Home LIFESTYLE Trip Ke Pulau Perhentian Yang Merbahaya

Trip Ke Pulau Perhentian Yang Merbahaya

1574
13

oh sem……bila la mimpi aku nak jadi kenyataan ni…

Trip Ke Pulau Perhentian Yang Merbahaya. oh pulau perhentian….kali ni terpaksa lagi menunggu kedatangan aku….dah kali ke berapa dah terpaksa di batalkan trip ke perhentian…oh keciwa rasa nya….

tapi tak per lah…maybe bukan rezeki aku lagi nak kesana insyaallah satu hari nanti aku akan sampai jua ke destinasi idaman aku tu….

antara sebab aku nak sangat ke pulau perhentian adalah pantai dan air nya yang jernih dan membiru…perghhh..syok gila sial kalau dapat mandi….

Snorkeling Terbaik Di Pulau Perhentian 

orang kata kalau nak diving or snorkeling kat sini memang terbaik selain pulau sipadan kat sabah. batu karang nya pun aku tengok dalam pic kawan2 yang pergi macam best jer….tapi tak tahu la kena la alami sendiri kalau nak tahu kan…

apa pun aku harap satu hari nanti pulau perhentian akan pasti aku takluki….

terbaikkkk…..serius cool dowh….

ni sedikit sejarah pasal pulau perhentian, sumber dan rujukan dari wikipedia

Pulau Perhentian mula didiami pada penghujung abad ke 18, dipercayai oleh Batin Mina dan keluarganya. Ia terletak sekitar 10 batu nautikal (19 km) dari pantai dalam negeri Terengganu, sekitar 40 batu (64 km) selatan dari sempadan Thailand.

Pulau ini pada awalnya tidak mempunyai nama yang khusus. Ia dijadikan tempat persinggahan bagi kapal-kapal dagang yang berulang alik dari China ke Asia Tenggara seperti Singapura, Jawa dan beberapa tempat di Semenanjung Tanah Melayu. Di pulau ini juga dijadikan tempat persinggahan kapal-kapal garam dari Singgora (Selatan Thai), untuk menghantar garam ke Kuala Terengganu.

Oleh kerana pulau ini sering dijadikan tempat persinggahan bagi kapal-kapal yang dalam pelayaran, ia telah dinamakan sebagai Pulau Perhentian. Iaitu pulau tempat kapal-kapal singgah atau berhenti seketika sebelum meneruskan pelayaran. Sehingga sekarang pulau ini masih lagi dijadikan tempat berlindung bagi kapal-kapal dari angin kencang dan ombak besar.

hari tu aku ada tanya ejem pelancongan pasal trip ke perhentian tapi diorang kata untuk waktu sekarang pelancong tidak di benarkan ke pulau berkenaan di sebabkan ombak yang besar sepanjang bulan februari…..hmmm….frust kejap…diorang kata awal bulan mac baru pelancong boleh ke sana tapi masalah nya aku dah masuk semester baru nanti kompen lah tak berpeluang nak pergi…harap2 cuti musim panas bulan jun nanti boleh lah aku ke sana…..tapi tak per aku tunggu jer lah nanti….aku x nak trip ke pulau perhentian yang menyeronok kan bertukar menjadi trip yang merbahaya pulak..

ps: 2 Februari 2012 aku akan ke sabah bah…heheh..saje nak melancong penuhi masa cuti…..

13 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge