Home LIFESTYLE Menyuluh Udang di Pulau Duyung

Menyuluh Udang di Pulau Duyung

1059
2

MOHD Harfuad Harun (kanan), Hazwan Hanif Ismail (tengah) dan Muhammad Hakim Ariffin menyuluh udang galah di muara Sungai Terengganu, Terengganu baru-baru ini.

KETIKA air pasang pada waktu malam di muara Sungai Terengganu di Pulau Duyung, Kuala Terengganu, detik itu menjadi satu malam yang sangat menyeronokkan bagi sebilangan penduduk setempat.

Kebanyakan golongan muda akan keluar bersama rakan-rakan dengan menaiki perahu atau bot. Berbekalkan lampu suluh dan serampang, mereka akan turun ke sungai untuk menangkap udang galah sehingga awal pagi.

Itulah yang dilakukan mereka bagi memenuhi masa terluang pada waktu malam.

Dahulu, hidupan air itu mudah ditemui. Dalam tempoh hanya beberapa jam, udang galah dapat ditangkap dengan mudah di habitat berpaya dan persekitaran yang belum banyak terusik oleh pembangunan.

Walaupun jumlah udang galah agak berkurangan pada masa kini, namun penduduk masih meneruskan kegemaran menyuluh dan menangkapnya.

Bagi penggemar aktiviti ini, kilauan mata udang yang melantun daripada cahaya lampu suluh sudah cukup memukau. Keadaan itu memberi suatu kepuasan kepada mereka yang menggemari aktiviti tersebut.

Sepanjang aktiviti itu, dasar sungai menjadi terang oleh cahaya lampu suluh dan si penyuluh tidak akan melepaskan peluang ‘melontar’ serampang ke arah udang-udang yang ‘kepeningan’ akibat mabuk air laut yang pasang, sekali gus timbul di permukaan air.

Mohd. Harfuad Harun, 31, berkata, beliau gemar keluar malam semata-mata mahu memenuhi hobinya menangkap udang galah di sungai berhampiran tempat tinggalnya sejak 10 tahun lalu.

Selain itu, katanya, beliau juga gemar menyusuri kawasan berbatu di pantai pinggir muara sungai tersebut.

Bagi anak jati Pulau Duyung itu yang lebih mesra disapa Ijat, beliau tidak pernah berasa jemu untuk ‘berjaga’ malam demi hobi menangkap udang.

Malah katanya, hobi itu turut merapatkan hubungannya dengan rakan-rakan.

Ternyata, usaha Ijat dan rakan-rakannya yang menaiki sebuah bot fiber tidak sia-sia kerana kebiasaannya mereka berjaya memperoleh tangkapan udang galah mencecah antara tiga hingga empat kilogram dalam tempoh satu malam.

Anak kepada seorang tukang kayu itu juga berkata, hasil tangkapan itu bukan untuk dijual, sebaliknya akan dibahagi-bahagikan dalam kalangan rakan-rakannya sebelum dinikmati sebagai hidangan seisi keluarga.

Menceritakan lebih lanjut, Ijat berkata, lazimnya beliau serta tiga rakannya akan keluar mencari udang galah di Kampung Duyung pada waktu malam sebanyak tiga kali dalam seminggu.

“Biasanya, saya dan kawan-kawan pergi menyuluh udang tiga atau empat kali seminggu, dan masanya pula tidak menentu. Kadang kala kami mulai dari pukul 8 malam, adakalanya bermula pada pukul 12 tengah malam.

“Kesemuanya bergantung kepada keadaan air pasang dan kejernihan air. Jika air pasang, sungai akan lebih jernih menyebabkan udang-udang lebih mudah kelihatan, selain mabuk air masin dan akhirnya timbul ke permukaan.

“Pada ketika itulah, kami mula menyuluh. Mata udang akan berkilau serta bercahaya setelah terkena cahaya lampu dan sebaik sahaja kelihatan, kami akan segera mencucuk udang-udang ini dengan menggunakan mata serampang,” ujarnya.

Beliau yang bekerja sendiri berkata, hobi itu akan diteruskan sampai bila-bila selagi masih ada kudrat untuk berbuat demikian kerana kegemaran menyuluh udang seolah-olah sudah sebati dengan dirinya.

“Saya dan rakan-rakan sanggup berjaga malam demi hobi ini. Hobi ini jauh lebih baik daripada membuang masa dengan melepak dan sebagainya,” ujarnya.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge