kalangan pelancong Malaysia.

Menurut pemandu pelancong, Taufik, baru-baru ini dia membawa satu rombo­ngan sembilan wanita dengan vannya masuk ke pusat beli-belah Pasar Baru.

Bayangkan kumpulan wanita terbabit masuk jam 9 pagi dan keluar selepas kedai itu ditutup dengan barangan memenuhi van.

Selain pusat beli-belah, pelancong dari Malaysia tidak akan terlepas daripada penjual jalanan yang dikenali sebagai ‘Udin’ yang merayu tanpa jemu.

Mereka ini akan berada di mana saja sama ada di restoran, di pintu bas, van, pintu hotel dan juga di tempat membeli-belah.

Jika kita pandai menawar harganya jauh lebih murah berbanding harga di pusat beli-belah.

Bandung turut menawarkan makanan yang enak. Masakan Padang dan Sunda serta air buah-buahan yang pelbagai menjadi menu harian yang menyelerakan.

Selain itu, keunikan hiasan kedai atau restoran amat kreatif dan menarik selain hidangan makanan yang enak.

Aku ni Graduant Engineering dari Tingkatan 4 sampai lah Diploma, Degree dan Master. PhD je belum tentu nak sambung ke tak. Jadi, jangan aspect ayat aku macam budak Masscom yang study benda2 macam ni....lagipun ni blog personal tak ada kaitan dengan sesiapa....

8 Comments

  1. omegajayatour

    August 19, 2016 at 1:08 AM

    PROMOSI HEBAT HABIS2 SAN!!!
    Kereta sewa Bandung Murah jerr harga kasih sayang Sudah bermulai!

    JOM TEMPAH LAJU2
    SESANGAT MURAAAAAAH
    Cuti cuti Bandung with OMEGA JAYA TOUR

    ?7 seater 350.000,IDR/35sgd/106RM/Day

    ?11 – 14 seater 700.000, -IDR/70sgd/212RM/Day

    ?Toyota Commuter 15 seater exclusive car 800.000, -IDR/80sgd/243RM/Day

    ? Van 18 seater 850.000, -IDR/85sgd/258RM/Day

    Kereta included :
    ? Driver / Supir
    ? Fuel / Petrol / Minyak
    ? Tol / Highway ticket
    ? Parking charge
    ? Daily mineral water

    ?? Bus charter
    • 31 Seater New jet bus
    • 47 Seater New jet bus
    • 59 Seater New jet bus

    Jom..arrange your Bandung holiday

    kenapa ANDA harus harus tempah order dengan saya???

    ?Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
    ?Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
    ?BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
    ?Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
    ?Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya

    TEMPAHAN
    MAS FATURRAHMAN
    WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE
    +62 822 951 999 22
    +62 822 951 999 22
    +62 822 951 999 22

    email & fb
    omegajayatour@gmail.com

    tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

  2. apiew ridhwan

    January 14, 2016 at 10:38 PM

    Jika TUAN/PUAN nak berkunjung ke kota Bandung tak yah risau ABIM TRANSPORT mitra perjalanan untuk menemani TUAN/PUAN untuk pusing2 kota Bandung. ABIM TRANSPORT adalah salah satu jasa pengangkutan yang dapat memuaskan keinginan para Pelancong Malaysia untuk pusing di Kota Bandung dan menikmati semua keindahan – keindahan kota Bandung.

    ABIM TRANSPORT InsyaALLAH mampu memberikan kepuasan perjalanan kepada para Pelancong Malaysia yang ingin mengetahui kota Bandung, ABIM TRANSPORT Insya ALLAH boleh dapat bagi pelayanan yang terbaek,,berbeda dengan Rent car yang lainnya. para pemandu ABIM TRANSPORT juga akan mengajak para pelancong merasakan serunya bermain di wahana terbesar yaitu, Trans Studio Bandung, kami juga akan membantu anda memilih hotel yang dapat membuat anda nyaman untuk beristirahat.

    Karena ABIM TRANSPORT menawarkan pelayanan tinggi dengan harga yang wajar, kendaraan yang nyaman, sopir yang ramah, sehingga anda merasa nyaman berlama – lama berada di Kota Bandung. Jika anda membutuhkan kami untuk menemani perjalanan anda, kami akan memberikan pelayanan terbaik untuk para pelancong semua.

    ABIM TRANSPORT menawarkan pelayanan terbaik untuk anda yang berbeda dengan travel yang lainnya ABIM TRANSPORT membuat liburan anda semakin berkesan dengan pelayanan yang kami berikan.

  3. primera trans

    November 6, 2015 at 4:40 PM

    Jom…jom…
    Cuti cuti Bandung with family
    And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night..
    ? 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

    ? 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

    ? 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

    ?7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
    ?????????

    Note : Package included
    ? Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
    ? New car with 7 seater, full Aircon
    ? Daily mineral water
    ? Breakfast daily from hotel
    ? Daily tour (as costumer request)
    ? Hotel 3 star with 2 person inside
    ? Airport pickup and drop
    ? Tax and service
    Hotel choice ???
    ? Tebu hotel ( riau street )
    ? Fave braga (inside shoping mall)
    ? Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
    ? Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
    ? Dbest hotel pasar baru (with pool)

    More detail you can contact us
    Primera Trans Bandung
    Whatsapp : +6285 318 49 0001
    Gmail : primeratrans@gmail.com
    Path : Primera trans
    Facebook : Primera Trans Bandung

    Happy holiday all?????

  4. irdi tour bandung

    September 4, 2015 at 2:49 PM

    Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… 😉
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717

    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335

    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : – Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung.. ^_^
    Wassalam..Wr.Wb..

  5. bimo mekarwangi

    April 20, 2015 at 2:18 AM

    Assalamualaikum Wr Wb. Tuan / Puan. Abang/ Akak

    Minta maaf apabila mengganggu blog anda

    kami dari Mekar Wangi Bandoeng Tour Syariah menyediakan pilihan dan harga terbaik untuk keselamatan familly anda semasa bercuti kat Bandung or Jakarta

    Sebuah syarikat muslim kat Bandung dan Jakarta yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati. Driver & tour guide profesional kami inshaAlloh akan selalu bawa anda ke semua tempat menarik kat Bandung, Bogor and Jakarta.

    special offer at 2015 jomm tempah murah jer *Include: minyak, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta

    Rate per Kereta per Day

    Suzuki APV / toyota avanza rate nye 400.000rupiah / RM 115 —6seat

    Toyota Innova / Kia Pregio rate nye 550.000rupiah / RM 160 —8seat

    Coaster Isuzu Elf rate nye 650.000rupiah / RM 185 —12seat

    Coaster Isuzu Elf Long rate nye 850.000rupiah / RM 245 —17seat

    Toyota Hiace commuter rate nye 850.000rupiah / RM 245 —12seat

    *company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture plight and tempahan kereta by whatapps or email

    WhatsApp +62 877 1519 6061 (mas Bimo)
    email mekarwangibandungtour@gmail.com
    facebook page mekarwangi bandoeng tour

    king regards,
    Bimo
    mekar wangi bandung syariah tour

  6. tony transport bandung

    April 2, 2014 at 12:57 PM

    Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
    Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
    Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

    Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

    Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

    Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

    Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

    KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

    Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

    Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

    Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
    Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
    CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
    WhatsApp : +62 858 6137 8328
    pin blackberry : 30D1 82F0
    email:
    tonybandung@smartfren.blackberry.com
    or
    tonytransportbandung@gmail.com

  7. azman

    February 15, 2013 at 2:25 PM

    Pernah pergi sana,memang letih melayan penjual kat sana.
    azman recently posted..Ada Makhluk Hendak BergurauMy Profile

  8. MK Kimi

    February 14, 2013 at 9:53 PM

    Bandung antara lokasi pelancongan pilihan. Suka sgt pergi sana tp benci bila diekori penjual jalanan tu. Siap ada yg marah dan membebel sebab tak nak beli..
    MK Kimi recently posted..Theme Baru | Genesis FrameworkMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge