Kelebihan Bulan Syaaban - Nisfu Syaaban Malam Pengampunan

Kelebihan Bulan Syaaban – Nisfu Syaaban Malam Pengampunan

assalamualaikum semua…

pejam celik pejam celik tak sampai 2o hari lagi kita akan menyabut bulan yg penuh mulia iaitu ramadhan..namun sebelum kita sampai ke ramadhan bulan yg mulia kita akan menempuh bulan yg penuh dgn pengampunan iaitu bulan syaaban…dalam bulan syaaban terdapat nisfu syaaban…

jadi  marilah kita sama-sama mencari pengampunan di bulan Rasulullah s.a.w ini…

Dalam sebuah hadith Rasulullah SAW bersabda :”Keutamaan bulan Syaaban di atas semua bulan itu, seperti keutamaan aku di atas semua Nabi dan keutamaan bulan Ramadhan itu di atas semua bulan ibarat keutamaan Allah SWT di atas semua hamba-Nya.”  Bulan Syaaban adalah bulan Rasulullah dan bagi kita umatnya berbagai ganjaran yang disediakan untuk setiap amalan bagi persediaan menghadap bulan Ramadhan.

Salah satu amalan yang paling mudah yang perlu kita amalkan sepanjang bulan Syaaban adalah berdasarkan Sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik : “Sesungguhnya Allah SWT telah menciptakan laut dari sinar di bawah Arasy, lalu menciptakan satu Malaikat yang mempunyai dua sayap, satu sayapnya di timur dan sayapnya yang lain di barat, sedang kepalanya di bawah Arasy dan kedua kakinya di bawah lapis bumi ke tujuh. Apabila seseorang hambanya membaca selawat untukku di bulan Syaaban maka Allah SWT menyuruh Malaikat itu, supaya menyelam di air “Hidup”. Malaikat itupun menyelam, kemudian keluar dari dalam air serta mengibas-ngibaskan kedua sayapnya, sehingga bertitisanlah air dari bulu-bulu yang sangat banyak sekali. Maka Allah SWT menciptakan dari tiap-tiap titis air itu, satu Malaikat yang memohonkan ampunan bagi orang yang membaca selawat, sampai hari Kiamat.”

Kedua hadith di atas petikan dari buku Duratun Nasihin Mutiara Mubaligh.

Nisfu Syaaban malam pengampunan

Antara petikan dari blog Ustaz Rahim :

Hadis yang boleh dipegang dalam masalah Nisfu Syaaban ialah:

Allah melihat kepada hamba-hamba-Nya pada malam Nisfu Syaaban, maka Dia ampuni semua hamba-hamba-Nya kecuali musyrik (orang yang syirik) dan yang bermusuh (orang benci membenci).” [Riwayat Ibn Hibban, al-Bazzar dan lain-lain].

Adapun amalan membaca Yasin sebanyak 3x pada malam tersebut sebenarnya adalah TIDAK WARID ( tiada sandaran  ) dari Al Quran dan Hadis Rasulullah SAW. Namun…tidak salah kita nak membaca Yasin pada malam tersebut.Yang salahnya ialah kefahaman sebahagian orang melayu yang meletakkan kepercayaan bahawa MESTI BACA YASIN 3x. Itulah yang salah.

Dari Abu Hurairah r.a : Nabi saw bersabda : “Telah datang kepadaku Jibrail pada malam nisfu Syaaban dan dia berkata : “Ya Muhammad, pada malam ini pintu-pintu langit dan pintu-pintulah rahmat dibuka. Maka berdirilah dan kerjakan solat lalu angkatlah kedua tanganmu ke langit”. Kata saya : Hai Jibrail, apakah erti malam ini?” Dia menjawab : “Pada malam ini telah dibuka 300 pintu rahmat, maka Allah swt mengampuni orang-orang yang tidak mensyerikatkan Allah dengan sesuatupun, kecuali para ahli sihir, dukun, orang yang suka bermusuhan, peminum khamar, orang yang berbuat zina, pemakan riba, orang yang derhaka kepada kedua orang tua, orang yang suka mengadu domba dan orang yang memutuskan tali persaudaraan, maka sesungguhnya mereka itu tidak akan diampuni sehingga mereka bertaubat dan tidak mengulangi.” (Zubdathul Wa’izhin)

Diriwayatkan, bahawa Nabi saw bersabda : “Barangsiapa berpuasa tiga dari permulaan Syaaban dan tiga hari di pertengahan Syaaban dan tiga hari di akhir Syaaban, maka Allah swt mencatat untuknya, pahala seperti pahala 70 Nabi, dan seperti orang-orang yang beribadah kepada Allah swt selama 70 tahun dan apabila dia mati di tahun itu maka dia seperti orang yang mati syahid.

Nabi saw bersabda : “Barangsiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah dan berbuat ketaatan kepada-Nya serta menahan diri dari segala perbuatan maksiat, maka Allah swt mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam satu tahun itu dari segala macam bencana dan dari macam-macam penyakit.”

kredit: Denaihati.com

#TIPTRAVEL : Sewa Pocket Wifi DISINI sebelum Fly. Boleh kongsi ramai-ramai. Biasanya aku sebelum travel aku akan sewa pocket wifi dulu. boleh pick up di KLIA/KLIA2. Antara negara yang pernah aku guna wifi adalah Eropah, Indonesia, Thailand, Jepun, South Korea, dan Australia. Untuk review penuh boleh baca di [Review Samurai Pocket Wifi]

Student Engineering dari dari azali lagi. Semua ayat dan perkataan main hentam je.

10 Comments

 1. lin

  July 19, 2011 at 2:47 AM

  syukran di atas info tuan

 2. somesoulfly

  July 16, 2011 at 11:11 AM

  baru jer share artikel bro di fb.. moga dosa-dosa kita diampuni…. amat sesuai taubat malam nih….

 3. SyazwanSarawak

  July 14, 2011 at 9:41 PM

  heheh. dapat idea nak buat entri untuk esok 🙂
  SyazwanSarawak recently posted..Spontaneous Thursday #3My Profile

 4. Pacifista - X

  July 13, 2011 at 6:26 PM

  bulan Rejab adalah bulan Allah
  bulan Syaaban adalah bulan Nabi Muhammad saw
  bulan Ramadhan adalah bulan Umat…
  Pacifista – X recently posted..Wordless Wednesday #2My Profile

 5. luqman hakim

  July 13, 2011 at 4:46 PM

  syukur…!luq tidak sabar untuk menyambut bulan Ramadhan ni..!
  sebab nk pi terawikh..
  luqman hakim recently posted..Semakan Nama Calon Latihan Khidmat Negara (PLKN 2011/2012) 12 Julai 2011My Profile

 6. LK

  July 13, 2011 at 3:43 PM

  alhamdulillah

 7. mynameismy

  July 13, 2011 at 3:13 PM

  syukran ya ustaz..;)

 8. chiqin

  July 13, 2011 at 2:59 PM

  ibfo yang berguna..thanks..( balik ni nak tgk kalendar la..) hik3

 9. naimulfirdaus

  July 13, 2011 at 2:27 PM

  dosa kita banyak..

  maka atas sebab tu Allah berikan kita peluang untuk menyucikan diri..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge